Connect with us

Region

Saopštio sam predstavnicima kvinte i EU da obmanjuju javnost

U Beogradu je završena sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjedavao je danas sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost, nakon čega se obratio medijima.

“Saslušali smo zahtjeve Srba s Kosova i Metohije, koji su nas upoznali sa potrebama i svime sa čim se suočavaju, posebno uoči roka koji je režim u Prištini dao za preregistraciju i oduzimanje tablica i automobila ukoliko ih ne promene. Riječ je o KM tablicama”, rekao je predsjednik Srbije, pa dodao:

“Nismo tu da bismo bili s njima kad je lako nego i kad je teško. Prije nekoliko dana dobili smo demarš nekih predstavnika odnosno akt zemalja Kvinte i EU i u njemu, u tački 2, piše da treba da razumijemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom, a da je problem u vremenu i metodama. Rekao sam im da to nije istina i da obmanjuju javnost i da je riječ o notornim lažima te da oni nemaju nikakvo pravo na to ni po jednom sporazumu… Nikakve veze sa realnošću i napisanom nema… Zašto se to radi? Objasniću odakle izvlače inicijativu za 10 mjeseci za preregistraciju. Potrebno je da se prikaže prištinska strana kao da su suštinski dobri. Naravno da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice jer podržavaju nezavisno Kosovo. Akt o tome ne postoji, ali koga briga”, naveo je Vučić.

On kaže da su KS tablice statusno neutrale, međutim privremene prištinske vlasti insistiraju na RKS tablicama iz razloga što nisu statusno neutralne.

“Mi prihvatamo statusno neutralne tablice, ali oni neće da čuju za njih. Uradili su sve suprotno od sporazuma koji smo imali. Objasnili su nam da imaju pravo na to, ali će ih zamoliti da preregistraciju malo odlože. Pokušavaju da nas predstave kao nezahvalne Srbe. Njihov plan je da puste izlazak KM tablica, ali da im ne dozvole da se vrate na teritoriju KiM sa tim tablicama, ali nisu razumjeli šta sve tada proizvode. Misle da će to biti lagana odluka i da im svijet neće zameriti. Naići će na demokratski otpor srpskog stanovništva. Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda. Neće se ponoviti 2004. godina, 17. mart ili bilo koja slična akcija”, objasnio je Vučić.

Predsjednik je naglasio da “ne postoji nijedan akt koji predviđa formiranje vojske tzv. Kosova kad se zapadne zemlje već toliko drže poštovanja rezolucije UN i međunarodnog prava, a gdje to piše kad je u paragrafu 6 izričito zabranjeno formiranje vojske tzv. Kosova”, naglasio je on.

Sjednica koja je počela u 10 i trajala oko sat, juče je hitno sazvana pošto je predsjednik reagovao na pismo koje su mu uputili predstavnici Srpske liste i zakazao sednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Srpska lista je tražila sastanak zbog, kako su naveli, “najave Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine naših građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama”. Vučić je prije početka sjednice održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao je novinarima poslije sastanka da će, ukoliko dođe do oduzimanja imovine i tablice Srba, oni “pružiti miran, nenasilan i demokratski otpor”. On je rekao da će “ako Priština krene sa nasilnom akcijiom oduzimanja vozila sa KM tablicama blokirati sve prelaze i ulaze od sjevera ka centralom Kosovu”.

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Region

Pripadnici takozvane Kosovske policija provocirali okupljene Srbe u Zvečanu

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gdje KFOR obezbjeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora djelimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hljeb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mjesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a poslije nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomjeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

Račun sa hrvatskog primorja iznenadio region

Sa prvim danima juna, sezona na jadranskoj obali je već uzela maha, a cijene obaraju rekorde. Jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz Bosne i Hercegovine zasigurno je Makarska i poznata Makarska rivijera.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kafe i sladoleda. Ukoliko se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti.

Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet moraćete ga nadoplatit skoro do 0,80 evra.

Kafa je ritual koji mnogi ne propuštaju. Ako se odlučite popiti bijelu kafu za nju biste mogli izdvojiti od 2,10 evra pa sve do 2,50. Za malu kafu s mlijekom cijene se kreću od 1,80 pa nadalje. Za neskafe biste u prosjeku trebali izdvojiti od 2,20 pa sve do skoro 3 evra.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno