Connect with us

Banjaluka

SNSD OPET HTIO SVE OPSTRUISATI, srećom koalicionim partnerima PRORADILA SAVJEST

Nova sjednica će biti 21. marta.

Opet je SNSD u Banjaluci bio protiv svega – besplatnih placeva za mlade bračne parove, izgradnje kolektora, izgradnje parka, donacije Evropske unije, protiv prihoda od poreza na nepokretnost, ali i protiv toga da kladionice pomjerimo dalje od obrazovnih ustanova. Dakle, protiv svega su, ali sva sreća pa ih koalicija ne prati i neke od ovih tačaka dnevnog reda naći će se na narednom zasjedanju Skupštine Grada.

Kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković nakon sjednice Kolegijuma Skupštine Grada.

Poručio je gradonačelnik i to kako će na narednoj sjednici, koja je zakazana za četvrtak, 21. mart, odbornici raspravljati i o rješenju pitanja preduzeća „Akvana“.

-Želim da zahvalim svim odbornicima koji su podržali ovu tačku, dozvolili da se nađe na narednom zasjedanju Skupštine Grada, jer ćemo riješiti pitanje „Akvane“ i radnika. Hvala odbornicima i što su podržali tačku koja se tiče poreza na nepokretnost, što ćemo raspravljati o tome – ističe on.

Ipak, kako kaže Stanivuković, ponovo su odbornici skinuli mnogo bitnih tačaka na sjednici Kolegijuma.

-Opet su skinuli sa dnevnog reda tačku koja se tiče besplatnih placeva za mlade bračne parove. Mi smo u predjelu Motika i na još nekim mjestima u Banjoj Luci odredili placeve koji bi dodijelili mladim bračnim parovima. Neki odbornici su komentarisali da Motike nisu lijepo naselje za to, a ja smatra da su Motike divno naselje u koje ulažemo. Siguran sam da bi mladi bračni parovi bili zadovoljni da dobiju plac upravo tu, a SNSD nije za to, kao da je to poniženje. Ipak, nećemo odustati od ove odluke, nastavićemo i dalje da je predlažemo – kazao je on.

Gradonačelnik je poručio i to kako ni izgradnja najvećeg parka kod „Delta planeta“ i dalje ne dobija podršku da se nađe na dnevnom redu Skupštine, te da su odbornici ponovo bili i protiv izgradnje kolektora.

-Park nije na dnevnom redu, iako ga mi pravimo. Ipak, svi su bili ponovn protiv izgradnje kolektora. Oni nisu za to da se izgrade kolektori, što je paradoks jer predsjednik Vlade Republike Srpske nama šalje Kineze da razgovaramo upravo o toj temi. Meni je nevjerovatno da je bilo ko protiv ovog projekta- dodao je Stanivuković.

Poručio je i to kako su odbornici na Kolegijumu skinuli i sve kalendare manifestacija, kao i programe za komunalnu i drugu potršnju.

-Sve u svemu ovaj Kolegijum je mnogo optimističniji, jer nisu skinuli sve tačke koje su htjeli. Da su usvojene sve ove tačke dnevno reda, mi bi smo mogli da dijelimo placeve, riješimo pitanje „Akvane“ mogli bi smo pomjeriti kladionice i kockarnice što dalje od obrazovnih ustanova i dobili donaciju Evropske unije da gradimo kolektore. Dodatno, SNSD je bio i protiv Nacrta rebalansa budžeta za 2024, dok je drugi dio koalicionih parntera to podržao. Podsjećamo da nisu dali da prođe rebalans za 2023. godinu, pa nam Nacrt rebalansa za ovu godinu popravlja stanje koje su srušili neustavanjem ovog dokumenta. Nastavljamo borbu i predlagaćemo ono što je dobro za Banjaluku – rekao je Stanivuković.

Potpredsjednik Skupštine Grada Saša Čudić poručio je kako će naredno zasjedanje Skupštine Grada zakazano za četvrtak, 21. marta sa početkom u 9.00 časova, te da će se naći niz bitnih tačaka.

-Na narednom zasjedanje naći će se set regulacionih planova, subvencije u javnom prevozu, razmatraćemo i utvrđivanje poreza stope na nepokretnost. Razgovaraćemo i o određenim kreditnim zaduženjima. Dakle, ima jako mnogo materijala. Razmatrali smo i to da se naredna sjednica Skupštine Grada zakaže već za početak aprila – ističe Čudić.

Banjaluka

PUNE RUKE POSLA: Vatrogasci gasili požar u krugu Jelšingrada

Pripadnici Vatrogasno-spasilačne brigade Banjaluka juče su gasili požar koji je izbio na rashodovanoj industrijskoj transportnoj traci.

Kako su istakli, intervencija se desila u 13.17 u Ulici Braće Podgornika u krugu Jelšingrada.

Takođe, nešto prije toga, tačnije u 12.25 vatrogasci su gasili i požar koji je zahvatio drvenu šupu.

Naime, vatra se proširila na šupu dok je vlasnik palio grane, a sve se desilo u Ulici Manastira Gomionica.

Nastavi čitati

Banjaluka

“Voljeli bismo da u školama ima predmet planinarstvo, pa da djeci pokažemo SVE LJEPOTE GRADA”

Ljubav prema prirodi i gradu okupiće i ove godine brojne planinare i rekreativce iz Banjaluke i okoline koji će tradicionalno u aprilu preći već utvrđenu rutu u okviru “Banjalučke transverzale”.

To pješačenje povodom Dana grada biće organizovano u nedjelju, 21. aprila, u režiji Planinarskog društva (PD) “Kozara”, koje već dvije decenije predvodi učesnike ove šetnje.

Član Upravnog odbora tog društva Marko Lakić rekao je da će se u pohod kroz prirodu ove godine otisnuti članovi petnaestak planinarskih društava iz našeg grada i okoline.

– Dođu ljudi iz Prijedora, Gradiške, Mrkonjić Grada i Prnjavora. Svake godine pridruži nam se više od 500 planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode, a očekujemo da će tako biti i ovaj put – rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, organizatori očekuju da će ovog aprila u šetnju zelenim predjelima grada krenuti oko 600 ljudi.

– Ne budu svi učesnici članovi planinarskih društava, pridruže nam se i građani koji vole da pješače – dodao je on i istakao da je staza prilagođena i šetačima i planinarima.

– Polazimo u devet časova od fabrike obuće “Bema” pa idemo preko Rajnerovog vrela, Trešnjika, Banj brda, spuštajući se ka vrelu Vrućica, gdje se prelazi viseći most preko Vrbasa i ulazi u kanjon Suturlije iz kojeg staza nastavlja dalje ka domu na Šibovima, gdje će za sve učesnike biti pripremljen ručak i druženje uz prigodan muzički program i dodjelu zahvalnica – rekao je Lakić.

Dodao je da će atmosferu upotpuniti svirka banjalučkog benda “Strings Acoustic Orchestra”, kao i bend “Prekidač” i “Fandango” iz Beograda.

Naveo je da su svi učesnici dužni da sa sobom ponesu ličnu kartu, planinarske cipele, kabanicu ili vodonepropusnu jaknu, 1,5 litara vode, set prve pomoći i lijekove, ukoliko ih neko koristi.

Lakić je istakao da mu je žao što na ovakvim rutama viđa veoma malo omladine zainteresovane za istraživanje šumskih i planinskih predjela koji ih okružuju.

– Kada je riječ o mladim planinarima, njih je veoma malo, to su uglavnom djeca naših članova – naveo je on.

Dodao je da ga to ne čudi s obzirom na to da banjalučke škole nemaju planinarske sekcije, kao što je to bilo ranije, te da bi trebalo da one budu opet uvedene.

– Voljeli bismo da u školama ima predmet planinarstvo, pa da djeci pokažemo sve ljepote grada, ali i okolnih mjesta – kazao je on i zaključio da kultura planinarstva u Banjaluci nije zastupljena u mjeri u kojoj zalužuje krajiška ljepotica.

Dom
Planinarsko društvo “Kozara” broji 80 članova, a osnovano je 1936. godine kao podružnica Planinarskog društva “Romanija” iz Sarajeva. Zahvaljujući entuzijazmu članstva i uz pomoć Planinarskog saveza BiH 1957. godine izgradili su planinarski dom na obližnjem neobrađenom i neurbanom području, brdu Šibovi, radi razvoja skijaškog i planinarskog sporta, a od 1960. njegova vrata otvorena su za sve Banjalučane i ljubitelje prirode, piše Glas Srpske.

Nastavi čitati

Banjaluka

UTORAK U BANSKOM DVORU: Otvaranje izložbe „Ponovni susret“ autora Dragana Kovačevića

U Kulturnom centru Banski dvor, tačnije u prostoru izložbene postavke „Vrbaska banovina“ u utorak, 16. aprila u 19.00 časova biće otvorena tematska izložba „Ponovni susret“ autora Dragana Kovačevića.

-Postavka predstavlja podsjećanje na 8. juni 1922. godine, na vjenčanje rumunske priceze Marije i jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića, kojem je sa advokatom, narodnim poslanikom i potonjim banom Vrbaske banovine, dr Todorom Lazarevićem, prisustvovala i njegova supruga Nada. Bilo je to njeno prvo zvanično pojavljivanje u javnosti, nakon vjenčanja održanog 6. maja te godine – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju i to kako će posjetioci, između ostalog, imati priliku da vide repliku vjenčanice kraljice Marije od Jugoslavije i dijelove nakita, dar kralja Aleksandra, koje je izradio modni dizajner, Aleksandar Petarić.

-Sve ovo, dio je izložbene postavke Narodnog muzeja u Valjevu. Biće izložena i replika jedne od najljepših večernjih toaleta banice Nade Lazarević, ukrašena sa oko 5.000 kristalnih kamenčića. Haljina je rekonstruisana u ateljeu Kulturnog centra „Svetozar Marković“ iz Zreljanina, a projektom je rukovodio direktor, Boško Šerbula – poručuju iz Banskog dvora.

Izložba će biti organizovana u saradnji sa Fondacijom „Ban dr Todor Lazarević“.

Nastavi čitati

Aktuelno