Connect with us

Region

RASTU TENZIJE NA KOSMETU Petković ističe da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 bezbjednosnih snaga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je sinoć da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 bezbjednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije prema Rezoluciji 1244 nakon što je albanska policija izvršila upad na sjever Pokrajine.

Neće se dozvoliti protjerivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije, želimo da sačuvamo naš narod, nećemo dozvoliti da naš narod strada – naglasio je Petković u vanrednom obraćanju na konferenciji za novinare.

Petković je rekao da je albanska policija iz pet regiona južno od Ibra izvršila je upad na sjever Kosova i Metohije iako prema Briselskom sporazumu tu ne mogu da budu.

On je rekao da je na sjever ušlo do 350 policajaca, među kojima su neki sa pancirima i pripadnici ROSU pod punom ratnom opremom i sa oklopnim vozilima.

Petković je rekao da je policija blokirala cijeli grad i da su se stacionirali u mješovitim naseljima u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a kao navodni razlog za sve ovo je to što su Albanci koji žive u tim sredinama uplašeni.

On je naveo da će poslije ovoga uslijediti značajne promjene i kada je riječ o procesu normalizacije i dijalogu, te da će o tome govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da ide u ovakve akcije – rekao je Petković i poručio gospodi sa Zapada da ne budu iznenađeni odlukama Beograda.

On je dodao da su na sve ovo upozoravali, ali da je Kurti nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama s ciljem okupacije sjevera Kosova i Metohije.

Petković je podsjetio da je danas Kurtijeva policija maltretirala porodicu Petrović, vlasnike vinarije u Velikoj Hoči od kojih su oduzeli vino, kao i da je vozilo ROSU ušlo u dvorište vrtića u Leposaviću.

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Region

Pripadnici takozvane Kosovske policija provocirali okupljene Srbe u Zvečanu

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gdje KFOR obezbjeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora djelimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hljeb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mjesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a poslije nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomjeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

Račun sa hrvatskog primorja iznenadio region

Sa prvim danima juna, sezona na jadranskoj obali je već uzela maha, a cijene obaraju rekorde. Jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz Bosne i Hercegovine zasigurno je Makarska i poznata Makarska rivijera.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kafe i sladoleda. Ukoliko se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti.

Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet moraćete ga nadoplatit skoro do 0,80 evra.

Kafa je ritual koji mnogi ne propuštaju. Ako se odlučite popiti bijelu kafu za nju biste mogli izdvojiti od 2,10 evra pa sve do 2,50. Za malu kafu s mlijekom cijene se kreću od 1,80 pa nadalje. Za neskafe biste u prosjeku trebali izdvojiti od 2,20 pa sve do skoro 3 evra.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno