Connect with us

Svijet

ŠPIJUNSKA DRAMA: Njemačka potvrdila – snimak oficira autentičan, Britanci BIJESNI na Šolca

Njemačko ministarstvo odbrane potvrdilo autentičnost snimka na kojem se čuje razgovor visokih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu.

Kako je Rusija uspjela da dobije snimak internog razgovora između oficira Bundesvera? Njemačko ministarstvo odbrane je potvrdilo autentičnost snimka internog razgovora četvorice oficira Bundesvera. Ruski propagandni kanali su u petak popodne emitovali snimak razgovora za koji se navodi da je od 19. februara. Mnogo toga ukazuje na to da je snimak autentičan, prenose njemački mediji – a u međuvremenu je to zvanično potvrdilo i Ministarstvo odbrane Njemačke.

“Savezna kancelarija za vojnu kontraobavještajnu službu (BAMAD) pokrenula je sve neophodne mjere”, rekla je portparolka njemačkog ministarstva odbrane agenciji DPA u subotu prije podne.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio snimak približno 30-minutnog razgovora, koji je najvjerovatije presretnut. Na snimku se čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus. Simonjan nije rekla kako je došla do tog snimka.

Ruski mediji su prenijeli ovaj snimak na kojem se čuje i diskusija o pitanju – da li su njemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište most koji je podigla Rusija ka poluostrvu Krim.

Insajderi Bundesvera smatraju da je snimak autentičan
Kancelar Olaf Šolc je početkom sedmice iznio detaljne razloge za svoje odbijanje isporuke njemačkih krstarećih raketa Taurus: njihova potreba u Ukrajini zahtijevala bi učešće njemačkih vojnika kada se radi programiranju ciljeva odnosno meta, rekao je on. Šolc se plaši da bi Njemačka tako mogla biti indirektno uvučena u rat u Ukrajini.

“Pošto niko zaista ne zna zašto kancelar ovo blokira, prirodno se pojavljuju najbizarnije glasine”, citira ZDF inspektora vazduhoplovstva generala Inga Gerharca, koji se očigledno čuje na snimku. On je tom prilikom izrazio svoju frustraciju što mora da ispravlja ono što smatra pogrešnim informacijama o njemačkim krstarećim raketama.

Ono što je takođe eksplozivno je to što se na objavljenom snimku očigledno navodi da Britanci u Ukrajini imaju “svoje ljude na licu mjesta” u vezi sa upotrebom njihovih krstarećih raketa Storm-Shadow. Upravo su u Velikoj Britaniji bili ljuti zbog te Šolcove izjave, koju su neki protumačili kao indiskreciju:

“Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu postavljanja meta Njemačka ne može da radi”. rekao je njemački kancelar. Ostavio je otvorenim šta je tačno time htio da kaže. Tu rečenicu su, međutim, neki shvatili kao naznaku da Francuzi i Britanci imaju svoje ljude koji upravljaju krstarećim raketama Storm-Shadow i Scalp, koje su isporučili Ukrajini. Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka je to odmah demantovao. Insajderi Bundesvera rekli su ZDF-u da vjeruju da je snimak autentičan.

Reakcije nemačkih političara
Sve ovo je izazivalo zabrinutost među njemačkim poslanicima. “Ako se ova priča pokaže kao tačna, to je onda veoma problematičan proces”, rekao je predsjednik odbora za parlamentarnu kontrolu Bundestaga Konstantin fon Noc novinarima “Redakcijske mreže Njemačka”.

“Postavlja se pitanje da li se radi o jednom slučaju ili ‘o strukturalnom bezbjednosnom problemu'”, dodao je političar Zelenih. “Očekujem da pozadina svega budu odmah razjašnjena.”

“Sigurno su prisluškivani i drugi razgovori i možda će ih pusiti kasnije, kad to bude odgovaralo Rusiji”, upozorio je odbrambeni političar CDU Roderih Kizeveter na ZDF-u. Treba poći od toga “da je Rusija u ovom trenutku pustila u javnost ovaj razgovor sa određenom namjerom. To može biti samo da se spriječi isporuka ‘Taurusa’ iz Njemačke.”

Rusija traži odgovore od njemačke vlade
Reagujući na izvještaje i sadržaj sa snimka, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je objašnjenje od njemačke vlade. “Pokušaji da se izbjegnu odgovori će se smatrati priznanjem krivice”, napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, na svom Telegram kanalu.

Svijet

NESVAKIDAŠNJI FENOMEN U MARIUPOLJU! More se povuklo za više od 100 metara (VIDEO)

U Marijupolju se Azovsko more povuklo za više od sto metara, a najveći problem je što niko nema pojma šta se tačno dešava.

Ovu neobičnu pojavu prijavio je savjetnik gradonačelnika Marijupolja Petar Andrušenko.

Prema riječima Andrušenka, slična situacija je primjećena i u ruskom gradu Taganrogu, a razlozi ove pojave za sada su nepoznati.

More se od obale povuklo na rekordnu udaljenost. Stotine metara. U Marijupolju na lijevoj obali. Dalje do Taganroga. Razlozi su i dalje nejasni, ali definitivno nenormalni – napisao je on u objavi ispod snimka trenutnog stanja mora u Mariupolju, prenosi Kurir.

Poslije tri mjeseca borbi u maju 2022. godine u Ukrajini, ruske snage su zauzele Marijupolj, a grad je srušen i spaljen skoro do temelja.

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON ZBOG PADA REJTINGA I ZAPALJIVE RETORIKE postaje sve veća opasnost po Evropu!

Emanuel Makron suočen sa lošim rejtingom sve više je skloniji zapaljivoj retorici koja ga stavlja u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, a plaši čitavu Evropu.

Od snabdijevanja oružjem, do prijetnji slanjem francuskih vojnika u Ukrajinu, Makron je samo potpirivao odnose s Moskvom. Novom izjavom direktno je izazvao Rusiju.

On je poručio da se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbijedili zapadni partneri.

Makron se danas pridružio ranijim izjavama Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se takođe založio za promjenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da pogađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad, bilo je delikatno sve vrijeme otkako je Moskva pokrenula operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Zapadni lideri su se uglavnom uzdržali od preduzimanja ovog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umiješanost Zapada mogla da odvede svijet na ivicu nuklearnog sukoba.

Makron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije, sa kojih ispaljuje projektile.

“Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mjesta sa kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo da ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite”, rekao je Makron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posjete Njemačkoj.

Zbog mogućeg napada oružjem koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije, nedavno je došlo do diplomatskih ustezanja između Moskve i Londona. Takav scenario je moguć i za Francusku.

Nastavi čitati

Svijet

Policija Belgije zbog Rusije upala u EVROPSKI PARLAMENT

Policija je u srijedu izvršila racije u vezi s “ruskim miješanjem” u Evropski parlament, navodi se u saopštenju federalnog tužioca.

Pretresi, obavljeni u privatnoj rezidenciji u Briselu i kancelarijama Evropskog parlamenta u Strazburu i Briselu, povezani su sa takozvanim slučajem Russiagate, gdje su poslanici Evropskog parlamenta “vrbovani” i plaćeni da promovišu rusku propagandu putem sajta Glasa Evrope.

“Postoje indicije da je dotični zaposlenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome”, rekli su belgijski organi za provođenje zakona.

EU je sankcionisala Glas Evrope nakon što je krajem marta izbio skandal sa plaćenom propagandom.

Belgija je preuzela aktivnu ulogu u istrazi slučaja Russiagate zbog sjedišta Evropskog parlamenta u Briselu, istakao je premijer Alexander De Croo u aprilu, prenosi Politicki.ba.

Nastavi čitati

Aktuelno