Connect with us

Svijet

Šta je Guteraš predložio Putinu u vezi sa izvozom ukrajinskih žitarica

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predložio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu “put naprijed, koji ima za cilj popravljanje, proširenje i produženje” dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, rekao je zamjenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak.

Gutereš je zamolio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da pismo uruči Putinu, naveo je Hak u saopštenju poslije susreta Gutereša i Lavrova u Njujorku.

Rusija je nagovjestila da neće dozvoliti produžetak Sporazuma o žitaricama koji ističe 18. maja, a kao razlog navodi to što ruski dio sporazuma o izvozu ruskih žitarica i vještačkog đubriva nije ispunjen, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Hak je rekao da se u pismu Putinu uzimaju u obzir nedavno iznijete pozicije obje strane i rizici zbog kojih može da dođe do globalne nestašice hrane.

On je naveo da su slična pisma poslata Ukrajini, kao i Turskoj, koja je bila inicijator ovakvog sporazuma.

Tokom sastanka sa Lavrovim, Gutereš je primio k znanju ruske primjedbe o implementaciji sporazuma.

“Gutereš je pružio detaljan izvještaj o napretku koji je već postignut i ponovio je posvećenost UN da nastavi da rješava preostala pitanja”, prenio je Hak.

Lavrov se nalazi u Njujorku kako bi predsjedavao sjednicama Savjeta bezbjednosti UN, s obzirom na to da je Rusija predsedavajuća ovog mjeseca.

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Đun rekao je novinarima da bi Peking volio da se sporazum nastavi.

“Naravno, to bi bilo korisno za cio svijet”, rekao je Džang.

Britanska novinska agencija navodi da je, po sporazumu, Kina najveći uvoznik ukrajinskog žita.

Nezavisne

Svijet

ZELENSKI ĆE BITI U PROBLEMU, AKO POBIJEDI TRAMP! Nećemo davati novac Ukrajini, MOŽE SAMO ZAJAM

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo “u obliku zajma”.
Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara, istakao je Tramp.

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope.

– Treba da daju novac. Moraju da nam pariraju. Ako to ne urade, biću veoma razočaran – rekao je Tramp nakon sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, na kojem je razgovarano o pomoći Ukrajini i američkim izborima.

Tramp je mjesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tvrdeći da podrška Ukrajini nije vitalni američki interes i da Evropa treba da pruži najveći dio pomoći.
Njegovi stavovi su uticali na njegove saveznike u Kongresu, što je otežavalo prolazak pomoći Ukrajini u Domu koji kontrolišu republikanci.
SAD su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu vojne i humanitarne pomoći, ali su krajem prošle godine ostale bez sredstava koje odobrava Kongres.

Američki predsjednik Džozef Bajden je više puta upozoravao da je podrška Ukrajini u interesu Sjedinjenih Američkih Država, jer “ako Rusija pobijedi Ukrajinu, mogla bi da izvrši invaziju na saveznicu NATO što bi uvuklo američke snage u širi sukob”.
Senat je prošlog mjeseca usvojio paket finansiranja nacionalne bezbijednosti vrijedan 95 milijardi dolara, koji je uključivao 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

SKANDAL U ITALIJI! Zvaničnik italijanske vlade dostavljao POKVARENO MESO izraelskom ambasadoru

Neimenovani zvaničnik italijanskog Ministarstva obrazovanja osumnjičen je da je u dva navrata poslao pokvareno meso izraelskom ambasadoru u Italiji, Alonu Baru.

Istraga Divizije za generalne istrage i specijalne operacije (DIGOS) provincija Rim i Latina otkrila je da je čovjek prilikom dostavljanja pokvarenog mesa u februaru i martu dolazio obučen u istu odjeću, sa upakovanim paketom i naznakom nepostojećih pošiljalaca na poštanskim paketima, prenosi Ađencia nuova, napominjući da je osumnjičeni od ranije poznat policiji kao član ljevičarskih propalestinskih grupa.

U petak ujutru, izvršen je pretres kuće ovog zvaničnika (51) u mjestu Sece, u Latini, a istražitelji su tom prilikom pronašli i oduzeli odeću za koju se pretpostavlja da je bila nošena tokom nezakonitih radnji i druge elemente korišćene pri dostavi mesa.

U toku su uviđaji o zaplijenjenim stvarima, a istraga se nastavlja.

Nastavi čitati

Svijet

UKRAJINCI NE ODUSTAJU! Danas napali Lugansk

Dvije eksplozije odjeknule su u Lugansku, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Pojavilo se više snimaka koji prikazuju dim koji se uzdiže iznad mjesta udara.

Rusi su saopštili da su se eksplozije dogodile u blizini autobuske stanice. Prema prvim izvještajima, radilo o raketnom napadu.

– Prema preliminarnim podacima, ukrajinske trupe ispalile su dvije rakete Storm Shadow na Lugansk – izjavio je neimenovani funkcioner Narodne Republike Lugansk za rusku državnu novinsku agenciju Tass.

Novinar Tassa je s mjesta događaja javio kako je u napadu oštećeno više stambenih zgrada i da su na teren izašli pripadnici hitnih službi.

Rusi navode kako je ovo bio prvi napad na grad od maja prošle godine, prenosi Index.

Nastavi čitati

Aktuelno