Connect with us

Banjaluka

Skupštinska većina predvođena SNSD-om ponovo nudi koaliciju gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću

Predstavnici Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka sa koalicionim partnerima zatražili su ponovo danas hitno imenovanje načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi.

Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Velibor Stanić pozvao je gradonačelnika da izađe iz teške situacije, sazove početkom naredne sedmice vanrednu Skupštinu grada i da predloži načelnike odjeljenja.

“Predlažem da on izabere tri načelnika odjeljenja, a mi po jednog do okončanja konkursne procedure. To ne moraju biti stranačke ličnosti”, istakao je Stanić. 

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da gradonačelnik ne poštuje zakon, te da tjera zaposlene u Gradskoj upravi da postupaju protivpravno, odnosno tvrdi da se akti ne donose u skladu sa propisima što je potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske kada je riječ o regulacionim planovima.

“Grad je u velikim problemima, a slijedi još teži period za građane. Ovakvo postupanje može dovesti do tužbi i naplate višemilionske štete”, kaže Đajić.

On ističe da bez potpisa načelnika odjeljenja za urbanizam ne mogu biti doneseni ni regulacioni planovi, što je do sada rađeno, te da zbog toga prijeti blokada grada i obaranje donesenih planova što će otvoriti vrata za tužbe investitora.

“Mi insistiramo da dođe do deblokade, da se imenuju načelnici odjeljenja”, naglasio je Đajić.

Predsjednik Gradskog odbora DEMOSA-a Boran Bosančić potvrdio je da saglasnost za koncesije i druge akte sada potpisuju ovlašteni potpisnici, a ne imenovani načelnici odjeljenja, te dodaje da je riječ o opasnom postupanju, kao što je i uzimanje skupštinskog pečata i onemogućavanje rada predsjedniku Skupštine Ljubi Ninkoviću.

“Predsjednik Skupštine predstavlja grad, odbornike, skupštinsku većinu i 65.000 građana. Zakonom o lokalnoj samoupravi i statusu funkcionera jasno su navedene nadležnosti. Grad ne funkcioniše i mnogo je problema koje treba rješavati. Pozivam i odbornike koji podržavaju gradonačelnika da i oni izvrše pritisak”, naveo je Bosančić.

(Redakcija)

Banjaluka

GRADONAČELNIK POŽELIO DOBRODOŠLICU: Banja Luka domaćin Prve kripto konferencije “CryptoAdria”

Banja Luka je domaćin prve kripto konferencije u Republici Srpskoj i BiH, “CryptoAdria”, na kojoj se govori o budućnosti novca.

Dobrodošlicu učesnicima Konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz ove oblasti, uputio je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Svijet ide prema naprijed, a Banja Luka ide u korak s njim! Raduje me što su se stručnjaci iz kripto svijeta okupili, kako bi predavanja na ovu temu održali baš u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Inače, Konferencije “CryptoAdria” okupila je u našem gradu stručnjake i profesionalnce iz oblasti kriptovaluta, koji će kroz prikaze slučaja i različite prezentacije razmijeniti svoja iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija u zemlji i regionu, te drugim akterima kripto svijeta na domaćoj i regionalnoj sceni.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Aktuleno