Connect with us

Politika

Srebrenica je u Republici Srpskoj i ne može dobiti status distrikta

Srebrenica pripada Republici Srpskoj i ne može dobiti status distrikta, poručio je danas predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić aktuelnom potpredsjedniku Republike Srpske Ćamilu Durakoviću.

Nakon Durakovićeve izjave federalnim medijima da će lobirati kod domaćih i međunarodnih faktora da Srebrenica dobije poseban status, slično kao Brčko distrikt, Kojić traži sankcije za aktuelnog potpredsjednika Srpske koji platu dobija u Republici Srpskoj.

“Svi građani plaćaju porez kako bi on dobijao platu, a ne da ga plaćamo da minimizira naše žrtve i širi narativ o navodnom genocidu”, rekao je Kojić Srni.

On je Durakovića nazvao “šator” političarom za koga je rekao da se svakodnevno u federalnim medijima utrkuje sa sarajevskim političarima koji će jače i više udariti po Republici Srpskoj.

Kojić je istakao da Duraković veoma dobro zna da je Srebrenica u Republici Srpskoj i da će tako ostati ma koliko to smetalo njemu i njegovom prethodniku Ramizu Salkiću.

“Srebrenica je Republika Srpska i ako imaju bar malo ljudskosti i časti trebalo bi da nam se izvine, mada iskreno sumnjamo da će to učiniti”, istakao je Kojić i poručio Durakoviću i Salkiću da je za Srpsku dato skoro 30.000 života.

Prema njegovim riječima, oni veoma rado uzimaju plate u Republici Srpskoj, a sve čine da je oslabe, mada je jasno da se sada Duraković “pere kod svog naroda za izdaju koju im je priredio tokom prošlih lokalnih izbora, kao što je to u ratu učinio njegov Naser Orić koji je pobjegao 1995. godine u Tuzlu”.

“Duraković neka usmjeri 2,5 milion KM koje je dobio kao potpredsjednik Republike Srpske u razvoj Srebrenice i na taj način pomogne svima koji žive ovdje, a ne da iz Banjaluke priča ono što žele da čuju Bošnjaci”, naglasio je Kojić.

On je dodao da se pozivaju na povratničku populaciju misleći samo na svoj narod. “Pitam ih kako to da sam ja morao da napustim Srebrenicu 1992. godine, a u Srebrenicu sam se vratio 1996. godine i kako to da ja nisam povratnik i ne samo ja, nego svi domicilni Srbi?”, upitao je Kojić.

Kojić je preporučio Durakoviću i Salkiću, pošto su u Banjaluci, da odu do Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i pročitaju izvještaj Vlade Republike Srpske na čijem čelu je bio Gideon Grajf i vide koliko je Srba ubijeno na najsvirepiji način na ovom području.

Politika

Od aerodroma Trebinje NEMA NIŠTA

Otvaranje avionske linije Beograd-Mostar i izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je to povoljna prilika za Trebinjce i Hercegovce da jeftino i brzo stignu do Beograda i Srbije, još je jedna potvrda da od famoznog aerodroma Trebinje nema ništa.

To tvrdi lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Podsjetio je na izjavu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, nakon sastanka u Beogradu sa ministarkom Zoranom Mihajlović, uoči lokalnih izbora 2020. godine, da će već 2021. godine iz Trebinja poletjeti prvi avioni.

-Prošle su četiri godine, a nije se uradilo apsolutno ništa, osim crtanja par strelica po seoskom putu u Taleži pred izbore, i što je ponovo osnovano Javno preduzeće Aerodrom Trebinje kako bi se trošio budžetski novac. Bilo je mnogo obećanja, najava, novih datuma i velikih izjava, a pitanje je do kada će na ovoj priči, kao i drugim prevarama, vlast iznova dobijati glasove naivnih Hercegovaca i Trebinjaca – prokomentarisao je Vukanović, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Aktuelno