Connect with us

Hronika

SIPA pretresla 40 lokacija: Notare i advokate sumnjiče da su knjižili tuđe zemljište i nekretine

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Skver“ sprovode pretrese na 40 lokacija zbog sumnje da je grupa ljudi raznim zloupotrebama i falsifikovanjem vlasništva nad zemljištem nezakonito prometovala veći broj nekretnina na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je u ovoj agenciji.

Kako je saopšteno, pretresi se rade na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dosada je oduzeta veća suma novca.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo, po čijem nalogu se radi akcija, potvrđeno je da su među osumnjičenima u ovoj akciji advokati, notari i jedan vijećnik u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, među privedenima je i advokat Bojan Veselinović čija kancelarija je pretresena kao i vijećnik Elvis Hodžić, član Stranke za BiH.

– Pretresaju se poslovni i stambeni objkati i pokretne stvari, a privremeno se oduzima dokumentacija. Navedene aktivnosti se preduzimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, od 2009. godine do danas određena organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju. Ta grupa je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, te prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati. Na taj način su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist – navode iz SIPA.

Dodaje se da su navedene nezakonite radnje članovi organizovane grupe realizovali uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara.

– Na osnovu te pomoći su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim licima – stoji u saopštenju.

Pojedini mediji u FBiH su prenijeli da je akcijom obuhvaćeno sedam osoba i to o A. I, I. H, B. V, Dž. M, E. H, A. Ć. i S. Š.

Prema nezvaničnim informacijama jedan osumnjičeni trenutno nije dostupan policijskim agencijama.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Glas Srpske

Hronika

Uhapšen policajac zbog lažnog prijavljivanja

Pripadnici Policijske uprave Zvornik uhapsili su policijskog službenika iz Bratunca M.J, osumnjičenog da je počinio krivična djela tjelesna povreda i lažno prijavljivanje krivičnog djela, zbog čega će biti suspendovan i protiv njega pokrenut disciplinski postupak, saopšteno je iz ove uprave.

Policajac je  uhapšen, nakon što je Policijskoj stanici Bratunac prijavljeno da je lice čiji su inicijali K.J. iz Avganistana fizički napalo policijskog službenika M.J. iz Bratunca, prenosi Srna.

Oba lica su se radi ukazivanja ljekarske pomoći javila u Javnu zdravstvenu ustanovu Dom zdravlja Bratunac, gdje je dežurni ljekar konstatovao lake povrede licu K.J, a lice M.J. uputio u Bolnicu u Zvorniku, navedeno je u saopštenju.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

 

(agencije)

Nastavi čitati

Hronika

LJUBAVNICA GA SKUPO KOŠTALA Asistent Pravnog fakulteta u Banjaluci udaljen sa radnog mjesta

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, donio je danas rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, a protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline i postupak pred Etičkim komitetom.

U prijedlogu dekana Pravnog fakulteta Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerziteta u Banjaluci.

– Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta u Banjaluci – rekli su u Univerzitetu Banjaluka.

Univerzitet u Banjaluci još jednom najoštrije osuđuje svaki oblik neakademskog i neprofesionalnog ponašanja svih zaposlenih, te poziva sve one koji imaju saznanja o bilo kakvom obliku nedoličnog ponašanja da isti prijave rukovodstvu Univerziteta i njegovih članica.

– Naglašavamo i to da će Univerzitet u svakom trenutku preuzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju zaštite integriteta Univerziteta, kao i svih studenata i zaposlenih – saopšteno je iz Banjalučkog univerziteta.

Srpskainfo

 

Nastavi čitati

Hronika

Pogledajte šta je ostalo o skupocjenog McLarena nakon udesa u Istri (FOTO)

Na putu Poreč – Pazin juče oko 11:20 dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao skupocjeni McLaren.

Prema fotografijama objavljenim na Facebook stranici Policijska patrola – Istra, od McLarena je ostala samo olupina.

Na sreću, smrtno stradalih nema. I vozač i suvozač preživjeli su katastrofalan udes u kojem se McLaren nekoliko puta prevrnuo te na kraju zapalio, javlja Novi list.

Nezgoda se dogodila kada je 60-godišnji vozač McLarena pulskih registarskih oznaka zbog velike brzine izgubio kontrolu nad automobilom, prešao u lijevu stranu van puta, gdje je udario u ivičnjak. McLaren se nakon toga više puta prevrnuo.

Kako javlja Novi list, prolaznici su iz auta izvukli vozača iz okoline Poreča koji je zadobio lakše povrede i 69-godišnjeg putnika koji je zadobio teške tjelesne povrede, prenosi Index.hr.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuleno