Connect with us

Svijet

“Rusija će unuštiti američke tenkove koji budu isporučeni Ukrajini”

Isporuka američkih tenkova Ukrajini biće još jedna očigledna provokacija i ruska vojska će uništiti takvu opremu, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov nakon izvještaja američkih medija o tome da će Vašington isporučiti tenkove “abrams” Kijevu.

Američki mediji juče su javili da je predsjednik SAD DŽozef Bajden spreman da danas saopšti da će Vašington poslati između 30 i 50 tenkova “abrams” Ukrajini.

“Ukoliko se donese odluka da se Kijevu isporuče tenkovi “M1 abrams”, ti tenkovi će bez ikakve sumnje biti uništeni, kao i druga vojna oprema NATO-a. Ukoliko SAD odluče da to učine, biće nemoguće opravdati takav postupak argumentom o `odbrambenom oružu`. To će biti još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije. Ne treba imati iluzije o tome ko je stvarni agresor u trenutnom sukobu”, naglasio je Antonov.

On je rekao da SAD “namjerno pokušavaju da izazovu strateški poraz Rusije” i da dozvoljavaju upotrebu američke pomoći za napad na Krim.

Antonov je istakao da sve veći broj zvaničnika i stručnjaka u Americi priznaje da se radi o ratu sa Rusijom preko posrednika, uz napomenu da Amerikanci konstantno podižu nivo vojne pomoći “marionetskim vlastima /Ukrajine/”, što je posebno jasno kada ruska vojska “postigne nove pobjede i samouvjereno oslobodi teritoriju Rusije od nacističke prijetnje”.

Zapadne zemlje pojačale su vojnu podršku Ukrajini nakon što je Rusija 24. februara započela svoju specijalnu vojnu operaciju, kada su njenu pomoć zatražile samoproglašene republike u Donbasu. Moskva je u aprilu poslala protestnu notu članicama NATO-a u kojima osuđuje vojnu podršku Kijevu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će bilo kakav tovar oružja koji dolazi na ukrajinsku teritoriju biti “legitimna meta za ruske snage”.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno