Connect with us

Politika

“RANO JE ZA RADOST” Analitičari o dogovoru Milorada Dodika i “Osmorke” u destileriji

Šire optimizam, uvjeravaju nas da dolaze bolji dani i da BiH više neće biti talac političkih sukoba, ali istovremeno teške teme guraju pod tepih.

Ovako su politički analitičari ocijenili pregovore lidera SDSD Milorada Dodika sa predstavnicima stranaka “Osmorke” i dogovor o formiranju vlasti, u koju ulazi i HDZ BiH.

A optimizma nije nedostajalo nakon sastanka Milorada Dodika i drugih čelnika SNSD sa Nerminom Nikšićem, liderom SDP BiH, te predsjednikom “Naroda i pravde” Elmedinom Konakovićem i Damirom Marjanovićem iz stranke “Za nove generacije”.

Koliko će trajati idila
Trojka iz Sarajeva, koja predstavlja “Osmorku”, srdačno je dočekana u destileriji kod Laktaša, a i Milorad Dodik je požurio da saopšti kako je zadovoljan “dobrom atmosferom i razumijevanjem pokazanim na sastanku”.

Politička analitičarka Tanja Topić se, međutim, pita do kada će potrajati ta idila

Vjerovatno će potrajati dok ne prođe medeni mjesec. Jasno je da će se fotelje i resori najlakše podijeliti, ali ispunjavanje pojedinačnih uslova, ideološke zamke i političke nesuglasice kudikamo su teži izazov – ocjenjuje Topićeva za Srpskainfo.

Očito je, dodaje ona, da partneri u novoj strukturi vlasti nastavljaju širiti optimizam i graditi pozitivan imidž, kojim nastoje uvjeriti javnost da dolaze bolja vremena, jer je iz političkog života uklonjen remetilački faktor.

Takođe je, kaže Topićeva, jasno da se mnogima žuri da se vlast što prije formira.

U toj žurbi teške teme i sporne tačke su gurnute pod tepih. Ključno je pitanje šta će se desiti kad te teške teme ipak dođu na dnevni red. Uz to, kad optimizam šire političari, koji su ovu zemlju i njene građane gurnuli u duboki pesimizam, to i ne djeluje baš previše uvjerljivo – zaključuje Tanja Topić.

Učinjen prvi korak
I sociolog Slavo Kukić tvrdi da je još rano za radost, mada je učinjen prvi korak i nazire se šansa da Bosna i Hercegovina dobije normalniju i odgovorniju vlast.

– Ali, još uvijek, i sa ovom koalicijom, ako je uopšte bude, ta priča nije završena, jer će dio te vlasti biti i SNSD i HDZ BiH – kaže Kukić.

Sada je, dodaje ključno pitanje hoće li biti pameti među liderima “osmorke”, a naročito u SDP BiH.

Kukić je upozorio i na činjenicu da SDA, iako neće imati svoje ministre, još uvijek ima duboko ukorijenjenu mrežu svojih kadrova na svim nivoima.

Kada su u pitanju “teške teme”, o kojima nema konsenzusa na liniji “osmorka” – SNSD, HDZ BiH, Kukić smatra da je pametno što su lideri buduće koalicije odlučili da se bave prvo onim pitanjima o kojima postoji saglasnost.

Kad je situacija takva možete se ponašati kao dva jarca na brvnu, koja sprečavaju svaki napredak, a možete slijediti logiku “od lakšeg ka težem”, uz nadu da će i teški problemi s vremenom i promjenama u društvu postati lakše rješivi – ocijenio je Kukić za Federalnu televiziju.

On je, međutim, upozorio da u koalicionim dogovorima možda ima nečeg što javnost ne zna, a to bi, ističe Slavo Kukić, bila najgora opcija.

Politika

HELEZ PONOVO O DODIKU “Ovaj put je nadmašio sam sebe po gluposti”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je jučerašnje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da helikopteri MUP Srbije mogu u nekoliko minuta izručiti 65.000 litara vode.

Kako je rekao, u pitanju su “netačne i glupe izjave” kojima je Dodik “ovaj put nadmašio sam sebe po gluposti.”

Sudeći po izjavama Dodika helikopteri MUP Srbije imaju veći kapacitet nego rijeka Bosna ili Drina. Očigledno Dodik nije prošao ni vojnu obuku te su mu ovakvi podaci potpuno strani i nepoznati, rekao je Helez.

Kako dodaje, ovakve izjave su podstaknute mržnjom prema Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, posebno Oružanim snagama BiH. Tim povodom kaže da je tužno živjeti u državi koju mrziš, a sanjati o drugoj.

– U cilju potpunog i istinitog informisanja javnosti naglašavam da su Oružane snage BiH u potpunosti spremne i sposobne gasiti požare na teritoriji Bosne i Hercegovine kao što to rade od svoga osnivanja. Trenutno su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i momentalno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara.

U posljednjih 10 godina u gašenju požara helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 538,8 sati u letu, izbacili 5 109 900 litara vode, prenijeli 18,3 tone tereta i 213 vatrogasaca. Pomažući ugroženima od poplava helikopteri Oružanih snaga BiH u posljednjih 10 godina proveli su 152,9 sati leta, prenijeli 390,5 tona tereta i evakuisali preko 300 stanovnika.

Prilikom medicinske evakuacije imali su 63,4 sati leta, prevezli 24 pacijenta i 10 unesrećenih planinara. Na žalost Milorada Dodika, iako ulaže ogromne napore da ih ukine i omalovaži, Oružane snage BiH svaki dan napreduju i razvijaju se, jer snaga vojske je u čovjeku – istakao je Helez.

Pozvao je Dodika da prestane gledati preko Drine te da zajedno posjete i obiđu Oružane snage BiH, “da se uvjeri u kapacitete, znanje i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH.”

Siguran sam biće ponosan, jer to su i njegove Oružane snage, zaključio je Helez.

Klix.ba

Nastavi čitati

Politika

IZNENAĐENJE ZA LOKALNE IZBORE U BiH! Duplo manje birača iz dijaspore

Rok za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine istekao je u ponoć, a prvi podaci govore da će na ovim lokalnim izborima biti skoro duplo manje birača koji će glasati van BiH.

Portalu e izbori pristupilo je 53.574 korisnika i otvorilo nalog. Prijave birača izvan BiH su u procesu obrade. Po okončanju procesa javnost će biti informisana o broju birača koji ispunjavaju uslove za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, rekli su Nezavisnim u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Inače, na lokalnim izborima 2020. godine na izvodu iz Centralnoj biračkog spiska za glasanje izvan BiH bilo je 101.771 birač s tim da je njih 27.960 skinuto sa spiska.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

PROJEKAT TEŽAK VIŠE OD MILIJARDU KM! Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH

Tenderska procedura za izbor izvođača radova na tunelu Prenj počela je u septembru 2022, a još nije okončana.

Uzimajući u obzir složenost i zahtjevnost navedene dionice za izgradnju, tenderski proces za odabir izvođača radova na predmetnoj dionici je u drugoj završnoj fazi tenderisanja. Sam tok tenderskog procesa definiran je Planom nabavki za predmetnu dionicu i usaglašen je i odobren od Banke. Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova je decembar 2024. godine”, rekli su iz „Autocesta FBiH“ za Avaz.

Prema ranijim navodima iz „Autocesta FBiH“, ovo će biti najskuplji projekAt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 miliona KM. Cijela Dionica Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever bit će duža od 10 kilometara, a sama dužina desne tunelske cijevi je 10.165 metara, dok će lijeva biti pet metara kraća. To će biti najveći tunel u BiH, a deveti u cijeloj Evropi.
Iz „Autocesta FBiH“ naglašavaju da će se tunel graditi uz poštivanje svih sigurnosnih standarda, propisanih Direktivom EU, odnosno s većim profilom i pregradama.

“Ključna nepoznanica i najveći rizik pri gradnji tunela jesu stvarni uvjeti geološke sredine u kojoj se probija tunel, koji se ni s veoma obimnim i skupim prethodnim geološkim istraživanjima ne mogu adekvatno i sveobuhvatno unaprijed definirati i tako smanjiti rizik, tzv. nepredvidljivih fizičkih uslova”, naglašavaju iz „Autocesta FBiH“.

Iako je kao rok za izbor izvođača izabran decembar ove godine, oni naglašavaju da su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o toku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih dodatnih zahtjeva od ponuđača u evaluacijskom procesu, što JPAC nisu u mogućnosti niti predvidjeti niti spriječiti, nego provoditi proces u skladu s procedurama i pravilima Banke.
“Ukoliko dođe do pomjeranja rokova, isto će biti usaglašeno i odobreno od Banke, vodećeg IFI-a na predmetnoj dionici”, naveli su iz „Autocesta FBiH“.

Prema ranijim navodima, za izgradnju ove dionice prijavilo se osam kompanija, ali dvije su odmah eliminirane jer nisu ispunjavale uslove, a, prema nezvaničnim navodima, kasnije su još tri prekrižene. Na odobrenje EBRD-u poslane su kompanije „Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret“, „Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S.“ i konzorcijum „DL Limak Joint Adventure“. Izbor kompanije biće poznat nakon što EBRD dostavi izvještaj.

Nedavno je v.d. direktora „Autocesta FBiH“ Denis Lasić potpisao s direktoricom EBRD-a za BiH Manuelom Naesl (Naessl) ugovor o grantu vrijedan 3,5 miliona evra kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever, prenosi Biznisinfo.

Nastavi čitati

Aktuelno