Connect with us

Hronika

PRESUDA ŠOKIRALA JAVNOST! “Oprošteno” vozaču “audija smrti”! U nesreći kod Teslića poginuli otac, majka i sestra, preživjela samo Sofija (4)

Okružni sud u Doboju ukinuo je presudu kojom je Goran Bijelac (23) iz Pribinića kod Teslića osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje članova porodice Livnjak, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Nerminka Begović, zamjenik predsjednika Okružnog suda u Doboju, objasnila je za Srpskainfo da je Okružni sud na sjednici drugostepenog vijeća donio rješenje kojim se uvažava žalba branioca optuženog i ukida presuda Osnovnog suda u Tesliću od 22. septembra prošle godine.

– Ukinuta je presuda kojom je optuženi Goran Bijelac oglašen krivim da je učinio krivično djelo ugrožavanje saobraćaja iz člana 402. stav 5 Krivičnog zakonika Republike Srpske – navodi se u odgovoru Okružnog suda.

Inače, u ovom članu KZ precizirano je da će se učinilac koji je iz nehata izazvao nesreću, a u kojoj je nastupila smrt jednog ili više lica, kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina i kaznom oduzimanja vozačke dozvole.

Bijelcu će ponovo suditi Osnovni sud u Tesliću.

– Odluka je otpremljena Osnovnom sudu Tesliću 1. avgusta 2023. godine na dalje postupanje – zaključila je Nerminka Begović, zamjenik predsjednika Okružnog suda u Doboju.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Tesliću Bijelac je u septembru prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje članova porodice Livnjak.

Nesreća se dogodila 15. avgusta 2020. oko 23.20 u mjestu Buletić, na magistralnom putu Banjaluka – Teslić.

U nesreći su učestvovali “audi A6”, koji je vozio optuženi Bijelac, i “fijat”, za čijim volanom je bio nastradali Zoran Livnjak.

Prema optužnici, vozač “audija”, optuženi Bijelac, u vrijeme teške nesreće bio je pod zabranom upravljanja vozilom “B” kategorije zbog ranije prebrze vožnje.

Vozač “audija” je trenutak prije nesreće u potpunosti prešao u suprotnu saobraćajnu traku i svojim prednjim desnim bočnim dijelom udario u prednji desni bočni dio “fijata”.

Nakon direktnog sudara, na mjestu nesreće poginuli su majka i kćerka, Svetlana (37) i Dragana (19) Livnjak.

Teško povrijeđeni Zoran i njegova tada četvorogodišnja kćerka Sofija prebačeni su u UKC Republike Srpske. Zoran je, nažalost, podlegao par dana kasnije usljed teških povreda glave, a malena Sofija je preživjela.
Srpskainfo

Hronika

SREĆOM BEZ POSLJEDICA! Naprava sa tajmerom EKSPLODIRALA ispred Bolnice u Trebinju

Nepoznato lice ili više njih postavilo je eksplozivnu napravu uz objekat trebinjske Bolnice, koja je juče poslije podne eksplodirala, ali na svu sreću u tom trenutku u njenoj blizini nije bilo ljudi.

Prema saznanjima portala TrebinjeLive.info riječ je o eksplozivnoj napravi ručne izrade koja je na sebi imala tajmer.

Eksplozija je napravila materijalnu štetu na objektu Bolnice, a radnici ove ustanove i pacijenti su bili uznemireni zbog ovog događaja.

Prilaz licu mjesta bio je nekoliko sati blokiran.

Policija i nadležni tužilac su obavili uviđaj.

Dežurni tužilac je ovaj događaj okarakterisao kao krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Slična eksplozivna naprava postavljena je početkom jula ipsred prostorija Mjesne zajednice Zasad-Mostaći, o čemu je TrebinjeLive.info i tada pisao. Iz policije su tada tvrdili da je riječ o amaterskoj zapaljivoj napravi, koja nije opasna po ljude.

Međutim, TrebinjeLive.info nezvanično je tada saznao da postoje ozbiljne indicije da se u napravi nalazio praškasti eksploziv i da nije riječ o amaterskoj napravi.

Na svu sreću, uočena je prije nego što je eksplodirala, a civilna zaštita je uspješno deaktivirala.

Nastavi čitati

Hronika

Sina predsjednika Vlade Republike Srpske NAPALI ZBOG MUZIKE

Mladen P. (28) i Mirko S. (36) iz Beograda nalaze se u pritvoru zbog sumnje da su napali i ugrozili sigurnost sinu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, a kako “Telegraf.rs” saznaje, do sukoba je došlo zbog pjesme u kafani na Novom Beogradu. Obračun se dogodio juče, jedan sat nakon ponoći.

Istragu vodi Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Naime, mladić je bio sa svojim obezbjeđenjem u kafani na privatnoj proslavi rođenja djeteta. U jednom trenutku jedan od nasilnika je htio da naruči pjesmu, ali su ga ljudi iz obezbjeđenja upozorili da je to nemoguće jer je u pitanju privatna proslava i zamolili ga da napusti lokal.

Međutim, Mladen i Mirko nakon što su izbačeni iz kafane sjeli su u “BMW” i sačekali sina predsjednika Vlade Republike Srpske i njegovo obezbjeđenje. Tada su se automobilom zaletjeli ka njima. Srećom, nisu ih povrijedili.

Nakon incidenta pobjegli su, ali ih je policija ubrzo uhapsila.

Po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva Mladenu i Marku određeno je zadržavanje zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, prenosi “Telegraf”.

Nastavi čitati

Hronika

PRVOSTEPENA PRESUDA: Arslanagić u predmetu “Bosnalijek” dobio 12 godina zatvora, OSUĐENO JOŠ ČETVERO

Kantonalni sud u Sarajevu juče je donio prvostepenu presudu u predmetu “Bosnalijek”. Osuđeni su dobili ukupno 39 godina zatvora jer su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za oko 23 miliona KM.

Edin Arslanagić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, Šefik Handžić 10 godina, Hasan Šepo 10 godina, Jasmin Šepo 7 godina. Aida Selvić je oslobođena optužbi.

Istovremeno se oduzima sva nezakonita korist, vrijednosti više od 25 miliona KM odnosno sva pokretna i nepokretna imovina (nekretnine, umjetničke slike, dionice, novac…)

Akteri predmeta “Bosnalijek” terete za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, falsifikovanjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Optužnica je uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao zaposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Oni su osuđeni jer su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za oko 23 miliona KM.

Optužnica je sadržavala 170 stranica, 25 hiljada pisanog materijala dokaza, dostavljeno je devet nalaza vještaka, a bilo je planirano je saslušanje 60 svjedoka.

Kantonalni sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu 2015. godine. Osuđeni imaju pravo žalbe, navodi “Klix”.

Nastavi čitati

Aktuleno