Connect with us

Region

SATJERANI UZA ZID! SRBI SE POVLAČE IZ SVIH INSTITUCIJA SA KOSOVA: Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio odluku

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji saopštili su da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

To je nakon sastanka u Zvečanu, koji je okupio političke i institucionalne predstavnike Srba, rekao Goran Rakić, predsjednik Srpske liste. On je rekao da odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica i dok ne formira ZSO.

– Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve dok Piština ne počne da poštuje sporazume dogovorene u Briselu, što konketno znači dok ne povuče odluku o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština – rekao je Rakić.

Teror takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija je dostigao vrhunac i Srbi su satjerani u ćošak zbog čega su donijeli ovu odluku.

– Da budem sasvim jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne prijetimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtijevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU – rekao je Rakić.

Rakić je podnio ostavku na mjesto ministra u takozvanoj Vladi u Prištini, što je pozdravljeno aplauzom svih prisutnih. Rakić je kazao da je na sastanku zaključeno da Priština konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu, kao i da je srpski narod na KiM izložen je kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

– Počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sjever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene riječi i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdijevanje lijekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove – rekao je on.

Igor Simić je naveo da poslanici Srpske liste podnose ostavku na mjesta poslanika u tzv. Skupštini Kosova. Nikola Kabašić u ime pravosudnih radnika je rekao da Srbi napuštaju sve pravosudne institucije.

U ime gradonačelnika je istupio Dragiša Milović, prvi čovjek Zvečana, koji je rekao da oni podnose ostavke. Kapetan Aleksandar Filipović je rekao da Srbi napuštaju policiju tzv. Kosova, nakon čega su oni skinuli uniforme u kojima su prisustvovali sastanku.

(Kurir.rs)

Region

ŠOU KAKAV SE RIJETKO VIĐA! Palma u Egiptu OBUČAVA KONOBARE borilačkim vještinama (VIDEO)

Društvenim mrežama kruži zanimljiv video na kojem se vidi predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma, koji konobarima u Egiptu pokazuje svoje borilačke vještine

Dugogodišnji prvi čovjek Jagodine u javnosti je poznat kao neko ko često pravi egzibicije, a najnoviju iz Egipta pogledajte u nastavku.

Nastavi čitati

Region

KATASTROFA! Uz dobrog advokata UBICA MALE VANJE mogao bi da izbjegne izbjegne izručenje Skoplju

Ljupčo Palevski, osumnjičeni za ubistva Vanje Gorčevske (14) i Pančea Žežovskog (74) u Sjevernoj Makedoniji, ako ima dobrog advokata, može u potpunosti da obustavi ekstradicioni postupak, tvrdi advokat, prenosi “Faktor.mk”.
Prema riječima stručnjaka, koji zbog osjetljivosti slučaja žele da ostanu anonimni, Palevski bi mogao da ostane u Turskoj mjesecima, pa i godinama.

“Ako ima dobrog advokata, možda prije svega ne prihvati da bude izručen zemlji tvrdnjom da ga politički progone u Makedoniji, a uz to će vrlo lako pružiti dokaze”, kaže advokat sa kojim je medij razgovarao.

Prema istom izvoru, ako do toga dođe, turske vlasti će morati da provjere sve njegove tvrdnje, s obzirom da je njegova stranka indirektno umiješana u cijeli slučaj, odnosno da je korišteno službeno vozilo stranke, a kategorički izjave idu samo u prilog tvrdnji da je politička žrtva u zemlji.

“Naravno, postoji opcija da on prihvati ekstradiciju, ali ako se odluči za drugu opciju, proći će mjeseci do njegovog izručenja zemlji”, kaže advokat, prenosi N1.

Nastavi čitati

Region

HAOS U ALEKSINCU! Sveštenik tvrdi da su mu POKUŠALI KIDNAPOVATI maloljetno dijete

Aleksinački sveštenik Hadži Ivan Milenović prijavio je policiji da je u četvrtak pokušana otmica njegovog dvanaestogodišnjeg sina.
Kako je naveo, na društvrnoj mreži Fejsbuk, mališana su jurili 200 metara ali je uspio da im pobjegne.

Sveštenik je izrazio sumnju da su krivci Rumuni koji su se danima kretali na tom području, prenosi nova.rs.

Njegova supruga Violeta potvrdila je muževljeve navode i istakla da nimalo ne sumnja u priču svog sina te da postoji i svjedok navodnog pokušaja otmice.

“Djeca su se vraćala iz muzičke škole, moj sin je primijetio jednog čovjeka u sivom vozilu a drugi je bio van automobila, bio je u crnoj odjeći sa tamnom kosom i tamnom bradom. Dijete je kazalo da ga je taj čovjek čudno gledao. Čim mu je sin okrenuo leđa, taj čovjek je krenuo za njim, sin je vidio da ga taj muškarac prati, počeo je da bježi a taj muškarac ga je pojurio i pratio ga 200 metara. Kada je vidio da ulazi u naše naselje, progonitelj je odustao”, priča ona.

Kaže da svom sinu vjeruje jer je bio vidno uplašen te da je tom događaju svjedočila i jedna žena.

“Moje dijete je pametno, ne bi to izmislilo. Ta žena koja je to vidjela dala je izjavu u policiji, ona je prošla pored njih prije moga sina, bili su joj sumnjivi i poslije je vidjela kako jure dijete. Moj sin više ne smije da ide sam, uplašen je. I ja sam te ljude vidjela nekoliko dana ranije, zaustavili su mene, mog svekra i svekrvu i pitali su nas gdje je autoput.To su bili Rumuni u sivom autu, obučeni u crno, sa crnom kosom. Čak samo čuli da se ovo isto desilo u obližnjem selu Suhotno ali ljudi nisu prijavili, pokušali su da dijete ubace u auto. Smatram da policija treba da provjeri te Rumune koji navodno ovdje prodaju šerpe, da su te večeri poslali Žandarmeriju, sigurno bi ih pronašli a ne samo jednu policijsku patrolu koja nije mogla da ih nađe”, zaključuje Violeta Milenović.

Kako nova.rs saznaje, policija je postupila po prijavi i radi na utvrđivanju svih okolnosti i na rasvjetljavanju prijavljenog događaja.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada nema osumnjičenih za navodni pokušaj otmice.

Nastavi čitati

Aktuelno