Connect with us

Region

SLOVENIJA PRODUŽILA ODLUKU: Kontrole na granici sa Hrvatskom do ljeta

Slovenija je odlučila da kontrole na granici sa Hrvatskom produži do ljeta kada bi smanjili broj ilegalnih prelazaka, a stanovništvo pograničnih područja ističe da je ova mjera poslužila svrsi jer je sada migranata manje.

Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Šengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mjesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje u trajanju od šest mjeseci počevši od 22. decembra.

Slovenija je 21. oktobra uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma.

Kao razlog za produžetak trajanja graničnih kontrola slovenačka policija je istakla uspjeh akcije, te su naveli da su od dana uvođenja te mjere odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhapsili nekoliko krijumčara.

Poklukar je nedavno upoznao Vladu s razlozima za prduženje mjere kontrole zbog terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja, a kada bezbjednosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta.

“Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni”, dodao je Poklukar.

Slovenačka policija ističe da je od uvođenja kontrola utvrđeno 3.709 neovlaštenih prelazaka granice, i to većina na granici s Hrvatskom, navodi hrvatski portal “Indeks”.

Samo na području Policijske uprave Novo mesto, u koje spadaju prelazi u okolini Zagreba, uključujući, s hrvatske strane, najprometniju Breganu, policija je pronašla i uhapsila 3.307 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju.

“Od ponovnog uspostavljanja graničnog nadzora na području Policijske uprave Novo mesto pronađeno je i uhapšeno 28 krijumčara koji su prevozili 209 stranaca koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sloveniju. Krijumčari su lišeni slobode, a vozila su im oduzeta”, naveli su iz policije.

(Srna)

Region

ŠOU KAKAV SE RIJETKO VIĐA! Palma u Egiptu OBUČAVA KONOBARE borilačkim vještinama (VIDEO)

Društvenim mrežama kruži zanimljiv video na kojem se vidi predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma, koji konobarima u Egiptu pokazuje svoje borilačke vještine

Dugogodišnji prvi čovjek Jagodine u javnosti je poznat kao neko ko često pravi egzibicije, a najnoviju iz Egipta pogledajte u nastavku.

Nastavi čitati

Region

KATASTROFA! Uz dobrog advokata UBICA MALE VANJE mogao bi da izbjegne izbjegne izručenje Skoplju

Ljupčo Palevski, osumnjičeni za ubistva Vanje Gorčevske (14) i Pančea Žežovskog (74) u Sjevernoj Makedoniji, ako ima dobrog advokata, može u potpunosti da obustavi ekstradicioni postupak, tvrdi advokat, prenosi “Faktor.mk”.
Prema riječima stručnjaka, koji zbog osjetljivosti slučaja žele da ostanu anonimni, Palevski bi mogao da ostane u Turskoj mjesecima, pa i godinama.

“Ako ima dobrog advokata, možda prije svega ne prihvati da bude izručen zemlji tvrdnjom da ga politički progone u Makedoniji, a uz to će vrlo lako pružiti dokaze”, kaže advokat sa kojim je medij razgovarao.

Prema istom izvoru, ako do toga dođe, turske vlasti će morati da provjere sve njegove tvrdnje, s obzirom da je njegova stranka indirektno umiješana u cijeli slučaj, odnosno da je korišteno službeno vozilo stranke, a kategorički izjave idu samo u prilog tvrdnji da je politička žrtva u zemlji.

“Naravno, postoji opcija da on prihvati ekstradiciju, ali ako se odluči za drugu opciju, proći će mjeseci do njegovog izručenja zemlji”, kaže advokat, prenosi N1.

Nastavi čitati

Region

HAOS U ALEKSINCU! Sveštenik tvrdi da su mu POKUŠALI KIDNAPOVATI maloljetno dijete

Aleksinački sveštenik Hadži Ivan Milenović prijavio je policiji da je u četvrtak pokušana otmica njegovog dvanaestogodišnjeg sina.
Kako je naveo, na društvrnoj mreži Fejsbuk, mališana su jurili 200 metara ali je uspio da im pobjegne.

Sveštenik je izrazio sumnju da su krivci Rumuni koji su se danima kretali na tom području, prenosi nova.rs.

Njegova supruga Violeta potvrdila je muževljeve navode i istakla da nimalo ne sumnja u priču svog sina te da postoji i svjedok navodnog pokušaja otmice.

“Djeca su se vraćala iz muzičke škole, moj sin je primijetio jednog čovjeka u sivom vozilu a drugi je bio van automobila, bio je u crnoj odjeći sa tamnom kosom i tamnom bradom. Dijete je kazalo da ga je taj čovjek čudno gledao. Čim mu je sin okrenuo leđa, taj čovjek je krenuo za njim, sin je vidio da ga taj muškarac prati, počeo je da bježi a taj muškarac ga je pojurio i pratio ga 200 metara. Kada je vidio da ulazi u naše naselje, progonitelj je odustao”, priča ona.

Kaže da svom sinu vjeruje jer je bio vidno uplašen te da je tom događaju svjedočila i jedna žena.

“Moje dijete je pametno, ne bi to izmislilo. Ta žena koja je to vidjela dala je izjavu u policiji, ona je prošla pored njih prije moga sina, bili su joj sumnjivi i poslije je vidjela kako jure dijete. Moj sin više ne smije da ide sam, uplašen je. I ja sam te ljude vidjela nekoliko dana ranije, zaustavili su mene, mog svekra i svekrvu i pitali su nas gdje je autoput.To su bili Rumuni u sivom autu, obučeni u crno, sa crnom kosom. Čak samo čuli da se ovo isto desilo u obližnjem selu Suhotno ali ljudi nisu prijavili, pokušali su da dijete ubace u auto. Smatram da policija treba da provjeri te Rumune koji navodno ovdje prodaju šerpe, da su te večeri poslali Žandarmeriju, sigurno bi ih pronašli a ne samo jednu policijsku patrolu koja nije mogla da ih nađe”, zaključuje Violeta Milenović.

Kako nova.rs saznaje, policija je postupila po prijavi i radi na utvrđivanju svih okolnosti i na rasvjetljavanju prijavljenog događaja.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada nema osumnjičenih za navodni pokušaj otmice.

Nastavi čitati

Aktuelno