Connect with us

Svijet

SJEVERNI TOK NIJE DOVOLJAN: EU mora da smanji i uvoz tečnog gasa

Evropska unija vrši sve veći pritisak na uvoznike ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) da ove godine smanje narudžbine, navela je EU komesarka za energetiku Kadri Simson za “Blumberg”.

Dok je isporuka prirodnog gasa iz Rusije putem gasovoda pala na rekordno nizak nivo, isporuke LNG-a su porasle.

Simsonova je rekla da je o toj temi razgovarala sa predstavnicima SAD, koje su trenutno najveći izvoznik LNG u EU.

“Moja poruka je bila da se ove godine moramo još više odvojiti od ruskog gasa”, rekla je Simson “Blumberg njuzu” poslije sastanka Savjeta za energetiku EU i SAD u Vašingtonu.

“U EU progresivno pojačavamo pritisak na države da smanje kupovinu ruskog LNG-a, i zato nam je veoma važno povjerenje u američke isporuke”, dodala je.

Za nekoliko nedjelja očekuje se stupanje na snagu zakona koji omogućava blokiranje ruskih isporuka LNG i bez uvođenja sankcija oko kojih nema neophodnog konsenzusa. Ova mjera će omogućiti zemljama EU da privremeno spriječe ruske i bjeloruske izvoznike da rezervišu i obezbjede infrastrukturne kapacitete potrebne za isporuke LNG i prirodnog gasa.

Visoka predstavnica EU za energetiku tvrdi da blok može da izdrži prekid tranzita ruskog gasovoda preko Ukrajine. Pošiljke preko Ukrajine, koje trenutno iznose oko 14 milijardi kubnih metara, pokrivaju većinu potražnje u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Prije manje od mjesec dana, međutim, Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka upozorile su da će biti prinuđene da povećaju uvoz ruskog gasa zbog njemačkih nameta na transport gasa preko njenih granica.

Ova četiri članice EU i dalje uvoze značajne količine gasa iz Rusije, uprkos naporima bloka da smanji zavisnost od ruskih energenata, prenio je tada “Fajnenšel tajms”.

Britanski list je objasnio da su cijene gasa u bloku dostigle rekordnu visinu od više od 300 evra po megavat-satu u avgustu 2022. godine, nakon što je Moskva drastično smanjila dotok gasa u EU kao odgovor na evropske sankcije nametnute Rusiji nakon početka vojne operacije u Ukrajini.

Svijet

POTOP U DUBAIJU! Avion pliva po pisti! (VIDEO)

Obilne kiše pogodile su danas Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile delove glavnih autoputeva.

Poplavljen je i aerodrom u Dubaiju, pa se tako mogu vidjeti avioni kako se kreću po pistama pretvorenim u rijeke.

Brojni letovi su obustavljeni.

Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpaju vodu.

Kiša je neuobičajena pojava u UAE, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako prenose mediji, sve stoji u ovoj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Nastavi čitati

Svijet

BEZ POMOĆI SAD Ukrajina neće imati šanse protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom.

“Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobijedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

“U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke – 10 prema 10”, rekao je Zelenski.

On je naveo primjer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti.

“Poletjelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto, jer (mi) nismo imali više projektila. Ponestalo nam je raketa koje su štitile Tripiliju”, istakao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

“Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat”, istakao je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno