Connect with us

Zanimljivosti

PRONAĐENO MISTERIOZNO ZLATNO JAJE NA DNU OKEANA! Ko živi u jajetu na dnu mora?

Misteriozno ‘zlatno jaje’, čija tekstura neodoljivo podsjeća na kožu, pronađeno je na dnu okeana nedaleko od obale Aljaske. Kako bi odgonetnuli njegovo porijeklo, naučnici su uzeli dio DNK, a kako kažu – samo se nadaju da u međuvremenu iz njega neće da se “ispili” nešto čudno.
Tajanstveni zlatni objekat jajastog oblika, koji potencijalno i može predstavljati jaje neke vodene životinje, pronađen je na tihookeanskom dnu nedaleko od obale Aljaske, prenio je Gardijan. Neobično otkriće izvršili su Nacionalne organizacije za okeanska i atmosferska istraživanja na dubini od preko tri hiljade metara, a dok traje ispitivanje DNK uzorka, naučnici se potajno nadaju da nisu otvorili “Pandorinu kutiju”.

Ko živi u jajetu na dnu mora

Posebna “ruka” na daljinsko upravljanje uspela je čak i da “zagolica” jajoliki objekat prečnika oko 10 centimetara, a kako se ispostavilo, njegova tekstura umnogome podsjeća na kožu. Kada su videli da je jaje bezbedno i ne pokazuje neprijateljske namere, istraživači su “usisali” deo tkiva kako bi ga testirali u laboratoriji na kopnu.

“Ja se samo nadam da ništa neće odlučiti da izađe odatle kada ga dirnemo”, rekao je jedan od naučnika. “Ovo liči na početak horor filma.”

Pretpostavka istraživača je da bi se moglo raditi o ljusci jajeta neke morske životinje ili o morskom sunđeru. Ukoliko se ispostavi da je reč i zaista o jajetu, preostaje da se DNK analizom utvrdi kome ono pripada.

Glatka površina i intrigantan otvor u sredini

Objekat glatke površine koja neverovatno podsjeća na kožu i u čijem se centru nalazi otvor koji je zaintrigirao istraživače pronađen je na dubini od približno dve milje, odnosno oko 3.300 metara, a uočila ga je podmornica na daljinsko upravljanje.

“Definitivno ima veliku staru rupu u sebi, tako da je nešto ili pokušalo da uđe, ili da izađe”, naveo je jedan od istraživača. “Ipak, ovo jaje ne liči na bilo koje jaje koje sam ikada video”.

Naučnici kojima se (nadamo se) posrećilo da naprave ovo otkriće trenutno vrše ispitivanje i analizu uzorka DNK, na osnovu kojih će izneti sud o tome šta predstavlja ovaj sjajni okeanski predmet. Zlatna boja ipak se pripisuje svetlu farova podmornice, dok je u stvarnosti boja braonkasto-žute nijanse.

“Iako je pomalo ponižavajuće što smo zapanjeni ovim otkrićem, ono nam služi kao podsjetnik koliko malo znamo o sopstvenoj planeti i koliko je ostalo da naučimo o našem okeanu”, iskakli su naučnici.

Tok ekspedicije moguće je pratiti i uživo

Istraživačka misija pod pokroviteljstvom Nacionalne organizacije za okeanska i atmosferska istraživanja ljubiteljima podvodnog svijeta pruža i mogućnost prenosa uživo, pa tako zainteresovani mogu da prate podvodne avanture članova misije sve do 15. septembra kada je planiran njen završetak.

Zanimljivosti

ŠOU U GRČKOJ! Ovce upale u staklenik i pojele 300 kilograma marihuane

Nevjerovatna situacija u Grčkoj – ovce su upale u staklenik kod Almiros Volosa u kom je uzgajana medicinska marihuana i pojele su više od 300 kilograma tog “zeleniša”, zbog čega su odreagovale na nesvakidašnji način, javlja “Prototema”.

“Ja sam jako dobro, ali bolje su ovce, pune ludila i… Sve im je lepo”, rekao je u šali vlasnik staklenik Janis Burunis, govoreći za radio Status FM 107.7 Solun.

Burunis je čak rekao da su ovce poslije ove specijalne ispaše skakale više od koza, dok je objašnjavao kako se incident dogodio.

“Mi smo najveći objekat za proizvodnju kanabisa u staklenicima u centralnoj i istočnoj Evropi. Zbog poplava smo izgubili 80 odsto proizvodnje. Dok smo pokušavali da sačuvamo sve što smo mogli, odjednom smo videli ovce i koze kako normalno pasu u plasteniku”, rekao je on.

Kako je objasnio, stada su ušla u staklenik da bi pronašla hranu, nakon vremenskih nepogoda.

“Našli su jadne zasade da jedu jer im je sva ostala hrana uništena, a jako vole konoplju i rese i zelje, jer imaju šećera”, rekao je on.

“Problem je bio kako ih uloviti da bi ih sklonili sa farme, jer im ništa nismo mogli. Ovce su skakale uvis više od koza, a to se nikada ne dešava. Ali logično je, jer su pojele oko 300 kilograma”, zaključio je Burunis, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Zanimljivosti

U PARIZU SE PRODAJE RIJETKI DONOSAUR! Na aukciji se očekuje cijena veća od milion evra

Gotovo cijeli kostur dinosaura biće prodan na aukciji u Parizu sljedećeg mjeseca. Kamptosaurus star 150 miliona godina otkriven je 1990-ih u američkoj državi Vjoming.

Nazvan je Beriju po Beriju Džejmsu, paleontologu koji ga je pronašao. Stručnjaci kažu da je kostur “izuzetno dobro očuvan”. Očekuje se da će postići do 1,2 miliona evra na aukciji u hotelu Drouot 20. oktobra.

Bari potječe iz kasnog jurskog razdoblja i visok je 2,1 m ( i dugačak 5 m.
Aleksandre Gikvelo, iz aukcijske kuće Hotel Drouot, rekao je da je neobično vidjeti tako netaknut kostur dinosaura.

“Lubanja je gotova 90%, a ostatak dinosaura 80%”, rekao je Gikvelo.

Prodaja fosila dinosaura je rijetka, a svake godine u svijetu se prodaje mali broj fosila dinosaura, iako su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog toga što će primjerci dospjeti u privatne ruke.

U aprilu je Tiranosaurus reks prvi put prodan na aukciji u Evropi.

Govoreći za BBC u to vrijeme, prof Stiv Brusat, stručnjak za dinosaure sa Univerziteta u Edinburgu, rekao je da je zabrinut da bi kosturi, koji su “naućno vrlo vrijedni”, mogli “nestati u trezorima privatnih kolekcionara”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

BOŽE PETRA: Prije 15 godina bila internet senzacija, evo kako sad izgleda

Djevojčica koja je postala poznata zbog hit izjave “Bože Petra”, sada ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Djevojčica po imenu Natalija postala je internet senzacija zbog pitanja u dječijem kvizu o šišanju kose. Sve je počelo sa nekoliko jednostavnih rečenica: “Da ošišaš kosu da budeš ćelava? Booože, Petra.” Natalija, koja je tada bila mala djevojčica, sada je izrasla u tinejdžerku. Da li biste prepoznali slatku devojčicu sa snimka?

IZVOR: FACEBOOK/SCREENSHOT

Ono što je zanimljivo u vezi s ovom pričom jeste da je Natalija postala internet senzacija u vrlo kratkom vremenskom periodu. Snimak datira iz 2009. godine, a Natalija ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Nastavi čitati

Aktuleno