Connect with us

Region

Srbija neće dozvoliti reviziju Dejtona

Srbija će, uprkos pritiscima zapadnih sila, nastaviti da istrajava na nezavisnoj spoljnoj politici i poštovanju međunarodnih dokumenata, od kojih su najvažniji Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum, ocijenio je za Srnu predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih Živadin Jovanović.

Jovanović je uvjeren da će Srbija, bez obzira na ukrajinsku krizu i njene posljedice u svijetu i ubuduće jednako poštovati Dejtonsko-pariski sporazum o miru u BiH.

“Srbija će i od drugih zahtevati da poštuju taj sporazum. Umesto svih pokušaja da se taj sporazum revidira na štetu Republike Srpske, Srbija će insitirati na potpunom poštovanju tog sporazuma i zalagaće se i bilateralno i u međunarodnim forumima da i drugi poštuju svoje obaveze u skladu sa Dejtonom”, rekao je Jovanović, koji je i bivši šef diplomatije SR Jugoslavije.

Govoreći o pojačanim pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i novom okviru EU za rješenje kosovskog problema, prema kojem bi Beograd praktično dozvolio Prištini da uđe u UN, Jovanović je istakao da je Srbija suverena i nezavisna zemlja, koja vodi spoljnu politiku uravnoteženih odnosa sa svim važnijim činiocima svjetskih odnosa.

“Srbija se pritom rukovodi principima ravnopravnosti, uzajamne koristi i nemešanja u unutrašnje poslove drugih država. Ovi principi nisu prilagodiljivi promenama u međunarodnim odnosima jer se tiču egzistencijalnih interesa zemlje. To su principi koji imaju trajni značaj i na njih se ne može uticati sa strane”, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da Srbija ima i svoje strateške partnere, među kojima su najmoćniji Rusija i Kina, naglasivši da su to trajne komponente spoljne politike i međunarodnog položaja Srbije.

“Sigurno je da može da bude oscilacija u pritiscima na Srbiju, zavisno od širih kretanja i od sukoba u Ukrajini, ali to nikako ne znači da Srbija zbog tih pritisaka može da odstupi od svojih vitalnih nacionalnih i egzistencijalnih interesa”, smatra Jovanović.

On vjeruje da će Srbija u svim uslovima nastaviti da vodi nezavisnu spoljnu politiku i da će dosljedno braniti svoje vitalne nacionalne i državne interese, poštujući osnovne principe međunarodnih odnosa, kao i interese drugih zemalja, ne miješajući se u njihova unutrašnja pitanja.

“Kako je predsednik /Aleksandar/ Vučić u govoru pred Generalnom skupštinom UN istakao, Srbija pre svega poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti kao pravno opšte i obavezujuće”, ukazao je Jovanović.

On kaže da pritisci na Srbiju nisu neka novost, kao i da oni mogu da budu veći ili manji, ali da će, uprkos tome, Srbija čvrsto slijediti egzistencijalne državne i nacionalne interese.

“Što se tiče Kosova i Metohije, potpuno je jasno, a i sada je reafirmisano na najvažnijem svetskom forumu, da je Srbija otvorena za mirno i održivo rešenje tog pitanja, ali u skladu sa međunarodnim pravom i opštevažećim principima međunarodnih odnosa u skladu sa Poveljom UN i na osnovama i u okvirima Rezolucije 1244”, napomenuo je Jovanović.

Region

DNP SUSPENDOVALA PODRŠKU Vladi Milojka Spajića

Predsjedništvo Demokratske narodne partije /DNP/ jednoglasno je odlučilo da suspenduje dalju podršku Vladi crnogorskog premijera Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva, prije svega usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Spajić, iz DNP-a navode da bi to automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje podrške ovoj vladi.

“Predsjedništvo DNP–a vjeruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine”, poručili su iz DNP-a.
U vezi sa rezolucijom o Srebrenici, iz DNP-a ističu da je Crna Gora glasanjem o toj rezoluciji istovremeno proglasila genocidnim i više od 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu.

Vlada je, kako ističu, tim činom ozbiljno urušila koalicioni sporazum u kojem piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri uzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela.

“Kršenje sporazuma posebno se ogleda u narušavanju odnosa sa Srbijom i Republikom Srpskom, a istovremeno se favorizuju i unapređuju odnosi sa takozvanim Kosovom i Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda”, dodaju iz DNP-a.
Linker
Predsjedništvo DNP-a je istaklo da da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni koalicionim sporazumom.

“Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP-a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Spajića za izglasavanje rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije”, rekli su iz DNP-a.

Dodaju da će njihovi poslanici nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine o zakonskim prijedlozima za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆ TVRDI “Kolektivni Zapad pripremio “SAVRŠENU OLUJU” protiv Srbije”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, povodom donošenja rezolucije o Srebrenici, suočila sa “savršenom olujom” koju je protiv nje pripremio kolektivni Zapad, ali da rezolucija nije donesena jedinstveno, kako su očekivali, jer su potcijenili Srbiju.

“Nema sumnje da smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da uradimo ono što je bilo najviše moguće za našu zemlju”, istakao je Vučić.

“Mi smo se suočili sa najtežom temom. Protiv nas je to bilo kao savršena oluja, jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad, dakle EU, plus ovi što nisu EU a kao da jesu, ali su još jači zaštitnici prekookeanskih interesa – Švajcarska, Norveška, San Marino, Andora, Lihtenštajn i svi ostali”, rekao je Vučić za TV Prva.

Dodao je da su tu protiv Srbije bili i Amerika, Kanada, kao i Australija i Novi Zeland.

“Imali ste kosponzore koje su najčešće primoravali, a neki su se i sami javili, poput Čilea, Ruande i nekih drugih zemalja, dakle sa različitih kontinenata. Švajcarski su hteli da kažu da je to cros-continent support, dakle da imaju podršku odsvuda i da je to normalno i oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno doneta”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

MILANOVIĆ TVRDI da je Hrvatska sponzorisala rezoluciju o Srebrenici NJEMU IZA LEĐA

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske smatra da je način na koji je ta zemlja kosponzorisala rezoluciju u Srebrenici protivustavan jer je proces odrađen njemu iza leđa.

“Nisam razgovarao ni s Dodikom ni s Plenkovićem. Ja sam samo vidio da je hrvatska diplomacija u Njujorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica”, zaključio je predsjednik Hrevatske i dodao:

“Ovo vam govorim i zato što ste mi pitali za rezoluciju o Srebrenici, a HR je jedna od kosponzora. To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću danas, on će to vjerojatno poreći i neće odgovoriti”.
Milanović je dodao da se isto odnosi na priznanja država.

“Ne znam točno tko je priznao Kosovo, svi mi u Hrvatskoj smo bili za to, ali Vlada ne bi smjela biti jedina koja priznaje državu. Plenković sustavno, jer može, jer ima tanku većinu u Saboru, na silu interpretira Ustav i krši ga”, rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se u BiH počne normalno živjeti. Po njemu, otcjepljenje Republike Srpske od BiH nije moguće, “jer je Beograd protiv toga”, prenosi Večernji.hr.

Nastavi čitati

Aktuelno