Connect with us

Svijet

SINOVI MU SE BAHATE UZ MILIONE , ALKOHOL I ŽENE: Dok Palestinci ginu i pate, šef Hamasa sa porodicom UŽIVA U LUKSUZU daleko od jada Gaze

Zahvaljujući donacijama Dohe i bogatstvu koje je prikupio kao lider Hamasa, Ismael Hanijeh i njegova djeca danas uživaju u luksuzu i privilegijama koje su uskraćene ostalim stanovnicima Gaze.

Nedugo nakon što je Hamas započeo brutalni napad na Izrael 7. oktobra, društvenim mrežama počeo je da cirkuliše snimak lidera militantne grupe u njegovoj elegantno uređenoj kancelariji u prestonici Katara Dohi, kako posmatra krvavi pohod na TV “Al Džazira” i “klanja se u znak zahvalnosti” sa grupom drugih zvaničnika Hamasa za ubistvo više od 1.300 Izraelaca, među kojima najmanje 1.000 civila, piše Tajms of Izrael.

Od tada je u sukobima u Pojasu Gaze ubijeno više od 4.000 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

Lagodan život daleko od Gaze
Godinama su Palestinci kritikovali Hanijeha zbog lagodnog života dalje od problema Gaze u naftom bogatoj zalivskoj monarhiji koja, kako navodi list, “nudi utočište liderima terorističke grupe i međunarodno priznatu platformu za širenje njihove propaganda preko Al Džazire”.

Prije nego što je Hamas pobedio Fatah na izborima 2006, Hanijeh nije bio istaknuti član rukovodstva militantne grupe. Njegov uspon je započeo nakon izborne pobjede.

Imenovan je za premijera Palestinske samouprave u Gazi, a njegovo bogatstvo je brzo raslo zahvaljujući kontroli njega i drugih ministara Hamasove vlade nad ekonomijom Pojasa gaze i poreza na dobra uvezena u enklavu iz Egipta, navodi Tajms ov Izrael.

Više figure Hamasa, uključujući Hanijeha, nametale bi porez od 20 odsto na svu trgovinu koja prolazi kroz tunele, prema izveštaju Yneta, izraelskog portala za vesti, iz 2014. Viši zvaničnik Palestinske samouprave tvrdio je da je tržište švercovane robe kroz tunele pretvorilo 1.700 visokih zvaničnika Hamasa u milionere, prema izvještaju saudijskog nedeljnika “Al Madžala”.

Apartmani, vile, zgrade
Hanijeh je 2010, kako navodi egipatski magazine “Rouz al Jusuf”, potrošio četiri miliona dolara na plac na plaži u Gazi blizu izbegličkog kampa Šati u kojem je odrastao.

Plac je navodno registrovao na ime svog zeta. Od tada je kupio nekoliko apartmana, vila i zgrada u Pojasu Gaze, registrovanih na imena nekih od njegovih 13 dece.

Njegova raskošna imovina u oštrom je kontrastu sa endemskim siromaštvom u Gazi, gdje je polovina populacije nezaposlena a BDP po glavi stanovnika 2021. bio oko 5.600 dolara godišnje, što Pojas čini jednim od najsiromašnijih mjesta u svijetu.

Zavisna ekonomija
Neki stručnjaci za usporavanje ekonomskog rasta krive izraelsko-egipatsku blokadu Gaze koja je na snazi od 2007 i nameće restrikcije na robu koja putuje u i van područja.

Izrael kaže da su restrikcije neophodne zbog bezbjednosnih razloga, da spriječi Hamas od naoružavanja i izgradnje tunela do Izraela. Vjeruje se da je korupcija naširoko rasprostranjena.Ekonomija Gaze uveliko zavisi od strane pomoći, a Katar je prvi na listi donator – procjenjuje se da je monarhija dala preko 1,5 milijardi dolara u protekloj deceniji, iako je novac isplaćen u vidu stipendija za javne zvaničnike i siromašne porodice, a ne za razvoj ekonomije.

Jaz između Hamasovih lidera i ulica Gaze ide dalje od njihovih bankovnih računa.”Po volji napuštaju Gazu, investiraju u Turskoj”

Čini se da su top pripadnici militantne grupe i njihove porodice u stanju da po volji napuste opkoljenu enklavu, što malo ko može iz Gaze, navodi “Tajms of Izrael”.

Saudijski portal “Elaf” je 30. decembra 2022, pozivajući se na “upućeni palestinski izvor” prenio da je Hanijehov sin Maz, poznat u Gazi kao Abu al Ikarat ili “otac nekretnina”, dobio turski pasoš, što mu je omogućilo da lako napusti Gazu i ode u inostranstvo, te investira u nekretnine u Turskoj.

Dalje se tvrdi da su Maz i drugi sinovi porodice Hanijeh pili alkohol u inostranstvu i provodili se sa ženama (koje nisu njihove supruge) po luksuznim noćnim klubovima. “Elaf” je takođe naveo da Hanijehova deca posjeduju generatore i prodaju struju, rijetku robu u oblasti u kojoj je stalno nestašica električne energije, dok je sami dobijaju besplatno.

U julu prošle godine se na palestinskim društvenim mrežama širio dokument, zvanična lista putnika koji su dobili dozvolu da napuste Gazu preko prelaza Rafa sa Egiptom. Među njima je bio Hanijehov sin Hazem sa svojom ženom i dvoje djece, koji je napustio Gazu da se priključi drugim članovima porodice u Turskoj.

“Naše ruke su čiste”
To je podstaklo kampanju na društvenim mrežama protiv rukovodstva Hamasa pod nazivom “Naše ruke su čiste”, što je rijetkost u Pojasu u kojem se političko neslaganje generalno ne toleriše.

Prema Bliskoistočnom institutu za istraživanje medija (MEMRI), naziv je aluzija na govor Hanijeha iz 2009, na 22. godišnjicu osnivanja Hamasa, kad je rekao:

– Naše ruke su čiste. Ne krademo sredstva, ne držimo nekretnine niti gradimo vile – rekao je tad.

Ove godine je Hamas održao iftar (večernji obrok kojim se prekida ramazanski post u islamu) u Dohi za tridesetak diplomata iz arapskih i islamskih država i nekoliko “prijateljskih nearapskih zemalja”, kao i katarske ministre i poslanike. Događaj, objavljen na Hamasovim onlajn platformama, održan je u Diplomatskom klubu katarske prestonice, što odražava visoki status koji Hamas uživa u zalivskoj monarhiji.

Među učesnicima su bili i ambasadori Irana, Turske, avganistanskog talibanskog režima i Rusije, kao i “bezbjednosni savetnik velike evropske zemlje”, prema dnevniku “Al Arabi al Džadid”.

Svijet

“BIO JE SPREMAN DA ME LIKVIDIRA”: Tramp iznio ŽESTOKE OPTUŽBE na račun Bajdena

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Ministarstvo pravde (DoJ) željelo da ga ubije, kao i da je predsjednik Džo Bajden bio spreman da ga “ukloni i dovede njegovu porodicu u opasnost”.

Tramp je ovo poručio na društvenim mrežama i u mejlu za prikupljanje sredstava.

U mejlu za prikupljanje sredstava Tramp je naveo da “oni žude da urade nezamislivo“.

– Džo Bajden je bio spreman da me likvidira i dovede moju porodicu u opasnost – napisao je Tramp.

Optužbe na račun Ministarstva pravde
U objavi na svojoj mreži Truth Social bivši američki predsjednik je optužio Ministarstvo pravde da je namjeravalo da protiv njega upotrebi “smrtonosnu silu”.

– DoJ pokvarenog Džoa Bajdena, u svom nezakonitom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio je FBI da upotrebi smrtonosnu silu – poručio je on.

Gardijan navodi da se ovo odnosi na nalog za pretres koji je izvršen u avgustu 2022, kada su agenti FBI u civilu izvršili raciju na Trampovo imanje Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim dokumentima koje je on navodno odbio da preda vladi.

U sudskom podnesku Trampovog pravnog tima, podnetom u maju navodi se da je nalog za pretres sadržao “izjavu o politici u vezi sa upotrebom smrtonosne sile”, koja podrazumijeva da “službenici za sprovođenje zakona Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to potrebno”.

“Upotreba smrtonosne sile je dozvoljna”
Citat naveden u podnesku je očigledno preuzet iz politike Ministarstva pravde u kojoj se navodi upotreba sile u izvršenju naloga za pretres.

Neskraćeni tekst politike glasi: Službenici za sprovođenje zakona i popravni službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu samo kada je to neophodno, odnosno kada službenik ima razumno uvjerenje da predmet takve sile predstavlja neposrednu smrtnu opasnost ili ozbiljne fizičke povrede službenika ili druge osobe.

U saopštenju, FBI je opisao upotrebu tih riječi kao ”standardnu izjavu o politici koja ograničava upotrebu smrtonosne sile i da niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i po ovom pitanju nije bilo odstupanja od norme”.

Nastavi čitati

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno