Connect with us

Hronika

ŠOK DETALJI misteriozne smrti Andrijane Lazić! DJEVOJKA IPAK LIKVIDIRANA?

Istraga nesrećne smrti Andrijane Lazić iz Bijeljine mogla bi doživjeti novi obrt, nakon što su porodici pokazane slike nesrećne djevojke načinjene prilikom preuzimanja tijela u Bogradu. Na njima nisu vidljive velike povrede iako je Andrijana pod još nerazjašnjenim okolnostima navodno pala sa 24 sprata hotela u Dubajiu 10 januara ove godine, potvrđeno je iz izvora bliskih istrazi u koju se uključilo više bezbjednosnih službi.

Porodici, zbog stanja šoka, do sada nije pokazan ovaj materijal. Njeni članovi su u dilemi da li odobriti ekshmaciju tijela, jer to nosi nove traume, dok na drugoj strani postoji želja da se sazna puna istina o svim dešavanjima kobnog 10. januara između 9 i 11 časova ujutro.

Djevojke u sobi nisu čule ništa?

Tri djevojke koje su bile sa pokojnom Andrijanom Lazić u sobi hotela u Dubaiju, po povratku u Bijeljinu otkrile nekoliko važnih detalja vezanih za tragičan događaj, tvrdi više pouzdanih izvora.

Njih četiri su, nakon razgledanja Dubajia, zaspale u dvije odvojene dvokrevetne sobe istog apartmana. Sve tri, uključujući i djevojku koja je spavala u istoj sobi sa Andrijanom, tvrde da kobnog jutra nisu čule apsolutno ništa i da su se probudile tek nakon tragedije.

Obdukcija je pokazala da u Andrijaninom tijelu nije bilo tragova alkohola ili narkotika. Da li su djevojke koje su bile te večeri sa njom pile alkohol, za sada nije zvanično potvrđeno, ali postoje sumnje koje idu u tom pravcu. Time se, donekle, pokušava opravdati i čvrst san koje su ove tri djevojke imale nakon povratka u sobu.

Prema njihovoj verziji, prethodnih dana ništa nije upućivalo da će se desiti bilo šta slično, zbog čega su bile relativno bezbrižne. Andrijana jeste bila pomalo depresivna i povučena, ali nije pokazivala znake da bi mogla nauditi sebi.

Sumnje u kriminalno-obavještajne grupe

Ono što je šefa policije u Dubajiju Isa Ahmeda Salem Ahmeda opredijelilo da u prvi mah odredi zadržavanje Andrijanininih drugarica do okončanja istrage, bio je niz sumnji u vezi okolnosti pod kojima je nastupila smrt.

U policiji je ostao i Andrijanin telefon u kojem se, prema navodima izvora, nalaze i poruke prijeteće sadržine koje bi mogle biti povezane sa eventualnim motivima ovog događaja.

Ipak, na ličnu molbu, Andrijaninog oca Nebojše, sve tri djevojke koje su sa njom bile u Dubajiu, puštene sutradan 11. januara, kada su imale povratni let. Nakon dolaska u Bijeljinu, razgovarale su sa njim, ali sa licima iz njegovog okruženja. Razgovor je, kako se saznaje iz više izvora, bio kratak, imajući u vidu stanje šoka u kojem su se nalazile.

Smrt žena se u ovom arapskom emiratu rijetko ispituje, zbog postojanja određenih društvenih normi i običaja. Slučaj Andrijane Lazić je izuzetak, jer su se za njega zainteresovali i pojedini pripadnici određenih i američkih i ruskih bezbjednosnih službi, prvenstveno zato što je Andrijanin otac Nebojša Lazić, kao pripadnik MUP Republike Srpske učestvovao u više međunarodnih akcija posebno u oblasti borbe protiv terorizma.

Sumnju policije u Dubajiju podgrijala je i zvanična potvrda pojave bar dvije kriminalno-obavještajne grupe koje bi mogle biti zainteresovane za smrt kćerke Nebojše Lazića, jer bi ga nanošenjem emotivnog udara odvojili od poslova na koje je bio usmjeren.

U način na koji je stradala Andrijana se sumnja i zbog toga što su sigurnosne mjere na 24 spratu hotela takve da je relativno teško pasti sa te visine, bar na način kako se odigralo u ovo slučaju.

Soba je imala izlaz na terasu i ogradu visoku metar i po

Soba na 24 spratu je, kako su rekle djevojke, imala izlaz na terasu. Od unutrašnjosti je odvajaju klizna vrata, svojevrsni pokretni stakleni zid. Međutim, sama ograda oko terase je visine oko metar i šezdeset centimetara, tako da je, prema njihovim izjavama, Andrijani dopirala skoro do brade.

Kako je neko Andrijanine visine i građe mogao, bez uzimanja stolice ili neke druge pomoći, neopaženo preskočiti ogradu, pitaju izvori iz istrage. Osim toga, pogled sa te visine, kažu dalje, djeluje prilično otrežnjujuće i zaista treba hrabrosti da se ograda pređe bez predomišljanja.

Ovo dovodi u sumnju i teoriju da je smrt mogla nastupiti kao posljedica pokušaja pravljenja selfija. Kako bi djevojka koja je tek nešto viša od ograde mogla da se slučajno prebaci preko nje? Osim toga Andrijanin telefon je pronađen u sobi. Dakle, nije ga nosila u rukama u kobnim trenucima?!

I teorija, da se iznenada probudila i bunovna krenula mahinalno ka terasi, ili da je imala napad astme, takođe je upitna, jer bi se ili morala razbuditi i zaustaviti u sudaru sa ogradom, vjetrom i svježinom koja vlada na toj visini.

Oni koji su poznavali Andrijanu kažu, da jeste duže vrijeme bila utučena zbog neuspjele ljubavne veze, ali da nikada nije ni pomišljala da naudi sebi. U jednom od razgovora sa posebno bliskom prijateljicom, uplašeno je reagovala na pitanje da li joj takve misli padaju na pamet, jer , kako je rekla, „ne bi mogla priuštiti takvu bol svome ocu“ za kojeg je bila izuzetno vezana.

Mogući motivi

Policija u Dubaiju raspolaže podacima da su u isto vrijeme primjećene bar dvije organizovane obavještajne i kriminalne grupe, koje bi možda, mogle biti zainteresovane za slanje poruke Nebojši Laziću da odustane od posla kojim se bavi.

Lazić je, naime, kao zaposlenik MUP Republike Srpske, učestvovao u hapšenjima „jakih“ ličnosti iz kriminalnog miljea i ostvarivao kontakte sa diplomatskim i bezbjednosnim službama i SAD i Rusije, zbog čega je među političarime u Srbiji dobio nadimak “kralj istoka i zapada”.

U posljednje vrijeme angažovao se i na pokušajima uspostavljanja kontakata u SAD koji bi obezbijedili da se saslušaju i uvaže argumenti srpske strane u BiH vezani za aktivnosti i poruke lidera Republike Srpske. Drugim riječima da se obustavi apsurdno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i oslobodi montiranih optužbi pred Sudom BiH.

Neki upravo u tome vide motiv i iznose mogućnost da su ostaci ratnih muslimanskih obavještajnih službi iz Sarajeva, koji su tada bili povezani sa radom Iranske obavještajne službe u BiH, mogli pokrenuti ili naručiti akciju u Dubajiu preko starih veza. Iran, kako pojašnjavaju izvori, ima dvije odvojene obavještajne službe, čiji pojedini pripadnici ponekad rade i na svoju ruku, ali i potpuno suprotne operacije u istoj zemlji.

Ovdje, napominju sagovornici, treba imati u vidu da se radi o pojedincima, osobama iz obavještajno-kriminalnog miljea, koje su već obavljale slične akcije. Neke od grupa nastale u toj saradnji, trenirane u kampu Pogorelica, izvršile su niz atentata u Sarajevu, pa i pokušaj ubistva tadašnjeg glavnokomandujućeg Armije BiH generala Sefera Halilovića.

I jedan od ministara bezbjednosti BiH je imao izvjesnih problema nakon protjerivanja dvojice Iranskih obavještajaca iz BiH i pada dijela podataka vezanih za njihovu mrežu.

Ono što podgrijava ovu sumnju jeste zainteresovanost obavještajno-vjerskog miljea današnjih Bošnjaka, da se suđenje Miloradu Dodiku dovede do kraja i da mu se zabrani političko djelovanje po cijenu destabilizacije prilika u BiH.

Po ovoj teoriji, smrt kćerke bi duboko potresla Lazića koji bi izgubio volju da se dalje angažuje u smjeru lobiranja za srpske interese. Nezvanično, Lazić je zbog ovog zalaganja, već naišao na niz opstrukcija pa i pokušaja da se pokvare njegovi kontakti u SAD. U toj priči se pominju i velike svote novca koje se ulažu u pokušajima blokiranja prezentovanja srpskih interesa administraciji u SAD.

Dubai kao destinacija raznih organizacija i pojedinaca

Druga sumnja vodi ka jakim kriminalnim grupama iz BiH, uvezanim sa krijumčarskim organizacijama iz okruženja, koje su pronašle sklonište u Dubajiu. Njih je, u nedavnoj izjavi, pomenuo i predsjednik Republike Srpske pozivajući vrh političkih stranaka iz Sarajeva da se izjasne da li sarađuju sa tim grupama.

Ovdje se ne završava spisak zainteresovanih da se osvete ili nanesu bol Laziću, jer je učestvovao i u akcijama hapšenja pripadnika kriminalnih organizacija koje su počinile ubistva poznatih ličnosti na teritoriji Republike Srpske .

U istragu će se uključiti i FBI?

U traženju ogovara na pitanje šta se tačno desilo, mogli bi se uključiti i istražioci američkog FBI. Asistenciju bi mu mogle pružiti i pripadnici sličnih službi više drugih država. Sam Lazić je najavio da će, nakon četrdesetnice, otputovati u Dubaji i sam pogledati dokaze iz istrage.

Na sahrani, među više od hiljadu i po ljudi, pojavio se i niz ličnosti iz bezbjednosnog sektora sa diplomatskim statusom Amerike, Engleske, Njemačke, zemalja iz okruženja, te niz funkcionera iz Republike Srpske i BiH, među kojima je bio i bivši ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić.

TOK.TV

Hronika

HOFMANU 10 MJESECI ZATVORA zbog šamaranja konobara

Miljan Vidović Hofman iz Bijeljine osuđen je danas u Osnovnom sudu u Rumi na kaznu zatvora od 10 mjeseci zbog sumnje da je počinio krivično djelo zlostavljanje i mučenje.

On je danas u Rumi osuđen za kivično djelo zlostavljanje i mučenje. Njemu se sudilo zbog sumnje da je maltretirao i šamarao konobara koji je radio u jednom restoranu u Irigu, prenosi Telegraf.

Kako se vidi na snimku na društvenim mrežama, tri muškarca su prišla radniku ugostiteljskog objekta u Irigu, a Miljan je nasrnuo na njega.
Čovjek je pokušao da se odbrani, ali mu je Miljan Vidović naredio da spusti ruke. Pokušao je da ga ujede za lice, unosio mu se u lice vukao ga za uši i udarao mu šamare.

– Spusti ruke. Hoćeš zaklati papagaja? Je l’ hoćeš da zakolješ papagaja pred mojom ćerkom? Što si rekao da ćeš da zakolješ, njoj da daš? Je l’ njoj da serviraš mrtvog papagaja? – rekao je, udarajući šamare.

Čovjek je refleksno podigao ruke kako bi napravio distancu između njih, a Miljan Vidović ga je udario pesnicom u stomak. Konobar je govorio da nije tako mislio i da je pogrešio, da neće nikad više.
– Ne smiješ mom djetetu da kažeš bilo šta. Ja sam tebe gledao kao druga, uvijek sam bio kulturan. Jesi rekao triput mojoj kćerki da ćeš da zakolješ papagaja? Jesi pogriješio? – pitao je, a konobar je odgovorio da je to izgovorio i da je pogriješio.

Nasilnik mu je onda pružio ruku.
– Evo ti ruka, pogrešio si. Nikad te nisam dirao, jesi čuo? Moja žena mi i dalje spominje što si to rekao pred mojom kćerkom, je l’ shvataš? Spusti ruku, nemoj da dižeš ruku! Nemoj više nikad, aj ćao – rekao je Hofman i otišao.

Braća Hofman uhapšeni su u novembru prošle godine. oni su, nakon obavljenog informativnog razgovora.

Oni su takođe privukli veliku pažnju javnosti nakon što su objavljeni snimci na društvenim mrežama na kojima prijete konobarima i vlasnicima kafića u Modriči.

Telegraf

Nastavi čitati

Hronika

UŽAS! Tijelo muškarca izvučeno iz Bosne

Iz rijeke Bosne kod Visokog danas, 23. februara, izvučeno je tijelo muškarca, a riječ je o Sarajliji Midhatu Dedoviću.

Tijelo je pronađeno u mjestu Mulići kod Visokog.

Midhat Dedović posljednji put je viđen u naselju Boljakov potok 28. novembra prošle godine oko 20.30, piše Radio Sarajevo.

Dežurni kantonalni tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona naložio je obdukciju tijela.

Avaz

Nastavi čitati

Hronika

RADNICA INSTITUTA O KORONA NABAVKAMA “Nismo gledali koja je cijena, samo smo kupovali, NISAM PUNO PITALA”

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske za vrijeme pandemije niko od zaposlenih nije mario za pravila i procedure u javnim nabavkama, niti je ko postavljao pitanja u vezi cijena po kojima se medicinska oprema kupovala.
Kazala je ovo u Okružnom sudu u Banjaluci Vanja Čanković, radnica Instituta na suđenju bivšem direktoru Branislav Zeljkoviću, koji je sa još četiri osobe optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Čankovićeva, koja je bila svjedok tužilaštva, je ispričala da je u Institutu nastao opšti haos u februaru 2020. godine, kada je Zeljković na sastanku obavijestio zaposlene da će se preko ustanove na čijem je čelu nabavljati medicinska oprema za sve zdravstvene ustanove u Srpskoj.

„Nismo gledali koja je cijena, samo smo kupovali. Ponude nismo protokolisali jer za to nije bilo vremena, vladao je haos. Radila sam direktne sporazume, gdje su iznosi ograničeni na 6.000 maraka. Iznosi su često bili veći pa smo cijepali nabavke“, rekla je Čankovićeva.

Ona je inače bila član tročlane komisije za nabavku termalnih kamera koju su tražili u Univerzitetsko – kliničkom centru. Iako joj je tužilac predočila izvještaje i zapisnike o sastancima, gdje je na jednom od njih razmatrana i ponuda firme „Arms Sistemi“ iz Banjaluke, ona kaže da na njima nikada nije prisustvovala.

„Mi se uopšte nismo sastajali zbog pandemije. Dobijala sam dokumente i potpisivala ih. Vidjela sam na njima potpis predsjednika komisije Radmile Barašin, pa sam se i ja potpisala. Nisam čitala zapisnike, niti cijenila kvalifikovanost ponuda, samo sam potpisivala“, izjavila je na sudu Čankovićeva koja je rekla i da bi vjerovatno sve ponovo isto uradila ukoliko bi se slična situacija sa virusom korona ponovila.

Ispričala je i kako ih je u martu 2020. godine pozvao direktor firme „Procontrol“ Slavko Bojić rekavši da ima 50.000 FFP2 maski i da ih može isporučiti. U svojoj ponudi koju je poslao elektronskim putem tražio je 6,90 KM bez PDV-a. Ponuda je kako je posvjedočila, objeručke prihvaćena.

„Radovali smo se toj cijeni jer smo inače te maske plaćali 12 ili 13 maraka. Isporučio je sve maske uz dodatnih 1.000 komada kao kompenzaciju jer se kasnilo u isporuci zbog transporta“, rekla je ona.

Kazala je i da o svojim postupcima nikoga od nadležnih nije obavještavala, da joj niko niko ništa nije naređivao, ali ni sprečavao.

Načelnik Službe za opšte i pravne poslove Đorđije Desančić kazao je da je pomoćnica direktora Radmila Barašin imala faksimil sa Zeljkovićevim potpisima, koji je koristila i držala u svojoj kancelariji.

Na pitanje da li je ona ili neko imao punomoć da ga koristi, on je rekao da ne zna.

Ispričao je da je bilo nepravilnosti u vođenju protokola i djelodovniku, da su oni često bili nepotpuni, ali je to pravdao žurbom i nedostatkom vremena zaposlenih u Institutu.

Na pitanje tužioca da li je od strane Zeljkovića bilo pritisaka da radi nešto što nije u opisu njegovog posla, on je negativno odgovorio.

Inače, pored Zeljkovića, direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić optužen je za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić za pomaganje, direktor agencije “Travel for fan” Saša Marković za davanje mita, a direktor “Promedinga” Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke. Suđenje se održava svakog ponedjeljka i petka.

Prvog dana naredne sedmice u sudu bi kao svjedoci tužilaštva trebali da se pojave Biljana Amidžić i Tea Todorović.

CAPITAL

Nastavi čitati

Aktuelno