Connect with us

Svijet

Rusija razmatra tri moguća odgovora na ograničenje cijena nafte

Ruske vlasti su u protekle dvije sedmice razmatrale tri moguća odgovora na nedavno ograničenje cijene njene nafte koje su uvele Evropska unija (EU) i zemlje G7.

“Prva opcija je potpuna zabrana prodaje nafte državama koje su podržale restrikciju, uključujući i kupovinu sirovina iz Rusije ne direktno, već preko posredničkih zemalja ili čak njihovog lanca”, rekla su dva izvora iz ruske Vlade za lokalni list “Vedomosti”.

Druga opcija koja je navodno na stolu je zabrana izvoza po ugovorima koji uključuju gornju granicu cijena, bez obzira na zemlju primaoca.

Moskva takođe raspravlja o mogućnosti nametanja “indikativne cijene”, kao treće opcije kojom bi se odredio “maksimalni popust ruske nafte s Urala na referentni Brent”.

Izvori su naveli da nijedna od opcija još nije odobrena, dok se druge alternative i kombinacije još uvijek razmatraju.

Potpredsjednik ruske Vlade Aleksandar Novak izjavio je u utorak da Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva mora da smanji proizvodnju.

“Trenutno vodimo konsultacije, finaliziramo odluku i razgovaramo sa kompanijama”, istakao je Novak.

Zemlje EU u petak su se dogovorile o gornjoj cijeni od 60 dolara po barelu za rusku sirovu naftu koja se transportuje morem, a pridružile su im se države grupe G7 i Australija.

Cilj ovog poteza je uticati na prihode Moskve od izvoza i prodaje sirove nafte u jeku ruskog rata protiv Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da Rusija priprema odgovor na ograničavanje cijene njene nafte.

Osim toga, embargo EU na uvoz ruske sirove nafte morem, koji je Evropska komisija usvojila 3. juna kao dio šestog paketa restriktivnih mjera protiv Moskve, stupio je na snagu u ponedjeljak.

Ruski zvaničnici su ranije najavili da će odbiti prodaju nafte državama koje pristanu na gornju granicu cijena.

(Anadolija)

Svijet

Na izborima glasala i najviša žena na svijetu

Turkinja Rumejsa Gelgi, koja ima Viverov sindrom i ušla je u Giniseovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na drugom krugu izbora za predsjednika u turskom gradu Karabuku.

Službenici izbornog odbora u okrugu Safranbolu odnijeli su pokretnu glasačku kutiju u četvrt Emek, u kuću 26-godišnje Gelgi koja je visoka 2,15 metara.

Gelgi je istakla da je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

Izrazila je želju da izbori budu korisni za cijelu državu i sve građane Turske.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam časova po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Nastavi čitati

Svijet

Zaplijenjeno 58 kg kokaina u paketima sa nacističkom zastavom, na vrhu pisalo Hitler

Peruanska policija zaplijenila je 58 kilograma kokaina, upakovanog u pakete na kojima je bila nacistička zastava.

Kokain je bio raspoređen u pedesetak paketa, na čijem vrhu je pisalo Hitler, prenosi AP.

Agencija dodaje da je kokain bio spreman za slanje u Belgiju iz luke na sjeveru zemlje.

Iz policije su naveli da je kokain bio sakriven u transportnom kontejneru koji je prevozio špargle na brodu pod zastavom Liberije koji je ranije bio usidren u ekvadorskoj luci, prenosi BBC.

Vlasti u Peruu procjenjuju da ta zemlja proizvodi oko 90 tona droge godišnje i da većina odlazi u Evropu morskim putem, ali i malim avionima koji prevoze kokain u Boliviju, na putu do atlantskih luka.

Peru je drugi najveći proizvođač lista koke na svijetu i drugi po veličini proizvođač kokaina.

 

Nastavi čitati

Svijet

Vladin službenik ispumpao jezero kako bi pronašao svoj telefon

– Vladin zvaničnik u Indiji suspendovan je nakon što je naredio da se ispumpa voda iz vještačkog jezera kako bi pronašao svoj telefon.

Kako prenosi BBC, bilo je potrebno tri dana da se ispumpaju milioni litara vode kako bi se pronašao telefon koji je inspektor za hranu Radžeš Višvas ispustio dok je pravio selfi na brani jezera.

Kada je pronađen, telefon je bio previše natopljen vodom da bi mogao da radi.

Višvas je u nedjelju ispustio svoj Samsung telefon vrijedan oko 1.200 dolara (100.000 rupija), u jezero Kerkata, u centralnoj indijskoj državi Čatisgar.

On je je tvrdio da telefon sadrži osjetljive vladine podatke i da se mora pronaći.

Nakon što lokalni ronioci nisu uspjeli da nađu telefon, Višvas je o svom trošku dopremio dizel-pumpu, rekavši da je dobio usmenu dozvolu od nadređenih da ispusti “nešto vode u obližnji kanal”.

On je tvrdio da mu je rečeno da bi to “u stvari koristilo farmerima kojima nedostaje vode”.

Čitava akcija je prekinuta kada je drugi zvaničnik, iz odjeljenja za vodoprivredu, poslije prijave stigao na lice mjesta.

“Višvas je suspendovan do istrage. Voda je neopһodan resurs i ne može se trošiti na ovaj način”, rekla je Prijanka Šukla, zvaničnik okruga Kanker.

Nastavi čitati

Aktuleno