Connect with us

Hronika

SIPA pretresla 40 lokacija: Notare i advokate sumnjiče da su knjižili tuđe zemljište i nekretine

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Skver“ sprovode pretrese na 40 lokacija zbog sumnje da je grupa ljudi raznim zloupotrebama i falsifikovanjem vlasništva nad zemljištem nezakonito prometovala veći broj nekretnina na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je u ovoj agenciji.

Kako je saopšteno, pretresi se rade na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dosada je oduzeta veća suma novca.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo, po čijem nalogu se radi akcija, potvrđeno je da su među osumnjičenima u ovoj akciji advokati, notari i jedan vijećnik u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, među privedenima je i advokat Bojan Veselinović čija kancelarija je pretresena kao i vijećnik Elvis Hodžić, član Stranke za BiH.

– Pretresaju se poslovni i stambeni objkati i pokretne stvari, a privremeno se oduzima dokumentacija. Navedene aktivnosti se preduzimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, od 2009. godine do danas određena organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju. Ta grupa je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, te prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati. Na taj način su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist – navode iz SIPA.

Dodaje se da su navedene nezakonite radnje članovi organizovane grupe realizovali uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara.

– Na osnovu te pomoći su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim licima – stoji u saopštenju.

Pojedini mediji u FBiH su prenijeli da je akcijom obuhvaćeno sedam osoba i to o A. I, I. H, B. V, Dž. M, E. H, A. Ć. i S. Š.

Prema nezvaničnim informacijama jedan osumnjičeni trenutno nije dostupan policijskim agencijama.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Glas Srpske

Hronika

TRI MJESECA OD BJEKSTVA MILENKA TOMIĆA: Ko sve traži osuđenog za pedofiliju?

Policijske agencije obavijestile su Okružni sud u Bijeljini da su aktivne i centralna i međunarodna potjernica za odbjeglim Milenkom Tomićem (62), koji je osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, što u praksi znači da za njim sada tragaju kako policija u BiH, tako i u drugim zemljama.

Pritom, kako nam je potvrđeno iz Okružnog suda u Bijeljini, za Tomićem traga i Sudska policija.

“Ovaj sud je raspisao međunarodnu i centralnu potjernicu za navedenim licem, o čemu je od nadležnih policijskih organa obaviješten da su aktivne. Operative aktivnosti na pronalasku lica po potjernicama su u nadležnosti policije, odnosno organizacionih jedinica koje su zadužene za ovu vrstu poslova. Pored navedenog, po naredbi suda, a po osnovu pomenutih potjernica, i Sudska policija preduzima radnje iz svoje nadležnosti, a na pronalasku lica”, rekao je za “Nezavisne novine” sekretar suda Milomir Čodo.

Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu, kaže da očekuje da nadležni policijski organi urade svoj posao u vezi sa potjernicama, a istovremeno, kako je dodala, predmet se po žalbi nalazi na Vrhovnom sudu, čiju odluku takođe očekuje.

Naime, oštećena strana je zatražila od drugostepenog suda da se usvoji imovinsko-pravni zahtjev, budući da prvostepeni, u svojoj presudi, nije donio nikakvu odluku o tome. Uputio je Okružni sud, naime, djevojčicu da svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvaruje u parnici.

Na to se žalila advokatica djevojčice, a Vrhovni sud, prema riječima advokatice, o tome može odlučivati i dok je Tomić u bjekstvu.

“Njemu je presuda dostavljena putem oglasne table, imajući u vidu da je u trenutku objave presude imao branioca. Tako da je presuda dostavljena braniocu lično, a optuženom preko oglasne table. Lično sam vidjela da je ona istaknuta na oglasnu tablu Okružnog suda u Bijeljini”, kazala je Savićeva za “Nezavisne novine”.

Žalbu Vrhovnom sudu Srpske je izjavio i Veselin Londrović, advokat Milenka Tomića.

“Tražio sam, pod jedan, da ga oslobodi zato što djelo koje mu se stavlja na teret nije krivično djelo, ili da ga oslobodi zato što nema dokaza da je počinio krivično djelo. I pod dva, ukoliko to ne uradi, da presudu ukine i predmet vrati Okružnom sudu na ponovno odlučivanje”, kaže Londrović za “Nezavisne novine”.

Ali, drugostepena presuda je, po svemu sudeći, na dugom štapu, jer slijedi ljetnja pauza pravosuđa, a i bez nje, ovakvi postupci znaju potrajati. A gdje je Tomić u međuvremenu?

“Pravo da vam kažem, pojma nemam”, odgovara advokat Londrović.

Podsjetimo, Tomić, koji se 29. marta nije pojavio u Okružnom sudu u Bijeljini, na izricanju presude kojom je osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, posljednji put na kućnoj adresi bio je dva dana prije izricanja presude.

On je, prije toga, bio u kućnom pritvoru i policija ga je, kako ističu iz Policijske uprave Bijeljina, obilazila dva puta dnevno.

“Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina su prema rješenju Okružnog suda u Bijeljini dva puta dnevno provjeravali prisustvo na kućnoj adresi M.T. iz Bijeljine. Dana 27. marta 2024. godine u večernjim časovima utvrđeno je da on nije na kućnoj adresi”, rečeno je ranije iz Policijske uprave Bijeljina.

Podsjetimo, oštre kritike za ovaj postupak, koji je trajao duže od dvije godine, imalo je i Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, koje je upozoravalo da je sve vodilo ka odugovlačenju postupka.

Kada su prošle dvije godine, iscrpljene su zakonske mogućnosti da se Tomiću produži pritvor i on je poslat u kućni pritvor, gdje su ga obilazili policajci, ali je on pobjegao dva dana uoči presude.

Za sada niko ne preuzima odgovornost za sunovrat u ovom slučaju, koji se, nedvosmisleno, dogodio.

“Ovakav slijed događaja ovo tužilaštvo je prepoznalo, zbog čega se i oglasilo svojim saopštenjem za javnost od 17. januara 2024. godine, a što se ispostavilo kao potpuno opravdana reakcija ovog tužilaštva”, rečeno je ranije za “Nezavisne novine” iz tužilaštva.

Nastavi čitati

Hronika

DETALJI NAPADA U SARAJEVU: Jedna osoba ranjena, napadač uhapšen

Policija je uhapsila muškarca čiji su inicijali T.Š. (32) zbog sumnje da je u Sarajevu iz vatrenog oružija u lijevu nogu ranio lice K.H. (29), rekla je porptarol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

Pucnjava se dogodila sinoć u 23.15 časova u Ulici Tabaci, a uhapšeni T.H. osumnjičen je da je počinio krivična djela izazivanje opšte opasnosti i teška tjelesna povreda na štetu lica K.H. iz Sarajeva.

Prema nalogu tužioca, obavljen je uviđaj, a osumnjičeni predat u prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode.

Nastavi čitati

Hronika

U SARAJEVU OPET GORIO AUTOMOBIL: Vatrogasci spriječili širenje požara

U Paromlinskoj ulici u sarajevskom naselju Dolac Malta sinoć je došlo do požara na jednom od vozila.

Požar je izbio na parkiranom automobilu oko 1 sat iza ponoći, no pripadnici PVJ spriječili su njegovo širenje na druga vozila.

Na automobilu je pričinjena velika materijalna šteta.

Još uvijek nije poznato da li je došlo do samozapaljenja vozila ili je požar podmetnut, piše Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno