Connect with us

Banjaluka

RAZNOVRSNE RADIONICE: Prvi sajam starih i umjetničkih zanata OPRAVDAO SVA OČEKIVANJA

Prvi sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti u potpunosti je ispuni očnjkivanja, kako organizatora, tako i mnogobrojnih posjetilaca, koji su u protekla tri dana posjećivali Park „Petar Kočić“.

-Naši sugrađani i ostali posjetioci su, bez obzira na izuzetno toplo vrijeme uživali na sajmu, u razgledanju izloženih rukotvorina, čijom kupovinom je svaki od posjetilaca mogao da obraduje sebe ili dragu osobu. Veliku pažnju su privukle kreativne radionice koje su organizovane u popodnevnim časovima, a kada su se svi zainteresovani – od onih najmladih pa do najstarijih, mogli i sami oprobati u nekoj od ovih vještina; od zmijanjskog veza do ispredanja vune na preslici – poručila je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Aleksandra Simić.

Dodatno, poručila je kako Grad planira nastaviti da organizuje ovaj sajam i u budućnosti, te da širi mrežu kroz učešće izlagača iz cijelog regiona.

-S tim u vezi, želja nam je da već naredne godine na sajmu okupimo izlagače iz Srbije, Hrvatske i Slovenije te da sajmu starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti damo jedan prepoznatljivi, regionalni karakter – zaključila je Aleksandra Simić.

Podsjećamo, prvi sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti organizovan je vrijeme trajanja „Kočićevog zbora“, i svim posjetiocima ponudio je izuzetno zanimljiv sadžraj i raznovrsne radionice.

Među izlagačima na ovom Sajmu su bili: Izrada suvenira „Vintage“, Proizvodnja i prodaja proizvoda od vrbovog pruća „Bojan – plet“, „Veronika atelier“, Vunovlačarska radnja „Vunovlačar“, Sportsko udruženje građana „Dajak klub“, Umjetničko stvaralaštvo „Dantea Handmade“, Humanitarno udruženje žena „Duga“, Umjetnička radionica „TatArt“ i „Tragovi“ – nakit sa ornamentima Zmijanjskog veza.

Banjaluka

GRADONAČELNIK POŽELIO DOBRODOŠLICU: Banja Luka domaćin Prve kripto konferencije “CryptoAdria”

Banja Luka je domaćin prve kripto konferencije u Republici Srpskoj i BiH, “CryptoAdria”, na kojoj se govori o budućnosti novca.

Dobrodošlicu učesnicima Konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz ove oblasti, uputio je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Svijet ide prema naprijed, a Banja Luka ide u korak s njim! Raduje me što su se stručnjaci iz kripto svijeta okupili, kako bi predavanja na ovu temu održali baš u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Inače, Konferencije “CryptoAdria” okupila je u našem gradu stručnjake i profesionalnce iz oblasti kriptovaluta, koji će kroz prikaze slučaja i različite prezentacije razmijeniti svoja iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija u zemlji i regionu, te drugim akterima kripto svijeta na domaćoj i regionalnoj sceni.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Aktuleno