Connect with us

Društvo

SRPSKA KRIJE PRAZNU KASU? Nema para za turističke vaučere

Povratak turističkih vaučera, zahvaljujući kojima su tokom pandemije virusa korona brojne domaće destinacije oživjele, s nestrpljenjem su i ove sezone čekali stanovnici i hotelijeri, ali u rebalansu ovogodišnjeg budžeta Srpske nema novca za subvencionisanje odmora građana.

Projekat turističkih vaučera Srpska je pokrenula u vrijeme pandemije virusa korona, kada su granice bile zatvorene za putovanja u inostranstvo, a domaći turizam na ivici opstanka. S obzirom na to da se pokazao kao pun pogodak, nadležni su odlučili da taj oblik podrške urede zakonom, budući da je mjera prethodnih godina realizovana novcem iz Kompenzacionog fonda.

Izmjenama Zakona o turizmu u februaru ove godine obezbijeđen je pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Srpske, a turistički vaučeri su propisani kao moguća, a ne obavezna mjera Vlade RS. U budžetu Ministarstva trgovine i turizma RS za ovu godinu nije bilo novca za te namjene, ali se očekivalo da rebalansom budžeta to bude promijenjeno.

Nema mjesta u rebalansu budžeta
– Tokom pripreme rebalansa budžeta za tekuću godinu uputili smo zahtjev za proširenje budžeta sredstvima potrebnim za realizaciju projekta turističkih vaučera u tekućoj godini.

Zahtjeve za proširenje budžeta za značajne projekte uputila su i druga ministarstva, a Vlada se, vodeći se predviđenim finansijskim okvirom, opredijelila za prioritetne projekte usmjerene na razvoj privrede i socijalna davanja, tako da sredstva namijenjena za projekat turističkih vaučera nisu planirana rebalansom budžeta – rekli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da imaju namjeru da ovaj projekat, na bazi odličnih rezultata u prethodnom periodu zaživi, te da će javnost biti blagovremeno informisana kada budu stečeni uslovi za nastavak njegove realizacije.

– Prema trenutnim turističkim pokazateljima ovaj sektor bilježi rekordne rezultate kada je u pitanju broj dolazaka i noćenja te ostvarenih prihoda po ovom osnovu – naveli su u Ministarstvu.

Izvršni direktor za operacije i marketing u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću Aleksandar Radošević kaže za “Glas” da su im turistički vaučeri mnogo pomogli tokom pandemije te da su dobrodošli i u budućem periodu.

– Najbolje bi bilo kada bi se primjenjivali u jeku turističke sezone, odnosno u ljetnom periodu, jer smo primijetili, kada su vaučeri bili dostupni, da su mnogi građani dali prednost nama i drugim banjskim centrima u Srpskoj u odnosu na more, što je bilo društveno korisno – rekao je Radošević.

On je istakao da je ljetna sezona u “Banji Vrućici” protekla veoma dobro.

– Naše tradicionalno tržište je Hrvatska, ali ove godine smo napravili znatan pomak i na tržištu Slovenije, odakle nam dolazi znatan broj gostiju. Domaćih gostiju je bilo nešto manje u odnosu na lani – dodao je on.

Zahvaljujući turističkim vaučerima opština Višegrad imala je znatan priliv turista pa se u tamošnjoj Turističkoj organizaciju nadaju da će ta mjera što prije zaživjeti.

– Turistička sezona je ove godine slabija u odnosu na 2022, koja je bila rekordna. Nažalost vremenske prilike nam nisu išle na ruku. Priželjkujemo da vaučeri opet budu aktuelni, jer to osim što povećava broj gostiju, oživi čitav grad – rekao je direktor TO Višegrad Marko Božić.

Ciklusi
Projekat turističkih vaučera do sada je realizovan u dva ciklusa, odnosno od 15. juna 2020. do 30. juna 2021. godine te od 1. jula 2022. do 30. oktobra te godine. U resornom ministarstvu ranije su istakli da je građanima Srpske ukupno izdato više od 65.000 vaučera u iznosu od 100 maraka.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra nešto toplije, ali oblačno

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će tokom dana biti promjenljivo oblačno, uz sunčane periode i toplije vrijeme, a više oblaka biće na zapadu i jugu, gdje će povremeno padati slaba kiša.

Ujutru će biti umjereno do pretežno oblačno i toplije vrijeme, samo će na jugu ponegdje padati slaba kiša, a oko rijeka i po kotlinama ponegdje biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U noći ka srijedi, 13. decembru, slaba kiša padaće ponegdje na sjeveru.

Duvaće slab do umjeren vjetar, južni, na sjeveru promjenljiv.

Minimalna temperatura vazduha biće od jedan na jugoistoku do sedam na zapadu i jugu, u višim predjelima od minus dva stepena, a maksimalna od osam do 14, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, preovladavalo je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus tri, Sokolac nula, Zenica, Gacko, Srebrenica, Han Pijesak i Drvar tri, Kalinovik i Rudo četiri, Višegrad, Kneževo, Foča i Šipovo pet, Prijedor, Bileća, Mrakovica i Novi Grad sedam, Trebinje, Mrkonjić Grad i Srbac devet, Zvornik, Mostar i Ribnik 10, Doboj i Tuzla 11, Neum 12, Banjaluka i Bijeljina 13 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

MUP REALIZUJE KAMPANJU! “Petarde nisu igračke”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske od danas do 15. januara realizovaće preventivnu kampanju “Petarde nisu igračke” s ciljem podizanje svijesti građana o opasnostima nezakonite i nestručne upotrebe pirotehnike.

– Cilj kampanje jeste i informisanje građana o odredbama Zakona o javnom redu i miru i Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova kojim je propisan promet, proizvodnja i korišćenje eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova u Republici Srpskoj – saopšteno je iz MUP-a.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske preduzeće niz preventivnih mjera da bi građani Republike Srpske nastupajuće praznike obilježili u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

– U saradnji sa gradskim i opštinskim inspekcijskim službama biće sprovedene pojačane aktivnosti, s ciljem sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, a vlasnicima ili odgovornim licima koja imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava, biće skrenuta dodatna pažnja na obavezu poštivanje zakonskih odredaba o kupovini, odnosno prodaji pirotehnike – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je upotreba pirotehnike naročito svojstvena djeci i maloljetnicima i zato će u dogovoru sa rukovodstvom i nastavnicima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, policijski službenici realizovati predavanja za učenike o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi bilo spriječeno nastupanje neželjenih posljedica po lica.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

OVAKO ŽIVE NAŠI PENZIONERI! Priča bake Anice “OSAM DANA NISAM JELA” (VIDEO)

Mnogo je starijih građana u BiH koji žive u nezavidnoj materijalnoj situaciji. Ipak nekima je život i ispod svakog ljudskog dostojanstva

Jedna od njih je baka Anica Rosnić iz Brčkog, koju je obišla ekipa Edin produkcije i napravila video zapis koji tjera suze na oči.

Na pitanje kako je, baka kaže da joj je teško, da živi u gladi i hladnoći, jer nema čime da se ogrije.

“Živim od 130 maraka penzije, Nemam za šta hljeba kupiti, ne mogu da plaćam struju, hoće da je isključe, mogu samo da uzmem da se ubijem”, priča nemoćna starica.

Posebno potresan momenat je kada kaže da osam dana nije jela. Nakon toga joj je u pomoć pomogla komšinica koja joj je donijela paštetu i hljeb.

Ostatak ove potresne ispovijesti pogledajte u videu:

 

Nastavi čitati

Aktuelno