Connect with us

Svijet

PUTIN PLANIRA NOVU VELIKU OFANZIVU? Mobilisaće POLA MILIONA vojnika?

Rusija navodno planira da mobiliše pola miliona vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sprema novu veliku mobilizaciju sa ciljem da regrutuje čak 500.000 novih vojnika, prenose ruski mediji. U prvoj “djelimičnoj mobilizaciji” tokom jeseni prošle godine regrutovano je 300.000 vojnika.

Kako se navodi, do sada je “samo” polovina mobilisanih ruskih vojnika poslata na ratište. Drugi dio je ostao na obuci, kao strateška rezerva koja će biti aktivirana u ključnom trenutku. Mnogi su predviđali da će doći do “pauze” u sukobu zbog zime, međutim ovo se nije desilo. Naprotiv, sadašnje borbe, kako navode ruski mediji, mogle bi da budu uvod u novu veliku ofanzivu.

Zvaničnik ukrajinske vojno-obavještajne službe Andrij Černjak, za američki Politiko, isto je naveo da će 500.000 ruskih vojnika biti mobilisano. On tvrdi da će mobilizacija početi već tokom ovog mjeseca. Putin je u decembru demantovao ove navode tvrdeći da je besmisleno da se govori o novoj mobilizaciji jer je samo polovina već mobilisanih poslata u Ukrajinu.

Ruski bivši obavještajac i komandant separatista Igor Girkin takođe smatra da prva mobilizacija nije bila dovoljna i predviđa drugi krug mobilizacije za februar.

(MONDO)

Svijet

ERDOGAN NIJE BIRAO RIJEČI! “Netanjahu je ušao u istoriju kao KASAPIN GAZE”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ušao je u istoriju kao “kasapin Gaze”, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Naša braća i sestre u Gazi su od 7. oktobra izloženi izdajničkim napadima nezabilježenim u istoriji ljudskog roda. Njihove džamije su bombardovane, škole srušene, a izbjeglički kampovi u kojima su tražili sklonište namjerno su gađani. Netanjahu je ušao u istoriju kao kasapin Gaze”- rekao je Erdogan u obraćanju Parlamentu Turske.

Erdogan je obećao da Ankara neće zaboraviti izostanak odgovora zapadnih zemalja, uz izuzetak jedne ili dvije zemlje.

– Pokušaćemo da ih pozovemo na odgovornost svim raspoloživim sredstvima. Podržavamo naše braću i sestre u Gazi svim silama. Rat u Gazi je najvažnija tema naših kontakata – naglasio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Turska će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi pozvala Vladu Izraela pozvala na odgovornost međunarodnom zakonu i savjesti čovječanstva, javio je TASS.

Palestinski pokret Hamas je 7. oktobra izvršio iznenadni raketni napad velikih razmjera na Izrael iz Pojasa Gaze, ubivši oko 1.200 ljudi i otevši stotine drugih u susjednim izraelskim zajednicama. Izrael je uzvratio lansiranjem raketnih udara na Pojas Gaze nakon čega je uslijedio kopneni upad. Sukobi se vode i u Libanu i na Zapadnoj obali.

Srna

Nastavi čitati

Svijet

DJEČAK PLANIRAO KRVAV TERORISTIČKI NAPAD! Policija na nogama

Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je izdalo nalog za hapšenje petnaestogodišnjaka osumnjičenog da je planirao i pripremao teroristički napad.
Kancelarija tužilaštva iz Diseldorfa nije objavila detalje plana napada.
Lokalni mediji navode da je mladić pozivao na “džihad” protiv Zapada i da je najavio teroristički napad u NJemačkoj 1. decembra u video-snimku objavljenom na društvenoj platformi “Telegram”.

Nastavi čitati

Svijet

STRAVA U POLJSKOJ! Učenik NOŽEM RANIO troje školskih drugova, DVOJE U TEŠKOM STANJU!

Učenik srednje škole u gradu Kadzidlu, na sjeveroistoku Poljske, ranio je nožem troje školskih drugova, saopštila je policija.
Portparol lokalne policije Katarina Kučarska rekla je da se napad desio tokom nastave.
Prema njenim riječima, dvije žrtve napada – djevojčica i dječak – su u bolnici u teškom stanju, a treća je zbrinuta na licu mjesta.
Osamnaestogodišnji napadač je uhapšen i u toku je istraga.

Nastavi čitati

Aktuelno