Connect with us

Region

PRVI REZULTATI POPISA: Koliko stanovnika ima Crna Gora?

Uprava za statistiku (Monstat) danas je na konferenciji za novinare saopštila preliminarne rezultate popisa prema kojima u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, u odnosu na 620.029 koliko ih je imala po popisu 2011. godine.

Pomoćnik direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković rekla je da je broj stanovnika porastao nekih dva odsto.

Porast broja stanovnika zabilježen je u 13 opština.

Najviše stanovnika je u Podgorici i Nikšiću, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Prema preliminarnim rezultatima popisa, u Crnoj Gori je 217.441 domaćinstvo i 396.873 stana.

“U apsolutnom broju, najveći porast broja stanovnika je u Podgorici. Rast domaćinstva je bio nešto veći od porasta broja stanovnika, takođe je najveći broj zabilježen u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju. Važno je reći da je to povećanje uslovljeno cijepanjem porodičnih domaćinstava, pa je za očekivati da imamo više jednočlanih domaćinstava”, navela je Remikovićeva.

Direktor Monstata Miroslav Pejović rekao je da su se stekli uslovi za objavu preliminarnih rezultata, da bi se tokom godine sukcesivno objavljivaPrvli ostali podaci.

On je napomenuo da su ovi podaci podložni promjenama, odnosno reviziji do objave konačnih rezultata.

“Uspješno je realizovan, a naš rad nastavljamo u skladu sa zakonom i profesionalno”, poručio je Pejović.

Preliminarni rezultati obuhvatiće objavljivanje rezultata popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova trajao je od 3. do 28. decembra 2023. godine.

Region

MALTRETIRANJE SE NASTAVLJA! Sud produžio pritvor trojici Srba koji su uhapšeni u Banjskoj

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva mjeseca pritvor trojici Srba, koji su ranjeni, pa uhapšeni tokom sukoba sa policijom samoproglašenog Kosova u Banjskoj kod Zvečana prošle godine.

“Nakon zahtjeva Specijalnog tužilaštva za produženje mjere pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenih V.T, B.S. i D.M. Osnovni sud u Prištini – Posebno odjeljenje je usvojilo zahtjev, tako da im je produžena mjera pritvora u trajanju od dva mjeseca, za svakoga”, navela je portparol Osnovnog suda u Prištini Mirlinda Gaši.

Ona je pojasnila da mjera produženja pritvora važi do 24. aprila, prenosi RTS.

Trojica Srba su ubijena, a šestorica uhapšena poslije pucnjave na ulazu u selo Banjska na sjeveru Kosova i Metohije 24. septembra, kada je jedan pripadnik policije Kosova ubijen, a drugi ranjen.

Nastavi čitati

Region

KURTI BIJESAN “Ukinite kaznene mjere Prištini”

Premijer privremenih institucija u Prištni Albin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske Unije na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je na sastanku istakao da očekuje napredak u procesu članstva Prištine u Savjetu Evrope, kao “neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica”.

On je ocijenio da EU treba “što prije da otkloni kaznene mjere prema Prištini”, jer su, kako tvrdi, razlozi zbog kojih su one uvedene prestali već u septembru prošle godine.

Tada je, kako je rekao, vlada u Prištini preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosmeta.

Agencije

Nastavi čitati

Region

Samo budala može da izjavi da nam je DODIK RASTURIO STRANKU

Ja sam vrlo zahvalan predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što nam je otvorio oči. On nije uticao na mene, ali nam je objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile. Ja sam mu vrlo zahvala na tome – rekao je “Glasu Srpske” jedan od osnivača pokreta “Mi – Glas iz naorda” Branimir Nesotorović na tvrdnje Siniše Ljepojević da je za raskol u pokretu kriv niko drugi do predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Da je Dodik rasturio pokret to može da izjavi samo budala i izdajnik. To je to. Imam ja 70 godina tako da je malo kasno da neko utiče na mene, ali mi je on objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile – kazao je Nestorović i dodao da on nije ni napustio pokret “Mi – Glas iz naroda”.

Podsjetimo, jedan od osnivača ovog pokreta, Siniša Ljepojević rekao je da je za raskol u pokretu kriv Milorad Dodik jer je on predložio Nestoroviću da je organizaciji potreban predsjednik, a ne kolektivno rukovodstvo.

Jovan Janjić, jedan od osnivača pokreta “Mi – glas iz naroda”, rekao je da je Milorad Dodik mnogo uticao na Branimira Nestorovića.

– Imali su sastanak Nestorović i Pavić sa Dodikom, bio je još jedan naš član, bez znanja nas ostalih. Izašli su na konferenciju za medije i iznosili stavove koje su iznosili, predstavljeni su kao poslanici “Mi”, a da ostali osnivači i članovi nisu znali ništa o tome. Govoreno je u naše ime, a da o tome mi ništa nismo znali – kaže Janjić.

Dodao je da je Dodik predložio Nestoroviću da treba da se uništi kolektivno rukovodstvo i da treba da se izglasa predsjednik

Nastavi čitati

Aktuelno