Connect with us

Hronika

ŠTA RADE OVI LJUDI? Tužilaštvo za odbjeglim Tomićem JOŠ NIJE RASPISALO POTJERNICU!

Za Milenkom Tomićem (62), koji je pobjegao dva dana prije nego što je u Okružnom sudu u Bijeljini osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, još nije raspisana potjernica, iako je on u bjekstvu već više od dvije sedmice, otkrivaju “Nezavisne novine”.

Ovaj slučaj, maltene, iz dana u dan dobija sve nevjerovatnije obrise, ali iz postupajućeg suda imaju objašnjenje i za ovu situaciju.

“Potjernica za M.T. nije raspisana. U toku su radnje koje je neophodno preduzeti da bi bili stvoreni zakonski preduslovi za raspisivanje. Naime, između ostalog je potrebno da rješenje o određivanju pritvora osuđenom postane pravosnažno, što još nije, jer je potrebno proticanje zakonskog roka računajući od momenta njegovog oglašavanja. Rješenje o određivanju pritvora je oglašeno i sada teče rok nakon kojeg se donosi naredba o njegovoj pravosnažnosti”, tvrde iz Okružnog suda u Bijeljini, u izjavi za “Nezavisne novine”.

Međutim, postavlja se pitanje da li je sud imao mehanizam da potjernicu ipak raspiše. Zakon o krivičnom postupku (ZKP) Republike Srpske je jasan.

“Izdavanje potjernice može se narediti kada se osumnjičeni, odnosno optuženi protiv kojeg je pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna nalazi u bjekstvu, a postoji naredba za njegovo dovođenje ili rješenje o određivanju pritvora”, stoji u ZKP-u.

Tomić je, treba podsjetiti, osuđen 29. marta, a prethodno je bio u kućnom pritvoru, u kojem ga je policija obilazila dva puta dnevno. Međutim, 27. marta u večernjim satima policija utvrđuje da on nije na kućnoj adresi.

Iz Policijske uprave Bijeljina su rekli da je, nakon što je utvrđeno da on nije na adresi, o tome “bez odlaganja obaviješten Okružni sud u Bijeljini”.

“Ako je sudu 27. marta javljeno da on prilikom policijske provjere nije bio kod svoje kuće, sud je trebalo za 29. mart da izda naredbu za dovođenje na objavu presude”, ističe Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu.

Ona, dakle, poručuje da je sud, da je bilo volje, potjernicu već mogao raspisati.

“Sud je mogao izdati naredbu za dovođenje i na osnovu toga raspisati potjernicu”, ističe Savićeva.

Ovaj slučaj već duže vrijeme izaziva kontroverze, ali i bijes javnosti. Predsjednik Sudskog vijeća u predmetu “Tomić” je bila sutkinja Milena Zorić, a članovi su sudije Zoran Džida (predsjednik suda) i Elbisa Muharemović Karić.

Treba podsjetiti da je suđenje Tomiću trajalo duže od dvije godine, zbog čega su iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina izrazili sumnju da je riječ o odugovlačenju.

Kada su dvije godine prošle, sud, po slovu zakona, više nije imao pravo da produžuje pritvor Tomiću i poslao ga je u kućni pritvor, iz kojeg je on pobjegao 27. marta.

Dva dana kasnije, Okružni sud u Bijeljini ga nepravosnažno osuđuje na 12 godina, te tad već odbjeglom Tomiću određuje pritvor.

Indikativno je što, pritom, sud u svojoj presudi nije dosudio naknadu štete maloljetnici, što podrazumijeva njenu novu retraumatizaciju kroz vođenje parničnog postupka.

Međutim, i parnični postupak, kao i drugostepeni postupak, na dugom su štapu. Naime, drugostepeni postupak protiv Tomića ne može ni biti vođen dok mu ne bude uručena prvostepena presuda. A on je u bjekstvu.

Ali ni to nije sve, jer Okružni sud u Bijeljini uopšte nije odlučivao ni o zahtjevu da “zaledi”, odnosno privremeno blokira imovinu Tomića. Advokatica Savić je, naime, tražila da se njemu blokira imovina kako je ne bi mogao prodati ili pokloniti do momenta dok se žrtvi ne plati šteta, ali je sud taj zahtjev ignorisao.

Hronika

NEVJEROVATNO! Žena iz Gradiške uhapšena sa 49 kilograma droge!

Draženka Ugrenović (46), medicinska sestra iz Gradiške, uhapšena je u Hrvatskoj nakon što je policija kod nje pronašla 49 kilograma marihuane, ekskluzivno saznaje ATV.

Ugrenovićka je uhapšena prošle sedmice kada su pripadnici MUP-a Hrvatske, na autoputu prema Sloveniji, zaustavili automobil kojim je upravljala i u njemu otkrili veliku količinu droge.

Medicinska sestra je odmah uhapšena i prema nezvaničnim informacijama određen joj je istražni pritvor zbog sumnje da je počinila krivična djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogom. MUP Hrvatske zvanično se nije oglašavao o ovom hapšenju i detalji akcije zasada nisu poznati.

Sinovi pod istragom zbog prodaje droge
Inače, uhapšena Draženka majka je Veljka i Marka Ugrenovića koji su zbog trgovine drogom hapšeni u Republici Srpskoj. Veljko je uhapšen u akciji ”Storidž 2” koja je sprovedena u decembru 2021. godine na osnovu informacijama iz aplikacija ”Skaj” i ”Anom”. Marko je prošli mjesec uhapšen u akciji ”Roma” u Prijedoru i od tada se nalazi u pritvoru.

Istragu za akciju ”Storidž” vodi Tužilaštvo BiH i njome je obuhvaćeno više od 20 osoba, ali optužnica još nije podignuta. Veljko je, kao i većina osumnjičenih, u pritvoru proveo šest mjeseci i u junu 2022. je pušten da se brani sa slobode.

Drogu krijumčarili u Evropsku uniju
Predmet se pred Sudom BiH vodi kao ”Veljko Ugrenović i drugi”, a grupi se na teret stavlja krijumčarenje veće količine ”skanka” iz Albanije i Crne Gore u BiH, koja je zajedno sa oružjem skladištena u Gradišci. Sumnja se da su dio droge osumnjičeni preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj.

To su, kako se navodi u tužilačkim spisima, činili vozilima koja su imala namjenski ugrađene bunkere za skrivanje droge. U akciji je otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane, oduzeto je oko 100.000 KM, oružje i 11 skupocjenih vozila, piše ATV.

Otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane
Istragu u predmetu ”Roma” vodi Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, a osim Marka Ugrenovića osumnjičeno je još 13 osoba. Tokom akcije policija je u selu Kozaruša otkrila laboratoriju za vještački uzgoj marihuane sa 209 stabljika indijske konoplje.

Zaplijenjeno je i 18,6 kilograma marihuane, 1,24 kilograma kokaina, 790 grama hapšiša, oružje i drugi dokazi. I taj predmet se nalazi u fazi istrage, a grupa se sumnjiči da su od početka 2023. do 23. aprila ove godine bavili proizvodnjom i prometom droge na području Prijedora.

Nastavi čitati

Hronika

TEŠKA NESREĆA U KANJONU TIJESNO! Saobraćaj u potpunosti OBUSTAVLJEN

Teška saobraćajna nesreća se dogodila u kanjonu Tijesno kod Banjaluke. Saobraćaj je u potpunosti blokiran.

Hitna je na mjestu nesreće.

Kako saznajemo prema nezvaničnim informacijama jedna osoba poginula.

Prema nezvaničnim informacijama u nesreći su učestvovali “Lada” i “Mercedes”.

— Danas oko 16,55 casova prijavljeno je da se na magistralnim putu MI – 101 Banjaluka – M.Grad, u mjestu Rekavice, dogodila saobracajna nezgoda u kojoj su ucestvovala dva putnicka vozila. Na licu mjesta nalaze se policijski sluzbenici i sijedi vrsenje uviđaja kojim ce rukovoditi dezurni tuzilac OJT Banjaluka. Na navedenoj dionici puta saobracaj je obustavljen i preusmjerava se na alternativne putne pravce – izjavili su iz Policijske uprave Banjaluka.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Hronika

BANJALUČANIN UHAPŠEN ZBOG NASILJA U PORODICI: Oduzeti mu pištolj i automatska puška

Banjalučanin V.S. uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična djela nasilje u porodici i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kako je potvrđeno iz policije, prilikom postupanja po prijavi nasilja u porodici, njihovi službenici su kod V.S. pronašli i uz potvrdu oduzeli pištolj marke “Zastava”, kalibra 7,65 mm i automatsku pušku kalibra 7,62 mm sa dva pripadajuća okvira i 89 komada muncije.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Nastavi čitati

Aktuelno