Connect with us

Zanimljivosti

PREVARIO SMRT Doktori mu saopštili da će živjeti još 6 mjeseci, a on živio još tri decenije (VIDEO)

Nevjerovatnu sudbinu doživio je Amerikanac grčkog porijekla Stamatis Moraitis kada su mu doktori u 66. godini dijagnostikovali rak pluća i poručili da mu je ostalo tek šest do devet mjeseci života.

Veći dio odraslog života proveo je u predgrađu Njujorka i na Floridi, a da ima ozbiljnih zdravstvenih problema shvatio je kada se počeo brzo umarati i ostajati bez daha.

-To je terminalni rak pluća – rekli su mu doktori u SAD.

Tako se 66-godišnji Grk, otac troje djece, sa suprugom Elpiniki odlučio vratiti u svoju zemlju, na mediteransko ostrvo Ikarija.

Stamatis Moraitis nije želio opterećivati svoju porodicu skupim troškovima pogreba koji se u SAD penju i do nekoliko hiljada dolara.

-Neka me pokopaju pokraj moje porodice, uz more, gdje ću pogreb platiti nekoliko stotina dolara – pomislio je.

U to vrijeme nije znao da se vraća na ostrvo vječne mladosti, čiji stanovnici žive 10 godina duže nego ostali Evropljani, a nerijetko dožive stotu.

Polako se počeo kretati, uživao u svježem morskom vazduhu, divio se čistom plavom moru. Ispijao vino je i družio se sa starim prijateljima.

S vremenom je počeo saditi lozu kako bi izgradio vinograd. Mislio je da neće moći uživati u vinu dok plodovi budu zreli za berbu, ali je mislio kako će njegova supruga barem imati sjećanje na njega.

Tri decenije kasnije, on se još uvijek šetao po ostrvu Ikarija i uzgajao sve vrste voća i povrća, uključujući grožđe za vino i masline – na imanju svoje porodice.

Na pitanje koja je nejgova tajna, on je samo slijegao ramenima i kaže:

– Ne znam! Valjda sam zaboravio umrijeti – rekao je on.

Ne može se sa sigurnošću reći šta se tačno dogodilo s Moraitisom, odnosno kako je poživio još 30 godina nakon strašne dijagnoze. Moguće je da je Moraitis imao jedinstvenu genetiku, koja mu je pomogla u zaštiti od teških bolesti poput raka.

Tajna dugovječnosti krije se i u stvarima kojima smo okruženi – ljudi, biljke, vazduh, načinu života. Jedna često spominjana studija o danskim blizancima sugeriše da je genetika odgovorna za samo oko 20 do 25 odsto naše dugovječnosti.

-Nisam doktor, ali mislim da je pomoglo vino. Nisam radio ništa drugo osim što sam jeo zdravu hranu, pio zdravo vino i koristio zdrave biljke – rekao je.

Svakodnevni zadaci davali su mu smisao. Ako je želio kuvati na maslinovom ulju, ili njime zalijevati salatu, morao je ubrati masline i staviti ih na cijeđenje.

-Nije važno je li lako ili teško, ali moralo se napraviti – rekao je on, piše BBC

 

Zanimljivosti

ŠOU U GRČKOJ! Ovce upale u staklenik i pojele 300 kilograma marihuane

Nevjerovatna situacija u Grčkoj – ovce su upale u staklenik kod Almiros Volosa u kom je uzgajana medicinska marihuana i pojele su više od 300 kilograma tog “zeleniša”, zbog čega su odreagovale na nesvakidašnji način, javlja “Prototema”.

“Ja sam jako dobro, ali bolje su ovce, pune ludila i… Sve im je lepo”, rekao je u šali vlasnik staklenik Janis Burunis, govoreći za radio Status FM 107.7 Solun.

Burunis je čak rekao da su ovce poslije ove specijalne ispaše skakale više od koza, dok je objašnjavao kako se incident dogodio.

“Mi smo najveći objekat za proizvodnju kanabisa u staklenicima u centralnoj i istočnoj Evropi. Zbog poplava smo izgubili 80 odsto proizvodnje. Dok smo pokušavali da sačuvamo sve što smo mogli, odjednom smo videli ovce i koze kako normalno pasu u plasteniku”, rekao je on.

Kako je objasnio, stada su ušla u staklenik da bi pronašla hranu, nakon vremenskih nepogoda.

“Našli su jadne zasade da jedu jer im je sva ostala hrana uništena, a jako vole konoplju i rese i zelje, jer imaju šećera”, rekao je on.

“Problem je bio kako ih uloviti da bi ih sklonili sa farme, jer im ništa nismo mogli. Ovce su skakale uvis više od koza, a to se nikada ne dešava. Ali logično je, jer su pojele oko 300 kilograma”, zaključio je Burunis, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Zanimljivosti

U PARIZU SE PRODAJE RIJETKI DONOSAUR! Na aukciji se očekuje cijena veća od milion evra

Gotovo cijeli kostur dinosaura biće prodan na aukciji u Parizu sljedećeg mjeseca. Kamptosaurus star 150 miliona godina otkriven je 1990-ih u američkoj državi Vjoming.

Nazvan je Beriju po Beriju Džejmsu, paleontologu koji ga je pronašao. Stručnjaci kažu da je kostur “izuzetno dobro očuvan”. Očekuje se da će postići do 1,2 miliona evra na aukciji u hotelu Drouot 20. oktobra.

Bari potječe iz kasnog jurskog razdoblja i visok je 2,1 m ( i dugačak 5 m.
Aleksandre Gikvelo, iz aukcijske kuće Hotel Drouot, rekao je da je neobično vidjeti tako netaknut kostur dinosaura.

“Lubanja je gotova 90%, a ostatak dinosaura 80%”, rekao je Gikvelo.

Prodaja fosila dinosaura je rijetka, a svake godine u svijetu se prodaje mali broj fosila dinosaura, iako su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog toga što će primjerci dospjeti u privatne ruke.

U aprilu je Tiranosaurus reks prvi put prodan na aukciji u Evropi.

Govoreći za BBC u to vrijeme, prof Stiv Brusat, stručnjak za dinosaure sa Univerziteta u Edinburgu, rekao je da je zabrinut da bi kosturi, koji su “naućno vrlo vrijedni”, mogli “nestati u trezorima privatnih kolekcionara”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

BOŽE PETRA: Prije 15 godina bila internet senzacija, evo kako sad izgleda

Djevojčica koja je postala poznata zbog hit izjave “Bože Petra”, sada ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Djevojčica po imenu Natalija postala je internet senzacija zbog pitanja u dječijem kvizu o šišanju kose. Sve je počelo sa nekoliko jednostavnih rečenica: “Da ošišaš kosu da budeš ćelava? Booože, Petra.” Natalija, koja je tada bila mala djevojčica, sada je izrasla u tinejdžerku. Da li biste prepoznali slatku devojčicu sa snimka?

IZVOR: FACEBOOK/SCREENSHOT

Ono što je zanimljivo u vezi s ovom pričom jeste da je Natalija postala internet senzacija u vrlo kratkom vremenskom periodu. Snimak datira iz 2009. godine, a Natalija ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Nastavi čitati

Aktuleno