Connect with us

Region

Srbin iz Hrvatske priveden zbog FOTOGRAFIJE SA ŠLJIVANČANINOM

Sedamdesetjednogodišnji Srbin Špiro Rašković priveden je u Hrvatskoj, jer je na “Fejsbuku” objavio fotografiju na kojoj se nalaze on i Veselin Šljivančanin i fotografiju jedne djevojke sa kokardom na kapi.

Raškovića je kninska policija privela 23. januara, zbog prekršaja počinjenog preko društvene mreže “Fejsbuk”, jer je “iz mržnje” objavljivao sadržaje “koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske”, čime je “remetio javni red i mir”.

Istog dana mu je Prekršajno odjeljenje Opštinskog suda u Šibeniku izreklo kaznu od 15 dana zatvora, koju izdržava u Šibeniku, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” Save Štrpca.

“Veritas” ističe da je ista policija pohapsila do sada najmanje osam Srba za isti “prekršaj”, jer su na svoje Fejsbuk profile stavljali “nepoćudne” fotografije i muzičke sadržaje.

Za ovo najnovije procesuiranje “Veritas” je saznao od Špirinih prijatelja iz kninske krajine, koji su i sami zatečeni ćutanjem i nadležnih organa i medija.

Prema tim izvorima, Špiro je po obrazovanju doktor biotehničkih nauka i proglašen je za najpopularnijeg predavača biofarminga u gradu Subotici, gdje ga je “oduvala” hrvatska “Oluja” u avgustu 1995. godine.

Osim toga, navode prijatelji, Špiro ima neobične i duge brkove, da je veseljak i širokih svetonazora, često posjećuje rodni kraj Raškoviće pored Knina, ima dosta prijatelja među svim nacijama, pa ih je još više iznenadilo njegovo procesuiranje zbog nekakve mržnje.

Hrvatska je u maju prošle godine izmijenila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i
mira, tako što je novčane kazne višestruko povećala /umjesto dotadašnje od 20 do 150 evra, na 700 do 4.000 evra/ za devedesetak prekršaja za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu.

“Veritas” napominje da je opis inkriminacije prekršaja remećenje javnog reda i mira na javnom mjestu “izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža” ostao isti.

Dodaje se da su u tom opisu ne spominju nikakvi pojedinačni simboli, ali da su ipak hrvatski mediji naglašavali, a ostali mediji u regionu nekritički preuzimali, da se drastično povećava kazna samo za isticanje ustaških simbola, posebno ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

U sprovođenju tog zakona hrvatska policija je, kako ukazuje “Veritas”, uz suze jednog policajca, spriječila grupu “crnokošuljaša” da prilikom prošlogodišnje proslave “Oluje”, u uniformama sa oznakama “Za dom spremni”, marširaju kroz Knin.

Ali, dodaje “Veritas”, taj pozdrav su kninskim ulicama uzvikivali neki drugi Hrvati, za koje nema informacija da su uopšte kažnjeni po izmijenjenom zakonu.

U saopštenju se napominje da je dvojici Hrvata za učešće u velikom defileu pripadnika HOS-a sa ustaškim uniformama, oznakama i barjacima u Koloni sjećanja u Vukovaru 18. novembra prošle godine, sudskim rješenjem određena mjera zadržavanja u trajanju od pet dana, takođe po izmijenjenom zakonu, čija strogoća se i dalje “trenira” nad pripadnicima srpske manjine kako bi bila još manja.

“Sada je još očitije da je ta manipulacija sa izmjenama zakona o prekršajima sa navodnom
namjerom sprečavanja upotrebe ustaških simbola bila namijenjena svijetu u godini u kojoj
Hrvatska predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust”, ocjenjuje “Veritas”.

(Srna)

Region

MALTRETIRANJE SE NASTAVLJA! Sud produžio pritvor trojici Srba koji su uhapšeni u Banjskoj

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva mjeseca pritvor trojici Srba, koji su ranjeni, pa uhapšeni tokom sukoba sa policijom samoproglašenog Kosova u Banjskoj kod Zvečana prošle godine.

“Nakon zahtjeva Specijalnog tužilaštva za produženje mjere pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenih V.T, B.S. i D.M. Osnovni sud u Prištini – Posebno odjeljenje je usvojilo zahtjev, tako da im je produžena mjera pritvora u trajanju od dva mjeseca, za svakoga”, navela je portparol Osnovnog suda u Prištini Mirlinda Gaši.

Ona je pojasnila da mjera produženja pritvora važi do 24. aprila, prenosi RTS.

Trojica Srba su ubijena, a šestorica uhapšena poslije pucnjave na ulazu u selo Banjska na sjeveru Kosova i Metohije 24. septembra, kada je jedan pripadnik policije Kosova ubijen, a drugi ranjen.

Nastavi čitati

Region

KURTI BIJESAN “Ukinite kaznene mjere Prištini”

Premijer privremenih institucija u Prištni Albin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske Unije na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je na sastanku istakao da očekuje napredak u procesu članstva Prištine u Savjetu Evrope, kao “neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica”.

On je ocijenio da EU treba “što prije da otkloni kaznene mjere prema Prištini”, jer su, kako tvrdi, razlozi zbog kojih su one uvedene prestali već u septembru prošle godine.

Tada je, kako je rekao, vlada u Prištini preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosmeta.

Agencije

Nastavi čitati

Region

Samo budala može da izjavi da nam je DODIK RASTURIO STRANKU

Ja sam vrlo zahvalan predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što nam je otvorio oči. On nije uticao na mene, ali nam je objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile. Ja sam mu vrlo zahvala na tome – rekao je “Glasu Srpske” jedan od osnivača pokreta “Mi – Glas iz naorda” Branimir Nesotorović na tvrdnje Siniše Ljepojević da je za raskol u pokretu kriv niko drugi do predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Da je Dodik rasturio pokret to može da izjavi samo budala i izdajnik. To je to. Imam ja 70 godina tako da je malo kasno da neko utiče na mene, ali mi je on objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile – kazao je Nestorović i dodao da on nije ni napustio pokret “Mi – Glas iz naroda”.

Podsjetimo, jedan od osnivača ovog pokreta, Siniša Ljepojević rekao je da je za raskol u pokretu kriv Milorad Dodik jer je on predložio Nestoroviću da je organizaciji potreban predsjednik, a ne kolektivno rukovodstvo.

Jovan Janjić, jedan od osnivača pokreta “Mi – glas iz naroda”, rekao je da je Milorad Dodik mnogo uticao na Branimira Nestorovića.

– Imali su sastanak Nestorović i Pavić sa Dodikom, bio je još jedan naš član, bez znanja nas ostalih. Izašli su na konferenciju za medije i iznosili stavove koje su iznosili, predstavljeni su kao poslanici “Mi”, a da ostali osnivači i članovi nisu znali ništa o tome. Govoreno je u naše ime, a da o tome mi ništa nismo znali – kaže Janjić.

Dodao je da je Dodik predložio Nestoroviću da treba da se uništi kolektivno rukovodstvo i da treba da se izglasa predsjednik

Nastavi čitati

Aktuelno