Connect with us

Svijet

PRIJEM UKRAJINE U EU koštaće od 150 do 190 miliona evra

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi prijem Ukrajine u EU koštao Uniju od 150 do 190 milijardi evra, dok same članice ne bi dobile dovoljno novca, na šta Budimpešta ne pristaje.

“Sigurno je da, ako bi Ukrajina bila primljena u EU, sva podrška koju su do sada dobijale zemlje centralne Evrope, uključujući Mađarsku, ne bi pripala njima”, rekao je Orban u intervjuu za televiziju “TV2”.

Orban kaže da se za sada ne zna odakle da će biti uzet novac za podršku Ukrajini, jer ako se iz budžeta EU izdvoji 50 milijardi evra, onda ni zemlje članice, uključujući i Mađarsku, neće dobiti budžetski novac, na šta Budimpešta ne pristaje.

“Ne postoji tačna analiza koliko će ovo koštati EU, ali prema nezvaničnim proračunima, riječ je oko 150-190 milijardi evra”, rekao je mađarski premijer.

On je objasnio da je cilj mađarske Vlade da “skine veći dio napetosti u pozadinskim pregovorima” i da se na samitu u Briselu fokusira na pronalaženje “rješenja koje zadovoljava sve”.

“Mađarska predlaže da se pitanje podrške Ukrajini riješi van budžeta EU. Na samitu EU posvećenom pitanju dodjele finansijske pomoći Ukrajini očekuju se ne samo grmljavine, već i munje”, dodao je Orban.

Ranije je Orban izjavio da je Mađarska ponovo blokirala paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara, prenosi “Sputnjik”

Šef Evropskog savjeta Šarl Mišel je poslije samita u Briselu rekao da očekuje da će lideri EU moći jednoglasno da odobre finansijsku pomoć Ukrajini početkom 2024. godine.

Sljedeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.

Mađarska blokira većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi vojne pomoći na četiri godine, kao i kao 50 milijardi makrofinansijske pomoći za 2024-2027. godinu.

Svijet

I SLOVAČKA ŽELI ZAKON O NVO, Evropska komisija se snažno protivi

Evropska komisija upozorila je Slovačku da će odmah preduzeti pravne mjere ako Bratislava podrži prijedlog zakona koji zahtijeva od nevladinih organizacija, koje dobijaju sredstva iz inostranstva, da sebe etiketiraju kao “organizacije sa stranom podrškom”.

“Bila sam u Bratislavi i bila sam vrlo jasna. Ukoliko slijedite mađarski primjer po pitanju zakona o NVO, odmah ćemo pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja prava EU”, rekla je potpredsjednik Evropske komisije Vera Jourova uoči objavljivanja godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava.

Mađarska je 2017. usvojila sličan zakon o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, ali ga je ukinula 2021. nakon što ga je Evropski sud pravde proglasio nezakonitim.

Evropska komisija se bori protiv Mađarske oko pitanja vladavine prava i zadržava sredstva EU. Budimpešta je, takođe, “uznemirila” svoje partnere iz EU na početku svog šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja EU “mirovnom misijom” premijera Viktora Orbana koja je uključivala razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Slične pravne “bitke” sa Poljskom okončane su poslije promjene vlasti prošle godine.

Vlada Slovačke pod premijerom Robertom Ficom preuzela je vlast prošle godine i suočila se sa kritikama opozicije zbog izmjena krivičnog zakona, rekonstrukcije javnog emitera, ukidanja državne vojne pomoći Ukrajini i približavanja spoljne politike Rusiji.

Fico je u izjavi nakon godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava rekao da je primio na znanje njene preporuke i da će relevantna ministarstva voditi dijalog sa Komisijom.

On je dodao da kritike stižu zbog neslaganja oko spoljnopolitičkih pitanja gdje Komisija traži “poslušnost”.

Izvještaj o vladavini prava pokriva pravosudni sistem, korupciju, slobodu medija,kao i civilno društvo. U izvještaju se, takođe, nude neobavezujuće preporuke za svih 27 članica EU.

Nastavi čitati

Svijet

MASK POTVRDIO VIJEST: Počinje masovna proizvodnja humanoidnih robota u Tesli

Kompanija Tesla će u 2026. pokrenuti masovnu proizvodnju humanoidnih robota.

To je najavio izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask u objavi na društvenoj mreži Iks.

– Tesla će sljedeće godine imati zaista korisne čovjekolike robote koji će služiti za interne potrebe proizvodnje u kompaniji. Nadamo se da ćemo do 2026. pokrenuti masovnu proizvodnju za druge kompanije – napisao je Mask.

On je još u 2021. najavio da će robot nazvan Optimus uskoro biti spreman za rad u Teslinim fabrikama, ali to se za sada nije obistinilo, prenosi Gardijan.

Optimus je visok oko 1,7 metara i težak 56 kilograma i namijenjen je obavljanju opasnog, napornog ili dosadnog posla.

Njegovo ime je aluzija na Optimusa Prajma, moćnog i dobroćudnog vođu Autobota u medijskoj franšizi Transformers.

Firma Tesla je u decembru 2023. predstavila novu generaciju humanoidnih robota Optimus Gen 2, čija je cijena procijenjena između 10.000 i 20.000 dolara.

Nastavi čitati

Svijet

EKSPLOZIJA U FABRICI TEKILE: Poginulo pet radnika

Najmanje petoro radnika poginulo je od eksplozije u fabrici za proizvodnju tekile “Hoze Kuervo” u centralnom dijelu Meksika, izjavio je Viktor Hugo Roldan, direktor hitne i vatrogasne službe u državi Halisko.

On je Rojtersu rekao da su zbog eksplozije evakuisani turisti iz područja grada Tekila, odakle poznato alkoholno piće vodi porijeklo, prenosi Srna.

Roldan je naveo da je eksplodirala cisterna zapremine 500.000 litara i da su zaposleni uspjeli da ugase vatru.

Kompanija je u saopštenju potvrdila broj poginulih i dodala da je još nekoliko radnika povrijeđeno.

Hitne službe saopštile su da je eksplozija jedne cisterne prouzrokovala požar na tri druge cisterne.

Za sada nije poznato šta je izazvalo eksploziju.

Nastavi čitati

Aktuelno