Connect with us

Uncategorized

Promovisana knjiga Danijela Kovča: Poljsko selo Gumjera sačuvano od zaborava

Knjiga “Gumjera – MÓJ POLSKI DOM”, autora Danijela Kovča, promovisana je sinoć u prepunom Muzičkom paviljonu “Staklenac”, u banjalučkom parku “Petar Kočić”.

Predstavljanje knjige, koja svjedoči o bogatoj prošlosti sela Gumjera, organizovalo je banjalučko Udruženje Poljaka.

Ljubitelji pisane riječi saznali su mnoštvo zanimljivih činjenica o ovom poljskom selu koje se nalazi u zapadnom dijelu Republike Srpske, u laktaškoj opštini.

Autor Danijel Kovč opisao je osnivanje Gumjere, dolazak i život doseljenika, ekonomske i privredne prilike u selu, te odnos Poljaka doseljenika sa okolnim stanovništvom i naposljetku – gašenje sela.

“Motiv za objavljivanje knjige jeste činjenica da u Republici Srpskoj i dalje živi i radi priličan broj Poljaka potomaka nekadašnjih doseljenika, kojima će ova knjiga biti uspomena na pretke. Takođe, veliki broj porodica koje su živjele u Gumjeri, ali i mnogim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, sada se nalazi u Poljskoj i posvećeno i kontinuirano njeguju sjećanje na svoje porijeklo i na našu zemlju”, istakao je Kovč.

Osim autora, o knjizi su govorili Gordana Đurđev Malkievič iz Univerziteta u Vroclavu, te Aleksandra Savić, urednica i predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske.

Pored banjalučke publike, promociji knjige prisustvovali su i gosti iz Poljske, koji su istakli da sa nestrpljenjem čekaju da ovo vrijedno svjedočanstvo o prošlosti poljskog naroda bude prevedeno na njihov jezik.

“Gumjera – MÓJ POLSKI DOM”, je prva knjiga mladog autora.

Danijel Kovč, koji je predsjednik Udruženja Poljaka Banjaluka, odlikovan je 2021. godine bronzanim krstom zasluga od strane predsjednika Republike Poljske, Andrzeja Dude.

Odlikovanje je uručio ambasador Republike Poljske u BiH, Jaroslav Lindenberg, a kandidovan je od strane Ambasade Republike Poljske u BiH za doprinos u saradnji Republike Poljske i BiH, te promociju poljske kulture i tradicije u Banjaluci i BiH.

Uncategorized

Snažno nevrijeme pogodilo Banjaluku (VIDEO)

Snažno kišno nevrijeme praćeno vjetrom i grmljavinom pogodilo je danas u poslijepodnevnim časovima Banjaluku.

U najvećem gradu Srpske duva snažan vjetar.

Zbog obilnih kišnih padavina u gradu saobraćaj se odvija otežano, te se savjetuje vozačima da voze polako i oprezno.

 

(Nezavisne novine/RTRS)

Nastavi čitati

Svijet

Stjuardesa (23) uhapšena zbog droge, njeni roditelji neutješni PRIJETI JOJ SMRTNA KAZNA

Ilarija De Rosa (23), stjuardesa iz malog italijanskog grada Resana, navodno je uhapšena 6. maja u Saudijskoj Arabiji zbog posjedovanja droge, zbog čega joj prijeti višegodišnja zatvorska kazna, a u najgorem slučaju i pogubljenje.

Njenu roditelji navode da su jako zabrinuti zbog mogućih posljedica s obzirom na oštre kazne koje su zastupljene u ovoj državi.

Šta se tačno dogodilo, saznali su tek nakon što su se obratili policiji, jer im se nije javila nekoliko dana nakon što je sletjela na Međunarodni aerodrom Kralj Abdulaziz u odmaralištu Džeda na Crvenom moru.

Inače, svako ko je uhvaćen u pokušaju da prokrijumčari ilegalne supstance u Saudijsku Arabiju suočava se sa drastičnom kaznom bez obzira na količinu i vrstu droge.

Njeni roditelji navodno nisu uspjeli da je dobiju 6. maja, a Ilarijin telefon je bio isključen sljedećeg dana. Njeni mama i tata su 8. maja prijavili njen nestanak policiji u gradu Kastelfranko Veneto, prenosi Nova.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova sada navodno pregovara sa saudijskim vlastima o njenoj deportaciji.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Uncategorized

KRESOJEVIĆ: U momentu spašavanja Akvane, SNSD blokira skupštinu grada

Uložili smo velike napore da pripremimo elaborat za oporavak Akvane kako bi se konsolidovala naslijeđena zaduženost ovog preduzeća. Međutim, SNSD ne želi da zakaže sjednicu skupštine grada ni po isteku zakonskog maksimuma od 2 mjeseca, kako bi bila odobrena kreditna sredstva.

Napisao je ovo na svom Fejsbuk profilu gradski menadžer Bojan Kresojević i naglasio da je rok za isplatu dugovanja juni mjesec.

– Da li to znači da je SNSD nezadovoljan istorijskim razvojem Banjaluke, samo zato što je gradonačelnik zaslužan za to? Da li su spremni ugroziti Akvanu i blokirati pozitivne odluke za građane? Plašim se odgovora na ova pitanja – rekao je gradski menadžer.

Kresojević kaže da je red odbornika skupštinske većine najduži kada je potrebno dijeliti plakete, a kada trebaju zasjedati u skupštini – ne mješaju se u svoj posao.

– Nećemo odustati od razvoja našeg grada – zaključio je Kresojević u svojoj objavi.

Nastavi čitati

Aktuleno