Connect with us

Politika

Raskol u SDP-u zbog prijedloga da Lagumdžija ide u UN

Lagumdžija nije prijedlog SDP-a, rekao je Mijatović i istakao kako će ova odluka imati dalekosežne posljedice po SDP.

Jutros je održan kolegijum rukovodstva Socijaldemokratske partije (SDP) na kojem je zaključeno da se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, inače i potpredsjednik SDP-a, nije konsultovao u vezi s prijedlozima za ambasadore BiH, objavio je Klix uz dodatak da su brojni funkcioneri zamjerili Bećiroviću na samovolji.

Tokom dana se očekuje i da se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasi povodom ove teme.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović ranije se oglasio nakon što je Zlatko Lagumdžija predložen za ambasadora BiH pri UN od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

“Lagumdžija nije prijedlog SDP-a. Katastrofalna je odluka da Zlatko Lagumdžija bude kandidat za ambasadora BiH pri UN-u, i za SDP BiH i za državu BiH”, rekao je Mijatović i dodaje:

“Odgovorno tvrdim da taj prijedlog nije usaglašen sa SDP BiH, a kao što mi je potvrdio predsjednik Nikšić nije ni sa njim”.

Istakao je kako će ova odluka imati dalekosežne posljedice po SDP.

“Ne interesuje me koga će članovi Predsjedništva predlagati za ambasadore samo ne u ime SDP BiH bez saglasnosti SDP BiH. Neka svoje privatne ambasadore imenuju i za njih odgovaraju javnosti”, rekao je Mijatović, prenosi Avaz.

Zlatko Lagumdžija ima 68 godina i bivši je ministar spoljnih poslova i lider SDP-a.

Bećirovićevi prijedlozi
Bećirović je za ambasadora BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, Sabit Subašić je predložen za novog ambasadora u Egiptu, a Erol Avdović je predložen za ambasadora u Belgiji.

Haris Hrle je predložen za ambasadora BiH u Indiji, Nijaz Čardaklija za ambasadora u Iranu, a Elma Kovačević Bajtal je predložena za ambasadoricu BiH u Crnoj Gori.

Amira Arifović Harms je predložena za ambasadoricu u Italiji, Emin Čohodarević za ambasadora u Pakistanu, Nusret Čančar za ambasadora u Kuvajtu, Armin Limo je predložen za ambasadora u Indoneziji, Anesa Kundurović za ambasadoricu u Danskoj, Haris Bašić za ambasadora u Savjetu Evrope, a Damir Arnaut je kandidat za ambasadora u Njemačkoj.

Politika

37 OTKAZA U SDS-U! Evo šta piše u obavještenju o prekidu radnog odnosa

Svim službenicima zaposlenim u Srpskoj demokratskoj stranci (njih 37) dostavljeno je pismeno obavještenje o prestanku radnog odnosa.

Dokument je potpisao generalni sekretar SDS Zoran Latinović, koji je i sam na ovaj način dobio otkaz u SDS.

– Obavještenjem od 27.3.2024. Nova banka a.d. Banjaluka je jednostrano raskinula ugovor sa SDS i ugasila njen transakcioni račun u banci, iz razloga što se SDS nalazi na listi osoba/pravnih lica kojima su od strane zemalja Evropske unije i/ili SAD uvedene sankcije. Srpska demokratska stranka zbog navedenog ne može da otvori transakcioni račun za vršenje poslova unutrašnjeg platnog prometa kod banaka u Republici Srpskoj i BiH, da putem tog računa ostvaruje zakonom propisane prihode, odnosno finansira rashode poslovanja i ličnih primanja zaposlenih službenika – navodi se u obavještenju.
Kako dalje piše, zbog svega navedenog od strane „nadležnog organa“ odlučeno je da se prekinu radni odnosi za sve zaposlene službenike u SDS, zaključno sa 31. martom 2024.

Oni službenici koji se u međuvremenu ne zaposle na drugom radnom mjestu prijavljuju se za Biro za zapošljavanje RS gdje, po osnovu nezaposlenosti, imaju pravo na novčano prikanje nekoliko mjeseci, u zavisnosti od dužine radnog staža.

– Radnici su razočarani jer niko sa njima nije razgovarao. Samo su počeli poštom da dobijaju obavještenja o otkazima. Rukovodstvo SDS ovo smatra privremenim rješenjem, u nadi da će ih SAD skinuti sa crne liste. Ako se to pod hitno ne desi, u planu je osnivanje nove stranke – tvrdi izvor Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

GRADONAČELNIK O TRIVIĆEVEVOJ “Sujeta je otišla toliko daleko, da kod nje sada imamo RUŠILAČKI FAKTOR svih oko sebe”

Sujetna i želi da komšijina krava crkne. Tako je na kandidaturu bivše stranačke koleginice odgovorio Draško Stanivuković. On će kaže osvojiti 45, a Trivićeva samo 15 odsto glasova.

“Ako bih trebao nešto da kažem o njenoj kandidaturi ja bih rekao vrijeme će pokazati. Da je ona jednostavno savršen izliv jedne sujete u kojoj sada želite da komšijina krava crkne”, rekao je Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

–Kada neko ne ostvari svoj politički cilj onda želi da ima taj rušilački faktor svih oko sebe – rekao je Stanivuković.

Narodni front, kako tvrdi Trivić je druga je stranka u Banjaluci. I to poslije SNSD. Izvor istraživanja ne otkriva.

-Ne mogu vam otkrivati medijsku kuću jer ih mi radimo interno za sebe. Da hoćemo da objavljujemo mi bismo to objavljivali. U ovom trenutku Narodni front je druga stranka iza SNSD – kaže Jelena Trivić, prenosi ATV.

Trivićeva očito nema namjeru da otkrije kakva su to istraživanja i ko ih je radio, kao što ni do danas nije otkrila ko finansira njenu partiju, dok istovremeno o sebi govori kao najpoštenijoj i najtransparentnijoj osobi na političkoj sceni. Ako je tako kako Jelena kaže bilo bi potpuno normalno i uobičajeno da saopšti javnosti ko je radio istraživanja koja su njene puste želje.

Nastavi čitati

Politika

PUNA PODRŠKA STANIVUKOVIĆU I IZ KULJANA! “Prethodna vlast nije uložila ni 10% u odnosu na naša ulaganja” (FOTO)

U Kuljane je uloženo više od pet miliona KM na izgradnju glavne saobraćajnice, vodovod, puteve, javnu rasvjetu, kanalizaciju, dječije igrlište, ali i za završetak izgradnje vrtića.

-Prethodna vlast za isti vremenski period nije uložila ni 10% u odnosu na naša ulaganja u ovo naselje.
To je razlog zašto imamo ogromnu podršku mještana ovog naselja i što sam dobio jednoglasnu podršku za novi mandat gradonačelnika, naglasio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno