Connect with us

Svijet

RUSIJA BEZ MILOSTI! Četvorica Jehovinih svjedoka osuđena na po SEDAM GODINA ZATVORA!

– Ruski sud osudio je četvoricu Jehovinih svjedoka na po sedam godina zatvora nakon što ih je proglasio krivim za koordinaciju ekstremističkih aktivnosti, saopštio je portparol te vjerske grupe.

Ruski Vrhovni sud proglasio je Jehovine svjedoke “ekstremistima” još 2017. godine, zabranivši tu grupu i likvidirajući njenih skoro 400 ogranaka širom zemlje.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2022. da je zabrana nezakonita, prenosi Rojters.

Od tada su se racije, ispitivanja i zatvaranja sljedbenika redovno dešavali u Rusiji, koja je brojala oko 175.000 aktivnih vernika u vrijeme zabrane, navodi se na ruskom sajtu grupe.

“Rusija nastavlja da besramno koristi svoje antiekstremističko zakonodavstvo kako bi zabranila, zatvorila, a povremeno tukla i mučila Jehovine svedoke”, rekao je portparol Jarod Lopes za Rojters putem e-pošte.

Oko 790 članova grupe je krivično optuženo ili je pod istragom zbog svoje vjere, a 147 ih je osuđeno prošle godine, rekao je Lopes.

“Pravni sistem Rusije postao je katedrala ekstremizma”, rekao je on.

Vjerskim životom u Rusiji dominira pravoslavna crkva, koju podržava predsjednik Vladimir Putin. Neki pravoslavni autoriteti smatraju Jehovine svjedoke za “totalitarnu sektu”, navodi britanska agencija.

Šestomjesečno suđenje četvorici muškaraca u Samari, gradu na jugozapadu Rusije završeno je osuđujućim presudama na po sedam godina zatvora za svakog optuženog.

Muškarci, Aram Danijelijan, Denis Kuzjanin, Sergej Polosenko i Nikolaj Vasiljev, optuženi su na osnovu skrivenih snimaka bogosluženja i ličnih razgovora o njihovoj vjeri, kao i elektronskih dokaza za koje je Lopes rekao da su ih ubacili u kompjuter koji pripada optuženom od strane “tehničkih specijalista FSB” prilikom pretresa.

Svijet

BAJDEN NAKON LJEKARSKOG PREGLEDA “Doktori misle da izgledam previše mlado”

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas da se rezultati njegovog ovogodišnjeg sistematskog pregleda ne razlikuju od prošlogodišnjih.

Bajden je po povratku u Bijelu kuću iz vojne bolnice Volter Rid u Merilendu, gdje je pregledan, u šali rekao da doktori misle da “izgleda previše mlado”, prenosi “NBC News”.

“Ništa nije drugačije nego prošle godine. Sve je sjajno”, rekao je Bajden.
Bajden (81) se podvrgava godišnjim fizičkim pregledima otkako je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Bajdenovi kritičari zatražili su veću transparentnost od Bijele kuće kada je riječ o njegovom zdravlju, fizičkom i mentalnom, nakon nedavnog izvještaja specijalnog tužioca Roberta Hura.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je američki predsjednik “dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem”.

Nastavi čitati

Svijet

VELIKA TRAGEDIJA! Punjač za ajfon ubio tinejdžera

Velika tragedija zadesila je jednu porodicu kod Moskve kada je punjač za ajfon ubio 17-tinejdžera.

U trenutku nesreće mladić je telefonom komunicirao sa svojom djevojkom, ali je iznenada vrisnuo i veza je prekinuta.

Djevojka je pokušala ponovo da ga dobije, ali u tome nije uspjela.

Tijelo dječaka sa teškim opekotinama ujutro je pronašla njegova majka.

Na ugljenisanom jastuku pored tinejdžera bio je izgorjeli ajfon, povezan na punjač čiji je kabl bio zalijepljen trakom.

Nastavi čitati

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Aktuelno