Connect with us

Politika

SOFTVERI U BIH PLAĆENI 100 MILIONA, polovina ne radi! Savjet ministara traži odgovornost

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužio je Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi detaljnu informaciju o 25 institucija koje nisu bile uspješne u implementaciji softverskih rješenja, a ako je suditi po dnevnom redu predstojeće sjednice Savjeta ministara BiH, to će biti i urađeno, a nakon čega će biti jasnije gdje su “bačene” desetine miliona KM.
Zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uslijedio je nakon rasprave o reviziji učinka na temu “Uvođenje softverskih rješenja”, a koja je pokazala da su institucije BiH u proteklih deset godina na softvere potrošile oko 100 miliona KM, ali da više od polovina njih nije u funkciji.

“Četrdeset četiri institucije su provodile implementaciju softverskih rješenja, a njih 25 nije bilo uspješno u toj implementaciji”, zaključili su revizori.

Recimo, NCTS informativni sistem za provoz, odnosno omogućavanje “carine bez papira”, a u koji je uloženo 13 miliona KM, samo je djelimično u funkciji.

“Posljedica nekorištenja NCTS za privrednike je veći broj zadržavanja na granicama koji prosječno iznosi 10 do 15 sati, a mogao bi biti smanjen najmanje za 30 odsto”, naveli su revizori.

Slično je i sa većinom ostalih informacionih sistema, pa tako npr. informacioni sistem za upravljanje prostornim podacima (GIZ) koji je rađen za potrebe Centralne izborne komisije uopšte ne funkcioniše. Sistem je plaćen 300.000 KM i planirano je da sa radom krene 2013. godine, pišu Nezavisne.

Međutim, tek nakon četiri godine započelo se sa implementacijom, ali na kraju taj sistem ne funkcioniše jer nisu osigurani potrebni podaci.

Revizori su naveli da ova softverska i hardverska infrastruktura zastarijeva, što može dovesti do neiskoristivosti i stvaranje dodatnih troškova.

Takođe, Informacioni sistem za praćenje bolesti životinja (ADNAOMIS) i Identifikacioni sistem za identifikaciju i nadzor kretanja životinja (AIMCS), koji su pod kontrolom Kancelarije za veterinarstvo BiH, praktično ne rade. Ova dva sistema trebalo bi da budu povezana, međutim sistem za praćenje bolesti životinja uopšte ne radi, dok ovaj drugi radi samo djelimično. Za ova dva sistema potrošeno je 1,8 miliona KM.

Nedostatak propisa, opreme i podataka za funkcionisanje softverskih rješenja, ljudskih resursa, finansijskih sredstava, optimizacija poslovnih procesa, slabosti u dizajniranju softverskih rješenja i izradi projektnog zadatka, samo su od nekih problema koje su uvidjeli revizori, a zbog kojih većina sistema ne funkcioniše iako su plaćeni milione KM.

“Ovdje se ne radi o jednom milionu, što sam vidio iz nalaza revizije, ovdje se radi o više miliona prevare u BiH”, rekao je Darko Babalj, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je tokom rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao da, koliko shvata, neko je nabavio softvere, “oprao pare i uzeo milione”.

“Pozivam Tužilaštvo BiH, SIPA, Obavještajno-bezbjednosnu agenciju i razne agencije, MUP-ove, SUP-ove u Federaciji BiH i Republici Srpskoj da uzmu nalaz revizije”, istakao je Babalj.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužio Savjet ministara da dostavi detaljnu informaciju, o tome će se raspravljati sutra na sjednici Savjeta ministara BiH.

Informacija Savjeta ministara BiH koja treba da bude urađena u roku od 30 dana trebaće da sadrži detaljnu informaciju o 25 institucija koje nisu bile uspješne, odnosno naziv institucije, opis softvera, godinu nabavke softvera, naziv ugovorenog organa od kojeg je nabavljen softver, razloge zašto softver nije implementiran, vrijednost softvera i cijenu plaćenog ugovornog organa.

Politika

STANIVUKOVIĆ O CRNATKU “Uvijek ću prema njemu imati poštovanje”

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a i aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da ne želi komentarisati da li se pomirio sa potpredsjednikom PDP-a Igorom Crnatkom.

-Uvijek ću prema Igoru Crnatku imati poštovanje, prije svega zbog njegovih godina, onda i zbog njegovog političkog iskustva i zato što je on moj rođak kojeg volim i poštujem. Tako da, s moje strane uvijek ljubav i poštovanje, pogotovo na ovako važne datume – rekao je Stanivuković danas u Banjaluci, prenosi ATV.

Na pitanje šta misli ko ima više šanse u trci za gradonačelnika Banjaluke – lider Narodnog fronta Jelena Trivić ili on, Stanivuković je rekao: “Narod će to reći, moje je da radim“.

Nastavi čitati

Politika

VUKAN TRAŽI OSTAVKE U ELEKTROPRIVREDI “Najavljeno poskupljenje struje ima za cilj pljačku ERS-a radi finansiranja SNSD kampanje”

„Najavljeno poskupljenje struje koje je došlo iz Elektroprivrede Srpske, a nakon oduke Ustavnog suda da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Srpske, ima za cilj samo pljačku tog preduzeća radi finansiranja kampanje SNSD-a, rekao je predsjednik Liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović na konferencije za medije u Trebinju.

Najavljeno poskupljenje struje ima za cilj pljačku ERS-a radi finansiranja SNSD kampanje!
Vukanović je istakao da su razlog za poskupljenje, kako je rekao, višemilionsko mafijaški ugovori koje ERS sklapa, a koji su potpisani radi izvlačenja para iz Elektroprivrede Srpske.

„Jedan od tih sramnih ugovora je sramni, kriminalni i mafijaški ugovor koji je Luka Petrović postpisao sa firmom „Termograding“ kojim treba da daju 69 miliona KM za nekakve X zrake koji će obogaćivati ugalj, bez PDV-a. To je preko 80 miliona KM samo za jedan ugovor koji služi za izvlačenje novca.

Početna cijena bila je 15 miliona KM. Pitajte Luku Petrovića ko se ugradio za 65 miliona KM i gdje taj novac ide? To je razlog za poskupljenje struje, kao i desetine drugih ugovora“, rekao je Vukanović.

On je dodao da je odluka iz decembra 2022. samo jedna u nizu zloupotreba koja je dokazana i da su sramne tvrdnje rukovodstva ERS-a da će zbog apelacije odnosno odluke Ustavnog suda struja poskupjeti za sve kategorije.

„Regulatorna komisija za energetiku treba da poništi odluku o ukidanju ljetnje tarife i ukine blok tarife, te da vrati cijene struje na nivo od prije decembra 2022. godine. Takvim odlukama ne smiju da budu kažnjene višečlane porodice koje troše više struje“, poručio je Vukanović.

On je zatražio ostavke rukovodnih ljudi u Elektroprivredi i Regulatornoj agenciji za električnu energiju Republike Srpske.
BN

Nastavi čitati

Politika

SVE ODLUKE ZA SRPSKU DONOSI SNSD! “Sve se odvija po šemi u kojoj javna preduzeća nisu javna nego stranačka”

Sve odluke vezane za Republiku Srpsku se donose u Komitetu SNSD-a, pa je tako bilo i sa odlukom o modelu naplate struje koju je oborio Ustavni sud BiH. Kako se te odluke reflektuju na građane, u SNSD-u niko ne razmišlja, poručeno je u emisiji “izazovi” BN TV.
Najavljeno poskupljenje struje ukoliko se realizuje ima samo jedan cilj, pljačku građana Srpske, kažu sagovornici emisije “Izazovi”.

“Ako bi primjenili odluku Ustavnog suda, onda bi recimo moglo da se uradi da svi građani koji su plaćali veću cijenu mogli da dobiju neki elektro kredit, odnnosno pretplatu. Platili su više nego što su potrošili. Zašto bi sada trebalo da povećavaju cijenu električne energije, apsolutno nije jasno”, rekao je ekonomista Zoran Palović.
Članica Predsjedništva PDP-a i poslanica te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mira Pekić kaže da je sve to jedna ista politika.

“Moram ovu najavu poskupljenja struje politički da objasnim. Sve odluke koje se donose za Srpsku, pa i za Elektroprivredu donose u Komunitetu SNSD-a. Kako će se te odluke reflektovati na građane, to njima nije bitno.”

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a je kazala da je Ustavni sud Republike Srpske oborio i Vladinu uredbu o određivanju osnovice boračkog dodatka na osnovu raspoloživih sredstava i ostvarenih prava.

“Ustavni sud je time rekao da je Vlada uzurpirala nadležnosti Narodne skupštine i da je to suprotno Ustavu Republike Srpske i da je Narodna skupština ta koja mora da odredi osnovicu za borački dodatak. Ja se nadam da je to pozitivna stvar za borce jer neće više Komitet SNSD-a reći evo borcima 4 KM nego će se svi poslanici morati dići i usaglasiti se, nadam se, da ta osnovica bude daleko veća.”

Osvrćući se na funkcionisanje javnih preduzeća, sagovornici su složni da se to odvija po šemi u kojoj javna preduzeća nisu javna nego stranačka.

“Ako smo koncipirali koalicije koje dobiju vlast da se po tome rasporede preduzeća koje kome pripada. Onda je to podjela plijena”, jasan je Pavlović.

U PD PS BiH je revizorskim izvještajem otkriven kriminal u Ministartvu komunikacija i transporta težak nekoliko stotina miliona KM, a star desetak godina. Pandurevićeva kaže da su ministri svojevoljno, protiv zakona, zaobilazeći zakonodavca, dodjeljivali posao privatnim firmama.

“Hoće li Tužilaštvo mrdnuti? To kreće od ministra Ruda Vidovića, pa Damir Hadžić, pa Jusmir Isko, pa Vojin Mitrović, sve i jedan su istu kriminalnu stvar radili. Po tome bi svi oni trebalo da idu u zatvor. To su afere koje su daleko veće od afere respiratori Fadila Novalića.”

Konstantno se gubi i u odnosu na strane nekadašnje partnere. Četiri trenutna spora teže više od 2,3 milijarde КM!

“Koja je to hrabrost, donijeti ovakve odluke koje će toliko štetiti Republici Srpskoj. Ta hrabrost proističe iz neznanja”, kaže Pavlović.

Za konstantna zaduženja garancija je imovina Srpske.

“Svako ko kupi obveznice Republike Srpske siguran je da mu je garancija – kolateral imovina Republike Srpske, tj. preduzeća u kojima je Srpska vlasnik 51 posto”, precizira Pekićeva.

Napretka nema bez reformi, a to je već klizav teren u BiH, na koji vlast nije spremna, jasni su sagovornici emisije “Izazovi”.

(BN) Foto: BN

Nastavi čitati

Aktuelno