Connect with us

Region

Srbi samo traže primjenu Briselskog sporazuma

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji traže punu primjenu Briselskog sporazuma potpisanog prije skoro 10 godina i “ništa više niti manje”.

Sve koji neodgovorno povlače paralele sa Ukrajinom, Donbasom i pričaju druge gluposti, Brnabićeva pita da li zaista misle da je traženje primjene međunarodnih sporazuma uz posredovanje EU previše ili je to znak povjerenja u EU i vladavinu prava?

Ona napominje da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od kojih šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, i daje to bilo jedino što je Priština trebalo da uradi.

“Preostali članovi, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti su sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti”, napisala je Brnabićeva na Twitteru.

Brnabićeva je napomenula da su Srbi juče obustavili svoje učešće u privremenim prištinskim institucijama samouprave, čiji su dio postali u skladu sa Briselskim sporazumom koji Priština ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji.

Ona napominje da je tim sporazumom predviđeno da komandant za četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru /Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić/ bude “kosovski Srbin koga imenuje MUP sa liste koju su dala četiri gradonačelnika u ime Zajednice/Udruženja”.

“Dakle, Priština ne može da imenuje regionalnog komandira policije za četiri opštine sa severa sa većinskim srpskim stanovništvom, niti bilo ko u Prištini može da smeni ili otpusti tu osobu”, navela je Brnabićeva.

Ona dodaje da je Aljbin Kurti upravo to i uradio – otpustio komandira policije i tako brutalno prekršio Briselski sporazum, što je, kako kaže, posljednja kap u prepunoj čaši neodgovornih izjava i postupaka usmjerenih protiv Briselskog sporazuma.

Region

VUČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA SRBIJE “Prosječna plata će biti 1.400 EVRA”

Naše obećanje je da će prosječna plata biti 1.400 evra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
“Srbija mora da nastavi da se razvija. Lako možemo da se vratimo u ono doba kad nam dinar nije bio stabilan, vreme zakatančenih fabrika, vreme otpuštanja, vreme potpuno uništene privrede, nižih penzija” ispričao je Vučić, prenosi B92.net.

Predsjednik Srbije je naglasio da su razvoj Srbije i primanja građana veoma važne stvari.

“Naše je obećanje da će nam prosečna plata plata biti 1.400 evra, penzije 600 evra, minimalac preko 650 evra. To su velike i važne stvari” rekao je Vučić.

Nastavi čitati

Region

DRAMATIČNO U BEOGRADU! U više škola i nekoliko institucija DOJAVE o postavljenoj bombi

U više škola i nekim institucijama u Beogradu jutros su upućene dojave o postavljenoj bombi, saznaje Tanjug.
Policija je na tim lokacijama i u toku su provere tvrdnji o postavljenim bombama.

Nastavi čitati

Region

BIA DOBILA NOVOG DIREKTORA! Umjesto Vulina u fotelju sjeda Tomislav Radovanović

Bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova Tomislav Radovanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora BezbJednosno-informativne agencije (BIA), saznaje “Tanjug” u strukturama bezbjednosti.

Tomislav Radovanović je ranije bio načelnik službe za specijalne metode Uprave kriminalističke policije (UKP), a početkom godine je prešao u Bezbjednosno-informativnu agenciju.

Javnosti je postao poznat nakon što je 2021. godine govorio da je u MUP-u postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Donedavno se na mjestu direktora Bije nalazio Aleksandar Vulin, koji je 3. novembra ove godine podnio ostavku.

Nastavi čitati

Aktuelno