Connect with us

Politika

SOLAK TRAŽIO ODGODU ODLASKA U ZATVOR zbog vraćanja kredita

Solak, koji je od maja 2020.kada je bio pod suspenzijom na poziciji direktora FUCZ-a, pa do januara ove godine, iako nije radio, naplatio je po osnovu plata i naknada od FUCZ-a više od 110.000 KM.

Minka Kreho, v. d. predsjednice Suda BiH donijela je drugostepeno rješenje s kojim se odbija kao neosnovana žalba osuđenog Fahrudina Solaka koju je podnio jer mu je odbijen zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne u Državnom zatvoru u Vojkovićima, saznaje Raport.

Solak je prvobitno na izdržavanje šestogodišnje kazne trebao otići 29. februara, ali je 20. februara tražio odgodu. Kao razloge zbog čega bi mu trebao biti odgođen odlazak na izdržavanje kazne, Solak je između ostalog naveo “tešku materijalnu situaciju, kredit za stan i zdravstveno stanje”.

Solak, koji je od maja 2020.kada je bio pod suspenzijom na poziciji direktora FUCZ-a, pa do januara ove godine, iako nije radio, naplatio je po osnovu plata i naknada od FUCZ-a više od 110.000 KM, Sudu BiH se požalio da je “zbog loše materijalne situacije zaključio je ugovor o poklonu sa bratom, koji mu je poklonio novčana sredstva u iznosu od 32.000,00 KM”.

Pri kraju suđenja podigao kredit od 100.000
“Osuđeni ističe da mu je neophodno određeno vrijeme kako bi osigurao materijalnu situaciju svoje porodice koja je ugrožena jer osuđeni u ovom trenutku nema stalno zaposlenje, a ima finansijske obaveze prema banci u vidu vraćanja kreditnih sredstava”, pisalo je u Solakovoj molbi.

U prilog svojim tvrdnjama Solak je priložio i ugovor o kreditu za stan koji je podigao kod jedne banke u iznosu od 100.000 krajem decembra 2022. godine, znači u vrijeme kada mu je suđenje u predmetu “Respiratori” bilo pri kraju.

Međutim, Sud BiH je ustvrdio da su članovi Solakove porodice materijalno osigurani, a i da je kredit koji je podigao Solak već osigurao zaključivanjem ugovora o hipoteci na svojim apartmanima na Bjelašnici.

“Sud napominje da iz dostavljene dokumentacije proizilazi da je navedeni krediti osuđeni osigurao zaključivanjem ugovora o hipoteci na nekretnini posebni dio poslovnog objekta – apartmani na lokalitetu Babin Do, Bjelašnica, Općina Trnovo, što predstavlja osiguranje vraćanja navedenog kredita, pa samim tim osuđeni nema izričitu potrebu obavljanja određenih poslova u smislu isplate kreditnih sredstava prema banci. Iz svih navedenih razloga molba osuđenog je neosnovana iz razloga koje propisuje član 145. stav 1. tačka 4.

Ljekarski nalazi
Uzevši u obzir navedeno, Sud zaključuje da osuđeni Fahrudin Solak, na kojem je obaveza i teret dokazivanja činjenica koje tvrdi, nije dokazao Sudu da su nastupile zakonom predviđene okolnosti navedene u molbi, te smatra da, u konkretnom slučaju, odgađanje izvršenja kazne zatvora osuđenom, nije opravdano”- navodi se u rješenju Suda o odbijanju Solakove molbe, na kojem se zasniva, kako saznaje Raport i drugostepeno rješenje.

Solak je priložio je i ljekarske nalaze jedne privatne ordinacije iz Sarajeva. Međutim, Sud je ocijenio da iako se prema zakonskim odredbama osuđenom licu može odgoditi izvršenje kazne ukoliko je obolio od teže akutne bolesti, Sud je pregledom Solakove medicinske dokumentacije uočio da njegovi zdravstveni problemi nisu dijagnosticirani kao teža akutna bolest.

“Sud napominje da osuđeni, u toku izdržavanja kazne zatvora, nije i ne može biti uskraćen za sve potrebne vidove zdravstvene zaštite i liječenja, uključujući i pravo na hospitalizaciju, a sve u skladu sa relevantnim odredbama ZIKS-a i Pravilnika o kućnom redu u ustanovama za izdržavanje krivične sankcije, mjere pritvora ili drugih mjera. Na osnovu navedenog, Sud zaključuje, da će osuđeni Fahrudin Solak, u toku boravka u Zavodu na izdržavanju kazne imati potpuni medicinski tretman i brigu u Zavodu i van Zavoda ukoliko bude neophodno”, ustvrdio je Sud BiH.

Uncategorized

ĐAJIĆA VREBAJU “BANDE GRUZIJANACA”! Trivić je dobra, neće protiv nje, a penzionerima bi nabavio BEŠUMNE AUTOBUSE

Odakle početi i gdje završiti krajnje neprijatno i na momente smiješno gostovanje Vlade Đajića u emisiji Telering kod Mate Đakovića. Doktor je na prvi pogled došao spreman ali pomućenog uma, što je njegovo već uobičajeno stanje.

Kao i svaki put do sada Đajić se bavio isključivo likom i djelom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, njegovim frizerima, fotografima, ali nije mogao da izbjegne svoju omiljenu temu “sahranjivanje para” u temelje kao i pokušaj da se javnosti prikaže kao vrstan građevinac.
Pokazujući sliku plaže Vrućica koju je uradio upravo Stanivuković, Đajić je kazao kako se to ne radi tako, nego se sve prvo fino izbetonira, pa se stave pločice, što implicira da bi Đaja “hladno” zabetonirao i sam izvor.

Pored svega Đaja se posvetio i “pljuvanju” besplatnih karata za penzionere te je rekao da će im on nabaviti bešumne autobuse (znajući njega, vjerovatno bešumno voze u vječnost).
Psovki i lapsusa nije nedostajalo pa je tako hotel “Bosna” nazvao hotelom “Boska”,Gajevu ulicu je preimenovao u Grčku, takođe je izjavio da je Draško “masakrirao” čistačice u GU, za Dijanu Cvijić je umjesto piše rekao piša, zatim je najavio da ima ponudu za posao u Saudijskoj Arabiji (želimo mu srećan put), da ne zna da li je neko na UKC-u umro zbog kiseonika iako je direktor iste ustanove koja je prema zvaničnim podacima imala najveću smrtnost kovid pacijenata. Ipak sve to je samo početak, jer nakon toga Đajić je pokazao elementarno nepoznavanje srpske istorije te optužio Stanivukovića da je izdajnik zbog gradnje spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću i spomenik Kulinu Banu, te je umjesto toga predložio gradnju spomenika Gavrilu Principu.
Inače Đajić je posebnu pažnju posvetio i “sahrani miliona” pod zemlju što je njegova uža specijalnost uzevši u obzir 42 miliona KM koje je sahranio u nikad gotovu garažu UKC-a.
Direktoru, poslaniku i predsjedniku GrO SNSD Banjaluka je posebno zasmetalo pisanje našeg portala o njegovim nekretninama te mu se ovom prilikom zahvaljujemo na odličnoj reklami ispritanoj na kvalitetnom papiru (što nije ni čudo, jer je štampanje letaka, plakata i tranpsarenata takođe jedan od njegovih poslova), a pri čemu je reako da smo mu na vrat navukli “Gruzijske bande”.


Optužio je Đajić Draška i za koncerte te pitao odakle pare iako je sve transparentno, ali nije odgovorio na pitanje čijim parama on finansira Breskvice, kotlićijade, Rade Manojlović i ostale pjevaljke.
Pokazavši fotografiju Stanivukovića iz Grčke upitao je građane žele li da “ta ekipa” vodi grad ili da to rade stučni ljudi koji imaju fakultete  (uglavnom kupljene) poput Čurle, Kike i ostalih.
Da nije smiješno bilo bi tužno, gledati doktora koji se zapetljao u sopstvene opsesije kao pile u kučine, dok za sve ono što je naveo nikada nije podnio nijednu krivičnu prijavu, nego je odgovor bio tako narod priča.
E, pa doktore isti taj narod priča i da ste pod uticajem opijata, da ne znate šta govorite, da ste nebrojeno puta zloupotrijebili položaj i “zgrnuli” milione na UKC-u na nelegalan način. Sve to narod priča, ali za razliku od vas “tužibaba” Stanivuković za svaku podnesenu tužbu ima argumente.
Interesantno je da je Đajić branio NF Jelene Trivić rekavši samo kako ona nema pravi tim oko sebe (poredeći je valjda sa sobom), tako da je na taj način još jednom otkrio neskrivene simpatije i simbiozno djelovanje.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

ĐAJIĆ “Ja nisam političar, meni to što sam predsjednik GrO SNSD Banjaluka, POSLANIK, DIREKTOR, ništa ne znači”

Vidno nervozan sa bar 50 fotografija objekta svoje opsesije gradonačelnika Draška Stanivukovića predsjednik GrO SNSD Banjaluka gostovao je u emisiji Telering kod Mate Đakovića, te izjavio je da on nije političar i da ništa ne znači to što je narodni poslanik, direktor UKC-a i predsjednik GrO SNSD Banjaluka.
-Nisam se kandidovao zato što moram da završim ono što sam započeo na Kliničkom centru, rekao je Đajić, misleći valjda na garažu koju gradi več četiri godine i gdje je “stukao” 42 miliona maraka, ali kraj gradnje se ne nazire.
-Da nije mene pacijenti bi se liječili kao ranije, rekao je Đajić. Mnogu bi rekli da su građani ranije imali bolji tretman jer su bar imali gazu i sapun, što sada nemaju.
Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

TADIĆ PORUČIO ŠMITU! “U BiH se barem zna šta je starije, KOKOŠKA ILI JAJE”

Nakon novih izjava Kristijana Šmita da je Republika Srpska dio Dejtonskog sporazuma, a sam Šmit garant njenog opstanka, pravnik Ognjen Tadić poručuje da se u BiH barem zna šta je starije, kokoška ili jaje.

“Republika Srpska nastala 9. januara 1992, a BiH 1. marta 1992., a FBiH 30.3.1994. Dejtonski mirovni sporazum zaključen 21.11.1995. godine. Kako može postojanje Srpske ili FBiH da zavisi od dokumenta koji zavisi od njihovih potpisa?”, poručio je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Nastavi čitati

Aktuelno