Connect with us

Region

ROSU pod punom opremom počeli da plijene vino i rakiju porodice Petrović

Carinici samoproglašenog Kosova, u saradnji sa kosovskom policijom, počeli su danas u Velikoj Hoči pretakanje vina iz vinarije Petrović u cisterne, odnosno pljenidbu oko 42 tone vina i rakije.

Ispred kuće Petrovića u Velikoj Hoči okupili su se mještani, a sin vlasnika Milan Petrović sišao je sa krova odakle je jutros prijetio da će skočiti u znak protesta.

Mještanin Velike Hoče Bojan Nakalamić potvrdio je da je u toku pretakanje vina iz vinarije u cisternu.

Ispred kuće Petrovića je prisutan manji broj mještana, kao nemi posmatrači, pošto pretakanje obezbjjeđuje znatan broj kosovskih policajaca – rekao je Nakalamić.

On kaže da mještani Velike Hoče ne žele bilo kakve sukobe, niti su svojim mirnim okupljanjem ugrozili ijedno službeno lice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je izjavio je da je današnjom, kako je rekao, sinhronizovanom akcijom Prištine i kosovske policije Aljbin Kurti još jednom pokazao svoje “srbomrzačko lice” i da “banditskim metodama” želi da protjera srpski narod sa svojih vekovih ognjišta.

To se, rekao je Petković za Tanjug, danas vidjelo u Velikoj Hoči, južno od Ibra, ali i u Leposaviću, sjeverno od Ibra gdje je, kako je naveo, Rosu policija napala i vršila teror nad srpskim narodom na KiM.

Kako je rekao, dok su u Velikoj Hoči vršili bukvalno napad i teror nad porodicom Petrović koja proizvodi vino, za to vrijeme Rosu policija je maltretirala djecu u vrtiću u Leposaviću s obzirom na to da je, kako je dodao, pod oklopnim vozilima i ratnim naoružanjem Rosu policija upala u taj vrtić u vrijeme dok su djeca spavala.

Kako se osjećaju roditelji te djece samo kada pomisle da su specijalci Rosu, Kurtijeva policija da je bila na vratima vrtića, a tamo su spavale i bebe i dječica od godinu i po dana, dvije godine? – upitao je Petković.

Istakao je da je ovakvo ponašanje Kurtija apsolutno neprihvatljivo.

– Vidjeli ste u Velikoj Hoči šta se sve dešavalo, gdje su bukvalno zavezivali i vlasnika vinarije Petrović za banderu. Kakvo je to ponašanje Aljbina Kurtija? Šta on želi time da učini srpskom narodu? Naravno, on time želi da protjera srpski narod sa prostora KiM – rekao je Petković i dodao:

– Super majstore. Prosuo si u vino i rakiju. Super majstore, pogazio si hljeb koji jedu Srbi na KiM. Želiš da protjeraš srpski narod sa KiM. Je l’ to ta tvoja demokratija koju prosipaš svuda po svijetu – rekao je Petković.

Petković je istakao da srpski narod više neće da trpi “zulum” Kurtija, da nam upadaju u vrtiće, prosipaju vino i rakiju, upadaju u kuće domaćina, da se ponašaju na bezobziran način.

– Neće narod to više da trpi i jednostavno medjunarodna zajednica mora već jednom da preduzme neophodne korake kako bi se zaustavilo ovo ludilo Aljbina Kurtija – zaključio je Petković.

U Velikoj Hodži od juče je napeto. Petrovići i mještani proveli su noć stražareći ispred kuće, pošto su od juče ujutru na ulazu u dvorište ove porodice raspoređeni pripadnici kosovske carine, poreske uprave i policije.

Carinska služba samoproglašenog Kosova donijela je odluku o pljenidbi 42 tone vina i rakije u vlasništvu jedne od najstarijih velikohočanskih srpskih porodica – Petrović koja se tradicionalno bavi proizvodnjom vina i rakija od grožđa.

Iz carinske službe samoproglašenog Kosova saopšteno je da je odluka donesena nako što je, tokom rutinske kontrole u jednoj prodavnici u vlasništvu Srbina u Velikoj Hoči otkriveno “da se alkoholna pića prodaju neovlašćeno”.

Izvor: srpskainfo

Region

Osmani: Raspisaćemo vanredne izbore ako se s tim složi 20 odsto birača

Foto: Twitter / Printscreen

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je kazala da vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova i Metohije mogu da se raspišu, ali da je neophodno da 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je stava da je to najdemokratskiji način da se raspišu izbori.

“Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana”, rekla je ona za “Reuters”.

U opštinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove gradonačelnike dovedene od strane samoproglašenog Kosova.

Uprkos tome, vlasti samoproglašenog Kosova su preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama. Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u njoj nije bilo protesta.

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih gradonačelnika putem peticije bila “kao referendum”, koji bi otvorio put za novi izborni proces. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora samoproglašeno Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati, prenosi “Klix”.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Region

DJEČAK (14) PRIJAVIO LAŽNU BOMBU: Protiv tinejdžera će biti podnesena krivična prijava za izazivanje panike

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Кragujevcu, brzom i efikasnom akcijom, identifikovali su četrnaestogodišnjaka koji se sumnjiči da je danas, u popodnevnim satima, sa mobilnog telefona pozvao autobusku stanicu u Кragujevcu i prijavio da je na njoj i u gradskim autobusima postavljena eksplozivna naprava.

Policija je dovela osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda i protiv njega će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Кragujevcu, biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Policija je kod osumnjičenog pronašla mobilni telefon sa kojeg je upućen poziv, prenosi Blic.

 

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Aktuleno