Connect with us

Politika

ŠTA DONOSI REGISTAR ZAPOSLENIH U INSTITUCIJAMA BiH! Građani će im moći vidjeti adrese i VISINU PLATE

Registar službenika u institucijama BiH, koji je najavljivan preko jedne decenije, uskoro bi trebalo da ugleda svjetlost dana. U njemu će se, između ostalih, naći podaci o imenima i prezimenima zaposlenih, njihova adresa, državljanstvo, nacionalnost, ali i iznos plate i naknade koju dobijaju sa zajedničkog nivoa.

Naime, Savjet ministara BiH je na posljednjoj sjednici jednoglasno usvojio izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, na osnovu kojih su stvoreni uslovi za uspostavljanje registra zaposlenih u institucijama BiH. Te izmjene zakona upućene su ka Parlamentu BiH na potvrđivanje.

U Ministarstvu pravde BiH, koji je predlagač izmjena pomenutog zakona, pojašnjavaju da će registar voditi Agencija za državnu službu u saradnji sa nadležnim institucijama.

– U registru će biti podaci o službenicima i drugim zaposlenim u institucijama BiH. Takođe, u njemu neće biti informacije koje se odnose na policajce, službena vojna lica i zaposlene u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera. Za tu kategoriju zaposlenih primjenom odgovarajućeg uređaja moći će se pristupiti samo statističkim podacima – kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu pravde BiH.

Naglašavaju da će u registru zaposlenih biti podaci o zaposlenima od imena i prezimena, JMB, ali i prezime po rođenju kao i sami datum rođenja.

– U toj bazi biće i podaci o državljanstvu, polu, nacionalnosti, adresi, obrazovanju i stručnom usavršavanju te vještinama, imenovanjima i razrješenjima zaposlenih. Takođe, biće neizostavne i informacije koje se odnose na radni staž i iskustvo zaposlenih, iznos plata i naknada, kao i ocjene za rad i zalaganje – naveli su u Ministarstvu pravde i dodali da će u bazi biti i podaci koji se odnose na disciplinske mjere i krivične presude za one zaposlene kojima su te sankcije već izrečene.

U resornom ministarstvu naglašavaju da lični podaci iz registra zaposlenih, osim imena i prezimena, neće biti javni.

– Važno je još naglasiti da je izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH uspostavljen registar zaposlenih, ali da će Savjet ministara podzakonskim aktom, a na prijedlog Agencije za državnu službu, detaljnije regulisati uspostavljanje i vođenje samog registra – zaključili su iz Ministarstva pravde.

Pokušaji da se uspostavi registar, odnosno na jednom mjestu saberu podaci o nacionalnoj, polnoj, kvalifikacionoj i drugoj strukturi rukovodilaca i drugih zaposlenih u više od 70 institucija na nivou BiH traju, prema ranijim podacima iz Agencije za državnu službu BiH, još od 2010. godine.

Dio političke javnosti i nevladinog sektora duže vrijeme ističe da je potrebno uvesti više reda i povećati transparentnost kada je riječ o zapošljavanju na nivou BiH. Nerijetko se može čuti i da reforma javne uprave, koja je u procesu više godina, do sada nije dala očekivane rezultate iako je u te poslove uloženo nekoliko miliona maraka vlastitih i donatorskih sredstava.

Novine
Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je i da će usvojene izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH omogućiti većem broju zainteresovanih lica prijavu na javni konkurs, ali i olakšati proces predaje dokumentacije te ubrzati proces zapošljavanja.

– Novina u zakonu je omogućavanje i drugim licima, koja nisu državni službenici ili zaposlenici, podnošenje prijava ukoliko imaju saznanje o učinjenim povredama službene dužnosti – navedeno je u saopštenju Savjeta ministara.

Glas Srpske

Politika

NEUSPJEŠAN SASTANAK U MOSTARU! Ništa od dogovora o ZAKONU O SUKOBU INTERESA

Lideri političkih partija koji čine većinu na nivou BiH nisu uspjeli dogovoriti usvajanje zakona o sukobu interesa, sudovima BiH i Izborni zakon BiH, koji su neophodni za odluku Evropske unije da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

“Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak. Evidentno je da nismo uspjeli kao predvodnici politika. Za očekivati je da u narednih par dana možemo nešto usaglasiti”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a dodajući da su različiti razlozi zbog kojih zakoni nisu usaglašeni.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je da se ostalo na pozicijama koje su bile ali da će pokušati raditi kako bi došli do rezultata. On je rekao da su najbliži da dogovore zakon o sukobu interesa ali da su ostali “zakovani” kada je riječ o zakonu o sudovima i Izbornom zakonu.

“I kada se ne složimo, radimo u atmosferi koja ipak ne znači nikakve sukobe i podjele. Probaćemo dalje da to riješimo”, rekao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da se od EU traži da obezbjedi datum za pregovore te da smatra da je dosta toga urađeno i da 21. marta, Evropski savjet treba da otvori pregovore Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

“Bez datuma o pregovorima to ne bi značilo ništa i bez datuma osjećali bi se prevarenima. Ostaje okvir od nekoliko zakona, zakon o sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon i naravno zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH koji smo rekli rješavati odmah poslije marta”, rekao je Dodik dodajući da se uspjela svesti priča o Izbornom zakonu na nekoliko tema, a to su izbori članova Predsjedništva BiH i izbor Centralne izborne komisije BiH.

Nastavi čitati

Politika

Dodik Crnoj Gori ponudio sporazum o SPECIJALNIM VEZAMA

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske ponudio je Crnoj Gori sporazum o specijalnim vezama sa Republikom Srpskom, isti onaj koji ima sa Srbijom.

“Ponudio sam Sporazum Crnoj Gori o specijalnim vezama onakav kakav imamo sa Srbijom. To je u okviru Dejtonskog sporazuma i smatramo da nema nijednog razloga da to ne prihvati Crna Gora i to sam predložio predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH to je dobro za saradnju privrede, infrastrukture, kulture, nauke i svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju”, rekao je Dodik dodajuži da je to sve dozvoljeno i predviđeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom te da je Crna Gora to trebala uraditi ranije.

Nakon sastanka sa Andrijom Mandićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore, Dodik je rekao da bi bilo potrebno da Crna Gora treba da zaustavi svoje akcije na sprječavanju projekta Buk Bijela jer on ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori.

“Želimo da nastavimo izgradnju Buk Bijele sa Srbijom ali se suočavamo sa time da Crna Gora na međuanrodnom nivu pokušava blokirati taj projekat. Ako postoji interes Crne Gore da se vrati u projekat Buk Bijela spreman sam da uvjerim Srbiju da se to uradi”, rekao je Dodik dodajući da vjeruje da ono što dolazi iz Crne Gore da je motivisano politikama koje dolaze iz Sarajeva.

Govoreći o odnosima sa EU, Dodik je rekao da evropski put ne može da ide na uštrb Republike Srpske.

“Republika Srpska nije remetilački faktor. Ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak. Sve ono što su radili visoki predstavnici nasiljem što su provodili to ne može da bude evropski put”, rekao je Dodik.

On je rekao da je i Republika Srpska protiv NATO saveza i da poštuje status u kojem se nalazi Crna Gora. Naglasio je da je NATO za Republiku Srpsku neprihvatljiv.

“Poštujući ustavni poredak Crne Gore došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu. Tu sam da podržim srpsku nacionalnu zajednicu bez namjere da narušim bilo kome nacionalnu konotaciju. Moja obaveza je da se borim za ravnopravan status srpskog naroda gdje god se nalazi. U Crnoj Gori je bila zapostavljena srpska zajednica”, rekao je Dodik.

On je rekao da je Mandića obavijestio da će iduće sedmice u Banjaluci biti potipsan ugovor za izgradnju puta Foča-Šćepan Polje čime će se riješiti dugogodišnje pitanje koje je značajno i za Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Sam Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore rekao da Crna Gora mora imati dobre odnose sa susjedima, jer ako je drugačije, onda imamo problem.

“Drago mi je što sam bio domaćin Miloardu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske koji i je i moj lični prijatelj”, rekao je Mandić

On je rekao i da je projekat Buk Bijela važan za Crnu Goru, kao i voda iz Bilećkog jezera i treba ga promovisati kao i ideju mira i dobrih odnosa.

“Sporazum koji je meni predstavljen sporazum o specijalnim vezama to je sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sa koalicionim partnerima ću otvoriti dijalog i predočiću im ono što je predloženo sporazumom, a njime se spominje država BiH kao država, i Republika Srpska kao entiet. Republika Srpska iskazuje želju da gradi specijalne odnose sa Crnom Gorom i mislim da to nije na štetu nijednog građanina Crne Gore”, rekao je Mandić.

Nastavi čitati

Politika

U FOKUSU EVROPSKI PUT BIH: U Mostaru počeo sastanak lidera većine na nivou BiH

U Mostaru je počeo sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića, te lidera stranaka “trojke” – SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte.

U delegaciji SNSD-a su i Željka Cvijanović, Staša Košarac, te Snježana Novaković Bursać. Prisustvuju i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te ispred Narodne partije Srpske Senka Jujić.

Prisustvuju i iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, Darijana Filipović i Davor Bunoza, iz Naroda i pravde Aljoša Čampara, Naše stranke Peđa Kojović i Sabina Ćudić, te iz SDP-a Nerin Dizdar.

Dodik je ranije danas rekao da očekuje da na ovom sastanku budu postignuti dogovori koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU, uvjeren da postoji i ljudska i politička zrelost da interesi tri naroda budu stavljeni ispred tuđih geopolitičkih interesa.

“Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima”, naveo je Dodik.

Stranačke delegacije u centrali HDZ-a će pokušati da dogovore zakone neophodne za otvaranje pregovora BiH i EU 21. marta, a to su zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa. Prethodno je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, a pregovori sa Fronteksom su otvoreni.

Nastavi čitati

Aktuelno