Connect with us

Društvo

PREMINUO NAJSTARIJI SRBIN DJED ŽIVAN POPOVIĆ! Junačko srce prestalo da kuca

Junačko srce djeda Živana Popovića iz Arilja, prestalo je jutros da kuca u 107. godini. Djed Živan rođen je 30. januara 1917. godine, objavilo je Užice oglasna tabla.
Djed Živan Popović bio je najstariji Ariljac i Srbin. Živio je u selu Latvica, sam u svojoj trošnoj kućici.

– Nikom nisam mislio zlo, a držao sam se gospoda Boga gdje sam god bio. Ja nisam zaboravljao gospoda Boga. Tri mjeseca sam bio u Čačku na vježbi i kad je trebalo da krenemo pred ratno stanje, pitali su ko će da se pričesti. Zvao sam komšiju da se pričestimo, nije htio. Otišao sam, tamo su stajala dva vojnika na vratima, jedan s jedne, drugi s druge strane. Da li su pisali ili su nešto kontrolisali, zaboravio sam. Pričestio sam se i gospod Bog me je vratio kući – pričao je Živan za medije.

Djed Živan je živio sam. Imao je sedmoro djece i više od 40 unučadi i praunučadi, ali je sve život odveo na neku drugu stranu.

– Kako smo se mi mučili… Sedmoro djece, petoro od prve i dvoje od druge žene. Imao sam i osmo, poćerku. Bilo nas je 10 čeljadi u kući, a bile gladne, ratne godine. Trebalo je to izdržavati. Računao sam, imam nešto oko 43 unučadi i praunučadi – pričao je, piše Telegraf.

Nije mogao tačno da se sjeti da li je četiri ili pet puta gledao smrti direktno u oči.

Dok se prisjećao prošlog vijeka, tačno je znao ime i prezime svake osobe koja mu je pomogla u životu. Govorio je, malo je takvih ljudi i grijeh od Boga bi bio da im imena zaboravi. Duhovna sila ipak vlada svijetom.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, jače padavine se očekuju u Hercegovini, a slab snijeg na višim planinama.

Tokom jutra i prijepodneva kiša će se postepeno širiti od juga ka sjeveru i zapadu, dok će na sjeveroistoku ostati pretežno suvo i najtoplije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od četiri do osam, na jugu oko 10, u višim predjelima od jedan, a maksimalna od devet na jugozapadu do 17 na sjeveroistoku, u višim predjelima od četiri stepena Celzijusova.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, na jugu umjeren do jak južnih smjerova.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Kalinovik tri, Čemerno četiri, Gacko šest, Han Pijesak sedam, Sokolac i Kneževo osam, Bileća devet, Trebinje, Mrkonjić Grad i

Foča 10, Šipovo i Mostar 11, Doboj, Višegrad, Ribnik, Rudo i Sarajevo 12, Banjaluka, Novi Grad i Srbac 13, Bijeljina, Prijedor i Srebrenica 14, Tuzla, Zenica i Bihać 15 i Zvornik 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

Održana mirna protestna šetnja za UBIJENU AMRU KAHRIMANOVIĆ

Brojni građani okupili su se danas u Tuzli na mirnoj protestnoj šetnji za ubijenu Amru Kahrimanović.

Šetnja je počela u 12 sati, a odvijala se na relaciji od tržnog centra na Brčanskoj Malti do lokacije preko puta MUP-a TK.

Kako je rekao Amrin brat, Nedžad Kahrimanović, on ne očekuje da će se ispuniti zahtjevi, ali da će “odgovorni to na kraju morati uraditi”.

“Ovo nije borba od minute i sata”, dodao je on, “nego dugotrajna i mukotrpna borba”.

On je tokom protestne šetnje u Tuzli posebno kritikovao komesara policije.

“Zamislite bestijalnosti komesara policije koji izađe na pres konferenciju i kaže da ne zna sa sigurnošću, a ja znam da je ispaljeno 16 metaka. Kakav morate biti nečovjek da ne podnesete ostavku”, kazao je Kahrimanović.

Na kraju je istakao kako je “veliki bijes” Tuzlaka i da se moraju učiniti promjene, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

PROTESTI ZA ČISTIJI VAZDUH: Prašina sa brojnih pilana postala problem u Šipovu

Stanovnici tri naselja u Šipovu obustaviće protestna okupljanja započeta prije nekoliko dana zbog zagađenja vazduha prašinom iz preduzeća koja se bave preradom drveta. Naloženo firmama da postave potrebne filtere u svoje pogone.

Mještani naselja Rasadnik, Lubovački put i Lužine u petak su se sastali sa načelnikom opštine i direktorima preduzeća “Faš”, “Čajevac”, “Medeks” kao i inspektorima iz republičke ekološke inspekcije, koji su već izdali prekršajne naloge preduzećima zbog zagađenja.

“Preduzeća su obavezna da u narednom periodu preduzmu potrebne radnje u vidu montiranja filtera za pročišćvanje vazduha; Preduzeće “Faš” , tačnije direktor Zečević je obećao rasčistiti trupce koji se nalaze tik i uz kolovoz, kako bi pješaci na tom dijelu imali prohodan i bezbjedan put. Preduzeće “Čajevac ” već ima potrebne filtere i obećano je da će za 15 dana završiti radove na postavljanju. Rok za ispunjenje zahtjeva koje im je naložila Republička ekološka inspekcija je 15. april tekuće godine, a do tog dana, mi obustavljamo protestne šetnje i pratimo izvršenje rješenja”, saopšteno je iz inicijative građana.

Mještani su obećali da će do datog roka obustaviti proteste, ali da će ih nastaviti sa preduzetim radikalnijim i oštrijim mjerama ako se ne ispoštuje dogovor.

Mještani su 17. februara organizovali protestnu šetnju zbog otpadne piljevine koja potiče od lokalnih preduzeća i narušava zdravlje i svakodnevni život u Šipovu.

Nastavi čitati

Aktuelno