Connect with us

Banjaluka

SEDMICA PUNA DEŠAVANJA U BANJALUCI Odluka o besplatnom priključku za vodu, akcija uređenja naselja, radovi na više lokacija u gradu

Nova odluka kojom će priključak za vodu za svako domaćinstvo biti potpuno besplatan je u pripremi i to znači uštedu od 1.000 KM po tom istom domaćinstvu.

Osim ove najave, sedmicu na izmaku obilježio je i početak velike akcije uređenja grada, koja je tokom ove sedmice organizovana na području mjesnih zajednica Borik 1 i Borik 2.

Kao i prošle godine, akcija uređenja i čišćenja grada trajaće tokom cijelog proljeća i obuhvatiće sva naselja u Banjoj Luci.

-Zajedno sa našim sugrađanima radićemo na uređenju našeg grada u sklopu čega će biti realizovano dnevno i noćno pranje ulica, sadnja novih drvoreda, orezivanje drveća, ali i modernizacija saobraćajnica i obilježavanje horizontalne signalizacije, uređenje parkova, odvoz krupnog otpada. Sa uloženih nekoliko miliona KM doći ćemo do konačnog cilja, a to je uređeniji i čistiji grad – poručio je gradonačelnik.

Uporedo sa „Čistim licem grada“, aktivna su gradilišta velikih projekata.

-Počele su ozbiljne pripreme za proljeće u našem gradu, a našu Banju Luku oblačimo u novo ruho. Završili smo pješačku platformu koja čini spoj Gospodske ulice i parkića, a koja će usporiti saobraćaj motornih vozila i dati prioritet pješacima  što je naše strateško opredjeljenje – istakao je gradonačelnik.

On je tokom ove sedmice obišao radnike koji aktivno rade na izgradnji nove sportske dvorane i rekonstrukciji Parka „Mladen Stojanović“.

Odličnom dinamikom napreduju i radovi na izgradnji nove tartan trim staze u Parku „Mladen Stojanović“, koja predstavlja najsavremeniju podlogu za trčanje koju mogu koristiti kako rekreativci tako i profesionalni sportisti.

Takođe, u toku je i rekonstrukcija trotoara od Parka „Mladen Stojanović“ do Arhiva Republike Srpske u dužini od jednog kilometra, dok je krajem ove sedmice asfaltirana Ulica Olimpijskih pobjednika i parking kod Parka „Mladen Stojanović“.

U sedmici iza nas održane su dvije vanredne sjednice, i to osma na kojoj je usvojen Nacrt rebalansa za 2023. godinu u iznosu od 209. 077. 000 KM, i deveta, na kojoj je Skupština grada Banje Luke donijela odluke o korekciji cijena komunalnih usluga, a u vezi sa zahtjevima koje su Gradu Banjoj Luci dostavila preduzeća „Eko toplane“, „Vodovod“ i „Čistoća“. S tim u vezi, gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Grad Banja Luka i dalje preuzima veći teret poskupljenja na sebe.

U sedmici na izmaku Banja Luka je obilježila 22. mart – Svjetski dan voda, a ovogodišnja kampanja pod nazivom „Ubrzavanje promjena“ imala je za cilj da podstakne društvo da se sa većom pažnjom odnosi prema ovom izuzetno važnom resursu.

Obilježen je i Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, i to modnom revijom pod nazivom „Sa nama, ne za nas“, koja je održana u Tržnom centru „Delta planet“. U ime Grada Banje Luke reviji je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom istakao da su ovakvi događaji odličan način da se podigne svijest o potrebi veće inkluzije osoba sa Daunovim sindromom.

U znak sjećanja na nevino stradale žrtve bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije prije 24 godine, Banja Luka je 24. marta u 19:55 časova aktivirala zvuk sirene za uzbunjivanje i obavještavanje simbolično u vrijeme kada je pala prva bomba i ugasila svjetla na zgradama Banskog dvora i Gradske uprave. Takođe, gradonačelnik je prisustvovao centralnom događaju u Somboru priređenom povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Banja Luka je ove zadnje subote u martu podržala i globalnu ekološku akciju „Sat za našu planetu“, simboličnim gašenjem svjetala na zgradi Gradske uprave u periodu od 20.30 do 21.30 časova. Na poziv Grada akciju su ove godine podržali i: Banski dvor, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, „Pošte Srpske“ i „Elektrokrajina“ koji su u tom periodu takođe isključili rasvjetu na svojim objektima.

Aktivno se radilo i na pripremi „Banjalučkog proljeća“, pa je, između ostalog, raspisan poziv za izlagače na Festivalu cvijeća, koji će u našem gradu biti održan od 7. do 9. aprila. Svi zainteresovani za učešće na festivalu, prijavu mogu dostaviti Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave, kontakt osoba Sanja Mataruga (051 244 444, lokal 774) najkasnije do 3. aprila.

Banjaluka

Obilježeno 20 godina od smrti generala Talića, pomenu prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković

U Piskavici kod Banjaluke obilježeno je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada, predvođeni gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, koji je naglasio kako je za njega velika čast što je upravo danas u Piskavici.

 

– Ja sam ona generacija koja je rođena kada se sve to dešavalo, a imao sam svega deset godina kada je general Talić umro. O našim generalima malo toga možemo pročitati, a čuti možemo samo na ovim mjestima. Ja danas, kao onaj koji treba da plamen naše borbe i svijeće prenosim dalje, saznajem od vas mnogo toga, ali slušam i pamtim – rekao je Stanivuković.

Poručio je da je važno naglasiti da svi oni koji su se odlučili na postavljanje biste generalu – pukovniku Taliću dokazli da su uradili najbolji mogući posao.

-Poruka za sve nas je da nastavimo ovim putem. Naši generali su naši putokazi kuda trebamo ići i kuda smo morali proći da bi danas bili svoji na svome, postojani i da bi danas imali Republiku Srpsku. Zahvaljujem se svim organizatorima, porodici Momira Talića i mještanima Piskavice. Nadam se da ćete narednih godina ovdje, na obilježavanje da povedete vaše sinove, kćeri i unuke, da i oni čuju i nauče. To je naša poruka i naša dužnost – istakao je Stanivuković.

 

Kod spomenika generalu Taliću služen je pomen, a prije toga je položeno cvijeće na njegov grob.

Osim gradonačelnika Stanivukovića i predstavnika Grada, obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Grada Prijedor i drugih lokalnih zajednica, mještani Piskavice, komandanti ratnih jedinica, te borci Vojske Republike Srpske.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Dječiji karneval: Banjalučki mališani u šarenim i kreativnim kostimima oduševili prisutne

Šareni i kreativni kostimi, mnoštvo boja i zanimljive koreografije koje su naši najmlađi sugrađani pripremali danima, oduševili su sve prisutne, koji su došli da podrže „Dječiji karneval“, koji je održan na Trgu Krajine.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, poručila je kako je od tri karnevalska dana, ovaj gdje su glavni akteri naši najmlađu sugrađani – ipak najveseliji.

-Za nas je ovo najveseliji dan, kada možemo da vidimo djecu iz naših vrtića, škola i djecu iz različitih udurženja građana. Svakako želim da iskoristim priliku i da se u ime svih nas zahvalim svim vaspitačima, koordinatorima, učiteljima koji su se zaista potrudili i napravili fenomenalne kostime za učesnike- kazala je Šukalo.

Naglasila je kako gradska administracija organizuje mnoštvo različitih aktivnosti u kojima učestvuju upravo naši najmlađi sugrađani, te da je to svakako praksa koja će biti nastavljena i u budućnosti.

-Komentari naših sugrađana i komentari internacionalnog žirija koji biraju najoriginalnije kostime i najoriginalnije koreografije je potvrdio da, sve ono što danas vidimo u Banjoj Luci je vrlo maštovito i kreativno – poručila je Šukalo.

Osim maštovitih i kreativnih mališana, sve prisutne zabavljao je i Dječiji hor „Vrapčići“.

Žiri je imao težek zadatak, a nagrade na današnjem „Banjalučkom karnevalu“ osvojili su:

NAJBOLJI KOSTIM:

1.mjesto: vrtić Zvjezdica – “Pčelari”,
2.mjesto: vrtić Mašta – “Pun tanjir zdravlja”;
3.mjesto: vrtić Anđeo – “Vijesnici proljeća”.

NAJBOLJA KOREOGRAFIJA:

1.mjesto: OŠ „Borisav Stanković“ – “Razigrane pečurke”;
2.mjesto: OŠ „Branko Ćopić“ –  “Šećerne vile”;
3.mjesto: vrtić Sreća – “Nacionalni kostimi raznih naroda”.

GRAND PRI

1.mjesto: OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ – “101 dalmatinac”;
2.mjesto: vrtiž Korak po korak – “Alisa u zemlji čuda”;
3.mjesto: vrtić Pertlica – “Labudovi”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Milošević: Rekonstrukcija Subotičke ulice korisna za sve građane Banja Luke

Nakon što je grad Banjaluka proveo sve neophodne procedure, te izabrao najpovoljnijeg ponuđača koji će rekonstruisati Subotičku ulicu u banjalučkom naselju Šargovac, svoje zadovoljstvo izrazili su i zagovornici ovog projekta iz Socijalističke partije Srpske.

– Nadamo se da će radovi na rekonstrukciji Subotičke ulice biti završeni u rekordnom roku. Moje kolege iz Socijalističke partije Srpske i ja svakim danom i svakim javnim istupom borimo se za svoj grad, za svoja naselja, a u cilju poboljšavanja uslova života naših sugrađana, rekao je Darko Milošević, odbornik SPS u Skupštini grada Banja Luka.

– Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dosadašnji infrastrukturni problemi, dok će bezbjednost u saobraćaju biti povećana, što će posebno značiti našoj djeci, ali i svim građanima Šargovca, Drakulića i cijele Banjaluke, izjavio je Milošević.

Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dugogodišnji infrastrukturni problemi i saobraćajne gužve u naselju Šargovac.

(TOK TV)

Nastavi čitati

Aktuleno