Connect with us

Svijet

ŠOK TVRDNJE UKRAJINACA: To je trik, Rusi se ne povlače iz Hersona

Ukrajinci su dali svoje mišljenje o informaciji da se Rusi povlače iz Hersona i tvrde da lažu.

Ukrajinske snage su saopštile da očekuju žestoke borbe pre nego što krenu u napad ključni grad Herson na jugu zemlje. Ruska strana pokušava da nagovijesti da se njihova vojska povlači iz Hersona, ali im Ukrajinci ne vjeruju.

“To je vjerovatno trik”, rekla je za Gardijan Aljona Lapčuk, koja je napustila Herson u aprilu, dodajući: “Rusi se oblače kao civili i kriju se po kućama”. Na ukrajinskim Telegram kanalima se šire glasine da se “orci” (pogrdno ime koje Ukrajinci koriste za ruske vojnike) kriju na privatnim imanjima u selima oko Hersona.

Lapčuk kaže da je vjerovatnije da se ruske snage u i oko Hersona spremaju za žestoke ulične borbe tokom jeseni i zime. Ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila je sinoć da se u Hersonu odvija “velika pljačka”.

“Maskiraju se u civile”
“U naseljima na desnoj obali Dnjepra odvija se velika pljačka. Konkretno, u Berislavskom okrugu okupatori metodično pljačkaju privatne kuće, prodavnice i skladišta. Imovina elektrane u Beruslavi (mašine , oprema, uređaji, materijal za popravku) potpuno je opljačkana”, saopštili su. ukrajinski obavještajci.

Ukrajinska vojska je rekla Rojtersu da se ruske snage “presvlače u civilnu odjeću i zauzimaju civilne domove i postavljaju položaje i spremaju se za ulične borbe”. Podsjetimo, Rusija je posljednjih nedjelja naredila civilima da napuste Herson očekujući kontranapad na taj strateški važan grad, koji je ujedno i najveći zauzet ruskih snaga od početka invazije.

Svijet

ERDOGAN NIJE BIRAO RIJEČI! “Netanjahu je ušao u istoriju kao KASAPIN GAZE”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ušao je u istoriju kao “kasapin Gaze”, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Naša braća i sestre u Gazi su od 7. oktobra izloženi izdajničkim napadima nezabilježenim u istoriji ljudskog roda. Njihove džamije su bombardovane, škole srušene, a izbjeglički kampovi u kojima su tražili sklonište namjerno su gađani. Netanjahu je ušao u istoriju kao kasapin Gaze”- rekao je Erdogan u obraćanju Parlamentu Turske.

Erdogan je obećao da Ankara neće zaboraviti izostanak odgovora zapadnih zemalja, uz izuzetak jedne ili dvije zemlje.

– Pokušaćemo da ih pozovemo na odgovornost svim raspoloživim sredstvima. Podržavamo naše braću i sestre u Gazi svim silama. Rat u Gazi je najvažnija tema naših kontakata – naglasio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Turska će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi pozvala Vladu Izraela pozvala na odgovornost međunarodnom zakonu i savjesti čovječanstva, javio je TASS.

Palestinski pokret Hamas je 7. oktobra izvršio iznenadni raketni napad velikih razmjera na Izrael iz Pojasa Gaze, ubivši oko 1.200 ljudi i otevši stotine drugih u susjednim izraelskim zajednicama. Izrael je uzvratio lansiranjem raketnih udara na Pojas Gaze nakon čega je uslijedio kopneni upad. Sukobi se vode i u Libanu i na Zapadnoj obali.

Srna

Nastavi čitati

Svijet

DJEČAK PLANIRAO KRVAV TERORISTIČKI NAPAD! Policija na nogama

Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je izdalo nalog za hapšenje petnaestogodišnjaka osumnjičenog da je planirao i pripremao teroristički napad.
Kancelarija tužilaštva iz Diseldorfa nije objavila detalje plana napada.
Lokalni mediji navode da je mladić pozivao na “džihad” protiv Zapada i da je najavio teroristički napad u NJemačkoj 1. decembra u video-snimku objavljenom na društvenoj platformi “Telegram”.

Nastavi čitati

Svijet

STRAVA U POLJSKOJ! Učenik NOŽEM RANIO troje školskih drugova, DVOJE U TEŠKOM STANJU!

Učenik srednje škole u gradu Kadzidlu, na sjeveroistoku Poljske, ranio je nožem troje školskih drugova, saopštila je policija.
Portparol lokalne policije Katarina Kučarska rekla je da se napad desio tokom nastave.
Prema njenim riječima, dvije žrtve napada – djevojčica i dječak – su u bolnici u teškom stanju, a treća je zbrinuta na licu mjesta.
Osamnaestogodišnji napadač je uhapšen i u toku je istraga.

Nastavi čitati

Aktuelno