Connect with us

Politika

Propao pokušaj dogovora, poslanici biraju predsjednika FBiH

Lidija Bradara (HDZ), Igor Stojanovi(SDP) i Refik Lendo (SDA) nisu se uspjeli dogvoriti o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik Federacije BiH.

S ozbiorm da nije bilo dogovora, o novom predsjedniku Federacije BiH odlučivaće Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

“Mi smo se dogovorili da se nismo dogovorili”, rekao je Lendo navodeći da će imenovanje predsjednika i potpredsjednika biti odlučeno u Parlamentu.

Upravo su Lendu još ranije Bradara i Stoajnović optužili da blokira cijeli proces s obzirom da su HDZ i “osmorka” koji imaju većinu u Predstavničkom domu dogovorili izbor rukovodstva Federacije odnosno premijera i predsjednika. Prema tom dogovoru Bradara bi trebala biti predsjednik FBiH, s obzirom da je Nermin Nikšić iz SDP-a kandidat za premijera, međutim cijeli proces u ovom trenutku blokira SDA koji ne želi da vlast prepusti SDP-u i HDZ-u, tvrdeći da su ubjedljivo najveća stranka u FBiH koja je dobila najviše glasova.

Nakon sastanka Bradara je istakla da joj je žao zbog usporavanja procesa, dok je Stojanović istakao da je žalosno što se ne poštuje građanska većina u oba doma te da se nada da će demokratski principi koji važe svugdje, važiti i ovdje.

“Postoji politički dogovor i u njegovom interesu je da dobijemo funkcionalnu vladu”, rekao je Stojanović.

Nakon sastanka Lende, Stojanovića i Bradara, održan je sastanak sa rukovodstovm Predstavničkog doma kojem Lendo nije prisustvovao.

“Mi smo od strane dva kandidata obavješteni da dogvoor nije postignut. Stekli su seuslovi da Predstavnički dom odlučuje ko će biti predsjednik i potpredsjednici”, rekla je Mirjana Marinković – Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dodajući da će organizovati sjednicu u utorak u 12 sati.

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno