Connect with us

Politika

SELFI ISPRED HEMIOTERAPIJE, citostatika NEMA, ali su tu zato karanfili SPS-a! PARTIJSKU bi tribinu u BOLNICAMA

Forum žena Socijalističke partije Srpske započeo je višednevnu akciju u okviru koje će biti kako kažu realizovane posjete i donirana potrebna oprema u više porodilišta u Republici Srpskoj.

“Naš Forum žena sada ima aktivnost povodom 8. marta kada obilaze sva porodilišta u Republici Srpskoj”, izjavila je Jelena Rodić, predsjednica Foruma žena SPS-a.

Rodićeva navodi da u svim bolnicama gdje ima porodilište, sprovode ovu akciju, ali da jedino nisu imale “pristup” bijeljinskom porodilištu u Bolnici Bijeljina, napominjuću da ne zna “iz kojih razloga”.

Isto pitanje je postavio i predsjednik SPS-a Goran Selak koji je u medijskim nastupima optuživao bolnicu u Bijeljini da je jedina ustanova u Srpskoj koja nije primila Forum žena SPS-a.

Odgovor JZU Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini: “Bolnice nisu mjesto za političke kampanje”

Iz bolnice u Bijeljini su odgovorili na ovo pitanje Rodićeve i optužbe Selaka te poručili da zdravstvene ustanove nisu mjesto za političke kampanje.

“Stav JZU Bolnica ”Sveti Vračevi” u Bijeljini uvijek je bio dosljedan i isti za sve političke partije – sve donacije su dobrodošle, ali bez kamera i stranačkih promocija jer im nije mjesto u zdravstvenim ustanovama. To smo rekli i predstavnicama SPS-a koje su nas kontaktirale, želeći da sprovedu javnu medijsku i partijsku akciju u našoj bolnici. Takve promocije se vrše u mjesnim odborima i na stranačkim skupovima, a ne među pacijentima koji trebaju mir”, naveli su iz ove bolnice.

Dalje dodaju da sve partije koje žele darivati da se vode hrišćanskom misli ”Neka tvoja ljevica ne zna šta čini tvoja desnica”.

“Bez kamera u bolnici i uznemiravanja pacijenata, to su uvijek mogle učiniti i mnoge su i činile. Dođu i ostave poklone i donacije, bez uznemiravanja pacijenata, snimanja i pres konferencija. Žao nam je što se ispostavlja da neki to žele raditi isključivo radi lične i stranačke promocije. Možete li zamisliti na šta bi ličile zdravstvene ustanove kada bi sve političke partije poželjele slične promocije, a u Republici Srpskoj ih je više od 30? Zato smatramo ispravnim naš stav da samo predstavnici institucija, u ime tih institucija, mogu obilaziti bolnicu i javno uručiti donacije. Naša obaveza je da brinemo o pacijentima, a ne o promociji političkih partija”, naglašeno je u odgovoru bolnice u Bijeljini.

Sa čelnicima ove zdravstvene ustanove se slažu i političari iz Srpske, pa je tako član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević oštro kritikovala poteze Selaka i njegovog SPS-a.

“Selak bi partijsku tribinu po bolnicama. Nije valjda da su mu to drugi dopustili? Taman je ženama koje su se tek porodile do karanfila iz SPS-a. Ostavi majstore dežurnoj sestri da ih podijeli, a ne da raznosite viruse među bebe. Baš nemaju srama i morala”, napisala je Pandurevićeva na mreži X.

Na njen komentar se nadovezala dr Sonja Karadžić Jovičević koja je naglasila koliko su ove kampanje opasne po zdravlje.

“Sad treba vidjeti ko su direktori koji su dozvolili pa krenuti redom. Etički odbor ustanove, etički odbor Komore, Ministarstvo, nadležni za intrahospitalne infekcije”, naglasila je Karadžić Jovičević.

Aleksandra Pandurević je u objavama na društvenim mrežama poručila da je kontaktirala nekoliko direktora bolnica u Srpskoj koji su joj poručili da ih SPS nije kontaktirao, te da su jasnog stava da bolnice nisu mjesta za fotografisanje.

“Etički odbor ima posla tamo gdje im dozvole ovu glupost”, naglasila je Pandurevićeva.

Vlado Đajić otvorio vrata UKC-a za fotografisanje:

Goran Selak je svoje postupke pravdao činjenicom da nema snimanja i fotografisanja tokom podijele poklona, a nakon toga ipak su osvanule fotografije dodjele poklona i donacija na UKC-u Republike Srpske, gdje su se članice Foruma SPS-a fotografisale sa direktorom ove ustanove Vladom Đajićem.

Delegaciju Foruma žena SPS, pored Rodićeve, činile su još i narodni poslanik Tamara Damjanović, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Helena Kerkez i predsjednica Foruma žena GrO SPS Banjaluka Maja Vekić.

foto: sps/facebook
Pandurevićeva je komentarisala ove postupke Vlade Đajića rečenicom “selfi ispred hemioterapije, dobro mi ikako”, nakon čega je ukazala na raniji problem ove ustanove a koji se tiče nedostatka citostatika za liječenje najtežih bolesnika.

Nema lijekova na UKC-u za hemoterapiju, pacijenti vraćeni

U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske nedostaju citostatici za najteže bolesnike. Tako su jutros vraćeni pacijenti koji su trebali primiti hemoterapiju.

“Jutros su svi pacijenti koji su imali zakazanu hemoterapiju vraćeni kući uz obrazlozenje da nema citostatika, pod nazivom Cisplatin, i da ne znaju da li će i kada biti” tvrdi jedna pacijentkinja, koja navodi da je u šoku i pod stresom zbog toga.

Dalje navodi da im je rečeno da ne znaju ni gdje da nabave, ali ako nabave Fond refundira 30 %.

“U razgovoru sa ostalim pacijentima saznajem da su u kliničkom centru još krajem februara znali da su u nestašici tog lijeka. Niko pacijente nije nazvao da ne dolaze bespotrebno… Ima njih dosta koji nisu iz Banjaluke, ljudi dolaze i vozom iz drugih gradova..Ja sam jos uvjek u šoku,mada sam sto puta rekla da me nista više ne može iznenaditi”, tvrdi ova pacijetkinja, koja se obratila našoj redakciji.

Podsjetimo da uprava UKC Republike Srpske često ističe kako je to savremenu klinički centar, koji ne postoji u regionu i da se može mjeriti sa najvećim svjetskim bolnicama.

Politika

ĐAJIĆ NA SUĐENJU ZELJKOVIĆU! “Nisam vidio da sam kamere platio 280 000 MARAKA”

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da je odluku o potrebi nabavke termalnih kamera donio tim ove ustanove, a da mu optuženi Branislav Zeljković nije sugerisao ništa i da sa njim nije o tome pričao.

– Dnevno popijem 30 do 50 kafa i Zeljković je jedan od rijetkih sa kojima nisam popio kafu – kazao je Đajić.

On je bio svjedok Republičkog tužilaštva u predmetu “korona ugovori” protiv Zeljkovića, inače bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji je nabavljao kamere.

U ovom slučaju, osim Zeljkovića, optuženi su direktori firmi “Prokontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić. Terete ih za zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme u vrijeme pandemije virus korona čime su oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

– Kamere su nabavljene, bile su ispravne i odradile su svoju funkciju. Zahtjev za njihovu nabavku sam diktirao, a sekretarica je kucala. Zahtjev je poslat Institutu za javno zdravstvo koji je po odluci Kriznog štaba i premijera, bio zadužen za nabavke sve opreme u vrijeme pandemije – rekao je Đajić.

Istakao je da sa Zeljkovićem nije razgovarao o kamerama ni prije ni poslije nabavke.

Pojasnio je da je tim UKC –a Srpske donio odluku o nabavci šest stacionarnih i 20 ručnih termalnih kamera.

– Nabavka je bila opravdana u cilju borbe protiv kovida čiji je jedan od simptoma visoka temperatura. Termalne kamere su postavljene na ulaze i mogle da izmjere temperaturu više osoba i odradile su posao, a i dan danas su gore – rekao je Đajić. Republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević mu je pokazala pedračun firme “ARS Sistemi” za nabavku šest stacionarnih termalnih kamera vrijednih 180.000KM i 20 ručnih vrijednosti 100.000 KM te pitala da li je to vidio.

– Nisam imao vremena da se bavim time, to su sve službe radile- rekao je Đajić.

Tužilac ga je pitala da li je znao da imaju i drugi ponuđači termalnih kamera i da li se bavio time, Đajić je odgovorio da za to nije imao vremena.

Istakao je i da nije kontaktirao sa direktorom firme “ARS Sistemi” Vladimirom Vuletićem i da ne zna kako je on znao koje kamere trebaju UKC-u.

Tužilac je rekla da je u istrazi kazao malo drugačije, odnosno da je moguće da je Vuletić za nabavku čuo od nekog iz tima UKC-a koji je o tome raspravljao. Đajić je potvrdio da je to moguće da je tako, ali da to ne zna i da on ništa Vuletiću nije rekao.

Drugi svjedok tužilaštva Vladimir Mašić rekao je da Institut za javno zdravstvo nije bio spreman da preko noći postane centralni organ za nabavke svih medicinskih sredstava koja su bila neophodna u vrijeme pandemije virusa korona.

Svjedok Mašić, koji je u vrijeme pandemije bio referent za pravne poslove u Institutu, kazao je da mu je koleginica Zora Bilić donijela dokumentaciju o nabavci kamera i da je to samo potpisao.

– Rekla je da to treba hitno da se uradi i tada nisam detaljno ni pregledao o kojim dokumentima se radi i koja je cijena nabavke. Sve sam saznao kada je policija došla u Institut, jer sam tada od kolega ekonomske službe tražio da mi dostave svu dokumentaciju – kazao je Mašić.

Naglasio je da mu je bilo čudno da je ponuda stigla u 9.20 časova, a da se komisija sastala u 10.05 časova i da je odluka o javnoj nabavci donesena u 10.20 časova.

– Bilo mi je čudno, jer je pauza u Institutu od 10 do 10.30 časova. Odgovorno tvrdim da Zeljković nije bio na tom sastanku – rekao je Mašić. Zeljković je svjedoka upitao da li je bio upoznat sa preporukama za korišćenje pauze za vrijeme kovida 19.

-Ne sjećam se tih preporuka – kratko je rekao Mašić, na šta ga je Zeljković podsjetio da su pauzu mogli koristiti u toku dana kada žele, ali da ne idu svi u periodu kao inače.

Zeljkovićev branilac Jadranka Ivanović upitala je Mašića da li je njen klijent Zeljković ikada vršio pritisak na radnike u Institutu i naređivao koliko kojih kamera trebaju nabaviti, a Mašić je rekao da nije.

Nastavi čitati

Politika

JOŠ JEDNA KADROVSKA PODJELA FUNKCIJA! SP preuzeo Zavod za transfuziju

Predsjednik gradskog odbora Socijalističke partije i diplomirani ekonomista iz Gradiške Strahinja Jurišić zvanično je na čelu Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske zamijenio univerzitetsku profesoricu i specijalistu transfuziologije Gordanu Guzijan.

Rješenje o Jurišićevom imenovanju za v.d. direktora ove zdravstvene ustanove na period od dva mjeseca objavljeno je Službenom glasniku RS broj 42 od 17. maja, a stupilo je na snagu dan nakon objavljivanja, navodi Capital.

Vlada RS, navodi se u Službenom glasniku, odluku o razrješenju Guzijanove i imenovanju Jurišića donijela je na svojoj 67. sjednici održanoj 25. aprila.
Docenta na Katedri za transfuzijsku medicinu Medicinskog fakulteta u Banjaluci i doktoricu koja je čitav radni vijek provela baveći se transfuzijom na čelu Zavoda za transfuzijsku medicinu tako je zamijenio predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Amur” i rukovodilac filijale APIF-a u Gradišci bez ikakvog radnog iskustva u zdravstvu.

Nastavi čitati

Politika

DODIK TVRDI DA priča o rezoluciji o Srebrenici poprima DRAMATIČNE OBRISE!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise i da Srpska ne želi eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu.

– Muslimani u Sarajevu pokušavaju da to minimiziraju pričom kako se tu ne pominje narod, a sve što su uradili jeste da se upravo želi, posredno i neposredno, da srpski narod bude moralno diskvalifikovan – rekao je Dodik nakon sastanka rukovodstava Srbije, Srpske i predstavnika Srba iz regiona u Beogradu.

On je rekao da žele da moralno diskvalifikuju srpski narod do mjere da će sigurno u narednih nekoliko godina nastojati da pišu u školske programe o tom i izdignu na sasvim drugi nivo koji je sada prikriven.

– Vidjećete da će oni odmah nakon donošenja rezolucije silnim manifestacijama pokušati da to etabliraju, da kažu da jeste tako – naveo je Dodik.

On je istakao da je rezolucija odjednom nametnuta tema koja će u BiH do te mjere zatrovati odnose između Srba i Bošnjaka da će gotovo biti nemoguće graditi nekakve zajedničke politike, ni bilo kakav zajednički način.

– Nakon ove moje izjave opet će reći kako ja zagovaram da to ne može. Ne zagovaram ja, nego vi pokušavate rezolucijom da stavite etiketu mom narodu da je veoma loš, da je na sramnoj strani istorije. Ja to ne želim i ne mislim da je to tačno, ne mogu to da prihvatim – rekao je on, dodajući da neće da sarađuje sa onima koji stavljaju etiketu srpskom narodu ili da će sarađivati samo onoliko koliko je interes srpskog naroda u Srpskoj.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o svesrpskom saboru koji će biti održan 8. juna.

– Bilo je interesantno čuti kako ko razmišlja o modalitetu, platformi koju ćemo kreirati, o obuhvatu ljudi koji treba tu da budu. Uglavnom ono što je jasno tu će biti predstavnici javne vlasti i srpski predstavnici iz Srpske i Srbije, ali i oni drugi iz zemalja u regionu, Srbi koji su učesnici parlamentarnog života – rekao je on.

Prema njegovim riječima, važno je da će to biti i na nivou akademija nauka, biće održane i posebne sesije, kao i posebne sesije udruženja, kulturno-umjetničkih društava.

Nastavi čitati

Aktuelno