Connect with us

Svijet

SLAVNA BRITANKA TVRDI “Imam pravo da muškarca nazovem muškarcem”

Poznata književnica Džoana Rouling, autor čuvenog romana o Hariju Poteru, ističe da je sloboda govora mrtva, ukoliko je i tačan opis nečijeg biološkog pola odjednom postao – krivično djelo.

Ona poziva škotsku policiju da je uhapsi u skladu sa novim zakonom, ukoliko su njene izjave na društvenim mrežama kršenje zakona.

Rouling “trans žene” naziva – muškarcima, a među njima su se našli osuđeni zločinci, trans aktivisti i druge javne ličnosti.

Premijer Škotske Humza Jusef najavio je da će novi zakon obračunati sa “rastućim talasom mržnje”.

Zakon o mržnji i javnom redu Škotske iz 2021. godine dopunjen je novim krivičnim djelom “raspirivanje mržnje” po osnovu godina, invaliditeta, religije, seksualne orijentacije i trans identiteta.

Zakon ne štiti posebno žene, a vlasti Škotske očekuju da će se zločin raspirivanja mržnje prema ženama naći u zakonu protiv mizoginije, koji tek treba da se donese.

Roulingova je na društvenoj mreži “Iks” napisala da “škotski zakonodavci daju veći značaj osjećanjima muškaraca koji sprovode svoju ideju o ženskosti, koliko god mizoginistički ili oportunistički bili, nego pravima i slobodama stvarnih žena i djevojčica”.

“Nije moguće tačno opisati ili uhvatiti se u koštac sa realnošću nasilja i seksualnog nasilja počinjenog nad ženama i djevojkama, ili se pozabaviti trenutnim napadom na prava žena i djevojčica, ako nam nije dozvoljeno da muškarca nazivamo – muškarcem”, objašnjava ona.

Roulingova navodi neke primjere osuđenih zločinaca, među kojima su i trans silovatelj Isla Brajson, te Endrju Miler koji je oblačio kao žena i seksualno zlostavljao djevojčicu.

U seriji postova na društvenim mrežama, Roulingova ih opisuje kao muškarce, označavajući tako i trans aktiviste, kao i druge pojedince.

“Trenutno nisam u zemlji, ali ako se ovo što pišem po novom zakonu kvalifikuje kao krivično djelo, unaprijed se radujem hapšenju kada se vratim”, napisala je ona na mreži “Iks”.

Škotska policija navodi da nije dobila prijave povodom ovih stavova poznate književnice.

Kako navodi Bi-Bi-Si, slučaj trans silovatelja Isle Brajsona, koji je pol promijenio dok mu se sudilo za dvostruko silovanje, otvorio je važno pitanje u Velikoj Britaniji – da li kaznu treba da služi u muškom ili ženskom zatvoru.

Brajson je silovao dvije žene 2016. i 2019. godine, u vrijeme kada je bio Adam Grejem.

Prvobitno je bio poslat u ženski zatvor, ali je ubrzo premješten u muški. Do premještaja je došlo usljed zabrinutosti za bezbjednost žena koje su bile u blizini osuđenog seksualnog prestupnika.

Slučaj je doveo do hitne promjene propisa, prema kojima će svi trans osuđenici kaznu služiti u zatvorima na osnovu svog pola na rođenju.

Svijet

POTOP U DUBAIJU! Avion pliva po pisti! (VIDEO)

Obilne kiše pogodile su danas Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile delove glavnih autoputeva.

Poplavljen je i aerodrom u Dubaiju, pa se tako mogu vidjeti avioni kako se kreću po pistama pretvorenim u rijeke.

Brojni letovi su obustavljeni.

Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpaju vodu.

Kiša je neuobičajena pojava u UAE, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako prenose mediji, sve stoji u ovoj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Nastavi čitati

Svijet

BEZ POMOĆI SAD Ukrajina neće imati šanse protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom.

“Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobijedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

“U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke – 10 prema 10”, rekao je Zelenski.

On je naveo primjer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti.

“Poletjelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto, jer (mi) nismo imali više projektila. Ponestalo nam je raketa koje su štitile Tripiliju”, istakao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

“Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat”, istakao je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno