Connect with us

Politika

SKANDALOZNI MINISTAR: Helez teorijama zavjere hrani nestabilnost

Iznošenje spekulativnih navoda iz ilegalnih ili poluilegalnih obavještajnih izvora od strane ministra odbrane BiH Zukana Heleza skandalozno je i u svakoj uređenoj zemlji zbog takvih postupaka i iznošenja neistinitih informacija, koje i nisu u domenu njegovog posla niti ih on može znati, morao bi snositi posljedice i biti smijenjen s funkcije koju obavlja.

Poručili su to predstavnici vlasti i stručnjaci za bezbjednost iz Republike Srpske na Helezove navode da ima obavještajne podatke o tome da “predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik planira bijeg iz zemlje”.

Zbog izrečenih neistina zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac rekao je da će zatražiti sastanak sa rukovodstvom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

– Helez kaže da ima obavještajne podatke o tome da predsjednik Dodik planira bijeg?! Notorna laž… Da nije žalosno, ne bi bilo čak ni smiješno. Na kakve podatke se Helez poziva? Jesu li to podaci nekih paraobavještajnih institucija u FBiH ili nekih parastruktura u Oružanim snagama BiH? Istiniti podaci nisu, u svakom slučaju – naglasio je Košarac.

On pita kako je uopšte moguće da se bilo ko, a kamoli ministar odbrane, u javnosti poziva na kvaziobavještajne podatke?

– Naravno, u BiH je to moguće ako vam je, kao što Helezu jeste, cilj diskreditacija institucija Republike Srpske i stavljanje mete na čelo njenom predsjedniku – istakao je Košarac.

Matrica je, prema Košarčevim riječima, uvijek ista – Helez i razni “helezi” u javnost plasiraju nebulozne tvrdnje pod plaštom bezbjednosnih informacija, a cilj im je da na platformi dezinformacija i neistina napadaju institucije Srpske i njenog predsjednika.

– Zašto zagađuju javni prostor lažima, pričama o kvaziobavještajnim podacima i teorijama zavjere? Gospodo, ne prolazi vam ta filozofija da ako se činjenice ne slažu sa vašim mišljenjem, tim gore po činjenice! Mi ćemo se uvijek boriti istinom – poručio je Košarac.

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić pojašnjava za “Glas” da ministar odbrane bilo koje zemlje ne može imati obavještajne podatke o kojima Helez priča, jer to nije u njegovoj nadležnosti.

– On može raspolagati podacima koje dobija od obavještajne komponente oružanih snaga ili civilno obavještajne službe, ali koje se odnose isključivo na djelatnost oružanih snaga i vojne aktivnosti. Skandalozno je što Helez u javnosti iznosi podatke za koje naglašava da su obavještajni, a ujedno se navodno odnose na predsjednika Srpske, jednog od najvažnijih aktera javne politike u BiH. To je veoma neozbiljno za jednog ministra u Savjetu ministara BiH, plus što su takva pitanja potpuno izvan njegove nadležnosti. A i zašto bi predsjednik Republike bježao – navodi Ćeranić.

On je istakao da je ovo još jedan pokušaj manipulacije sa ciljem uticaja na javno mnijenje i stvaranje određenih negativnih efekata.

– Pitanje je samo u čijem je to interesu, da li nekog stranog centra moći ili domaćih političkih aktera. U svakoj uređenoj zemlji Helez bi bio pozvan na odgovornost, od njega bi bilo zatraženo da da ostavku ili bi bio smijenjen. Budući da je BiH čudna, neobična, a mnogi kažu i nemoguća država, ne vjerujem da će se tako nešto desiti – rekao je Ćeranić.

Profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović ističe da je stanje u cijeloj BiH poprilično turbulentno, posebno kada su u pitanju odnosi na relaciji suda i tužilaštva BiH te predsjednika Republike Srpske.

– Dodik je stalna tema, pričama u vezi s njim političko Sarajevo nastoji pothranjivati nestabilnosti. Takvim i sličnim izjavama podgrijavaju turbulencije. Nema ni jednog valjanog razloga da predsjednik Dodik napusti Republiku Srpsku i BiH, nema namjere za tim. I dalje možemo očekivati spinovanje naročito jer političari u Sarajevu imaju nesređene odnose. A tu je i visoki predstavnik, Njemačka, ambasadori, svako živ se sjatio da ovdje nešto uređuje, sa i bez mandata. Sve to je pogubno za odnose u BiH i narod jer nema napretka dok god to traje – kategoričan je Keserović.

Pojasnio je da su propisane stroge procedure kada su u pitanju obavještajne informacije, odnosno kako se prikupljaju i ko mora da ih zna.

– U BiH takve informacije idu prema Predsjedništvu i horizontalno relevantnim institucijama koje se bave zaštitom i kontraobavještajnom zaštitom kako BiH tako i entiteta uopšte. U tako uspostavljenom odnosu ministar odbrane je na kraju ljestvice onih koji bi mogli i trebali da imaju takve informacije. Iznesene navode Helez bi službeno mogao znati u slučaju da je recimo predsjedavajući Savjeta ministara, kao neko ko je odgovoran za rad Obavještajno-bezbjednosne agencije, eventualno prezentovao informacije na sjednici ministara – pojasnio je Keserović.

On je dodao da Ministarstvo odbrane nema razvijenu obavještajnu komponentu da bi Helez imao svoje izvore.

– S druge strane, imamo naslijeđenih recidiva prošlosti gdje svako nekoga prati, prikuplja podatke, obavještajne, kontraobavještajne, koristeći se nekim putevima koji su nelegalni, polulegalni i slično – naveo je on.

Helezove navode komentarisao je i Dodik koji je rekao da Helez krši sve žive propise i sam možda nešto kreira.

– Možda je čuo tamo iz njegove kafane gdje često odsjeda, možda je konobarica nešto dojavila, otkud znam – rekao je Dodik.

Čovjek od skandala

Dragomir Keserović kaže da je ministar odbrane BiH Zukan Helez od formiranja sadašnje vlasti na nivou BiH svako malo u centru određenih skandala.

– Uvijek je on taj koji ima nešto više da kaže, uvijek je to nešto bombastičnije, značajnije u odnosu na druge. I uvijek nešto prijeti. Prosto se radi o ličnosti koja je sklona takvom ponašanju – zaključio je Keserović.

Politika

STANIVUKOVIĆ PRVI POTPREDSJEDNIK PDP-a sa najvećim ovlaštenjima! “Pitaju me ima li PDP-a bez mene”

PDP je na Saboru u Banskom dvoru u Banjaluci produžio mandat aktuelnom predsjedniku Branislavu Borenoviću na još godinu dana.

Borenović je podnio izvještaj o radu u protekle četiri godine, a izvještaj je usvojio novi Glavni odbor. Za predsjednika GO izabran je Siniša Golić iz Brčkog.

Šef PDP-a je istakao da su u kampanji za Opšte izbore uložena i finansijska sredstva i ljudski resursi, prenosi N1.

-Nakon skandaloznog potvrđivanja izbora, neki od nas smo preuzeli i ličnu odgovornost da stavimo svoj potpis i garantujemo bezbjednost na velikim protestima. Između dva Sabora ostvarili smo u istorijsku pobjedu u Banjaluci, potvrdili u Kotor Varoši, a tvrdim i da je naš kandidat pobijedio za funkciju Predsjednika RS, rekao je pred delegatima.

Izmijenjen je Statut PDP, izabran novi Glavni odbor, donesena deklaracija o lokalnoj samoupravi, te Rezolucija o provođenju programskih načela PDP “Republika Srpska na prvom mjestu”, prenosi Banjaluka.net.

-Sam naziv govori o ciljevima. PDP je veoma kritičan prema katastrofalnom stanju u RS u koje je dovela režimska vlast zadnjih 15 godina, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik partije.

Stanivuković: Pitaju me ” ima li PDP-a bez mene”

Mnogi su nakon bučnog izlaska Jelene Trivić iz stranke već na njenom čelu vidjeli gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. On sam, uz konsultacije sa vrhom partije, odlučio se posvetiti odbrani mandata gradonačelnika na lokalnim izborima 2024. godine za kada je i prolongiran izbor novog predsjendika PDP-a.

-Pitaju me, ima li PDP-a bez mene, a ja im kažem: Ima li PDP bez Mladena Ivanića i svih vas koji ste stvarali našu partiju protekle 24 godine, osvrnuo se Stanivuković na ocjene da osim jakog gradskog odbora u Banjaluci koji on predvodi, u PDP-u nema drugih jakih ogranaka.

Stanivuković je inače izabran za prvog potpredsjednika PDP sa najvećim ovlaštenjima.

Ostalih pet od ukupno šest potpredsjednika stranke su:

-Draško Stanivuković, koji će imati veća zaduženja i ovlaštenja, te će u odsustvu mijenjati Borenovića, biti zamjenik predsjednik PDP;

-Milko Grmuša,

-Igor Crnadak,
-Mira Pekić,

-Ljubisa Krunić,
-Slaviša Marković.

Nenad Vuković je imenovan za generalnog sekretara PDP.

Nastavi čitati

Politika

NIŽE CIJENE ZA 50 PROIZVODA! Dodik najavio kampanju „Društveno odgovorni“

Zadovoljan sam što mogu konstatovati da od ponedjeljka u Republici Srpskoj počinje kampanja koja će obuhvatiti 50 proizvoda koji će građanima biti dostupni uz značajno nižu maržu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
– U ovom izazovnom vremenu važno je da i dopunskim aktivnostima olakšamo građanima teret povećanja cijena – istakao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ističe da je kampanjom „Društveno odgovorni“ Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, na čelu s resornim ministrom Denisom Šulićem, prepoznata mogućnost i prilika za društveno odgovorno poslovanje u Srpskoj kao vid pomoći stanovništvu.
– Na to sam veoma ponosan. Zahvalan sam svima koji su se do sada uključili u ovu društveno odgovornu kampanju i pokazali solidarnost, te izražavam očekivanje da će se akciji u narednom periodu pridružiti i drugi privredni subjekati – izjavio je Dodik.

Naglasio je da je spremnost da se pomogne drugima vrlina koja ne smije biti obezvrijeđena.

– Stoga, društveni angažman svakog od 19 proizvođača, četiri distributera i 22 trgovca koji su se uključili u ovu akciju treba dodatno apostrofirati – zaključio je predsjednik Srpske.

(RTRS)

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ OSTAJE NA ČELU PDP-a do poslije lokalnih izbora (FOTO)

PDP danas bira novi Glavni odbor, Statutarnu komisiju, Nadzorni odbor, Satut partije, a najavljuju i donošenje Rezolucije “RS na prvom mjestu”, prenosi N1.

Nakon Sabora biće održana i prva konstitutivna sjednica novog glavnog odbora.

Statutom je predviđeno da ako se ne izabere novi predsjednik nakon isteka mandata, starom bude produžen mandat na godinu dana, što se najavljuje za danas, prenosi Banjaluka.net.

Foto: D. Rakita

-Mladen Ivanić nakon 16 godina nije se kandidovao za novog predsjednika, otvorio je tada prostor za mlađe generacije, pripadam joj i ja, otvaram vrata mladima… neki nisu bili dovoljno strpljivi…, rekao je Borenović, te odgovorio da li je nestrpljiva bila Jelena Trivić:

-Svaki odlazak se osjeti. To se dešava. Prebrodili smo jedan izazov, otišao jedan poslanik, jedan potpredsjednik, 10-ak odsto članova Glavnog odbora. To dokazuje da je PDP ostao čvrst i otvara prostor za nove ljude i ideje.

Borenović kaže da opozicija ima odgovornost da prevaziđe prepreke, da bi Republika Srpska bila razvijena, stabilna, da bude zaposlena, a ne izolovana. Očekuje mudre odluke i opozicioni pragmatizam.

Počasni predsjednik i osnivač PDP Mladen Ivanić iskazao je zadovoljstvo što se njegova ideja o partiji stara 24 godine održala, ali i što je stranka podmlađivana novim ljudima.

Ozbiljni izazovi stoje pred RS, institucijama u Republici Srpskoj treba vratiti snagu. Nije mi bilo drago sto je gospođa Trivić izašla. PDP i dalje ima snagu, prisustvo, otvorenost, rekao je Ivanić.

Pitali smo ga i o geostrateškim prilikama u svijetu, prvenstveno u Evropi:

-Evidentno je da će pobjeda gospodina Fica stvoriti novi ambijent u EU, te da neće jedino Orban biti protiv finansiranja rata u Ukrajini, kaže Ivanić.

-Kad se slonovi tuku obično trava strada, ne trebamo dozvoliti da se veliki preko nas tuku, zaključuje Ivanić.

Aktuelni predsjednik Branislav Borenović kaže da je Republika Srpska danas prezadužena bez vladavine prava, u kojoj pojedinci zloupotrebljavaju institucije.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno