Connect with us

Politika

STANIVUKOVIĆ ILI DODIK: Ko je stvarna meta politike JELENE TRIVIĆ?

Rivalstvo i razjedinjenost ostali su ključne karakteristike domaće političke scene. Osnivanjem stranke “Narodni front”, čije se djelovanje najavljivalo kao opoziciono, otvorena su nova pitanja o budućem pravcu opozicije.

Na čelu ove stranke stoji Jelena Trivić, čija su javna izlaganja izazvala pažnju, ali i podstakla spekulacije o njenim pravim ciljevima.

Njene kritike ne samo prema vlasti Repbulike Srpske već i prema gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, postavljaju pitanje – da li je Trivićeva fokusirana na Stanivukovića ili je njena stvarna meta i dalje Milorad Dodik?

U razgovoru sa portal Insajder.in domaći politički analitičari i novinari daju analize dosadašnjih događaja ali i osvjetljavaju dinamiku ovih ključnih aktera domaće političke scene.

Politički analitičar Dragomir Vuković ističe da se političko djelovanje Jelene Trivić i Narodnog fronta zasniva na kritici svega postojećeg uz kriminalizaciju sistema, odnosno političkih lidera.

“Takav pristup postoji u političkoj taktici kao jedan instrument, ali Jeleni Trivić to ne bi trebalo da bude osnovno obilježje njene politike uzimajući u obzir da je Jelena Trivić univerzitetski profesor i obrazovana žena”, rekao je Vuković.

Politički analitičar naglašava da Trivićeva i dalje istrajava na principu kriminalizacije i izjava da Milorad Dodik nije legalan predsjednik, a da je Draško Stanivuković izdao principe PDP-a, te da je ona jedini istinski opozicionar.

“To ponašanje Jelene Trivić malo iznenađuje. Dakle njena ozbiljna politika ne može da bude uspješna samo na negaciji i kriminalizaciji političkih protivnika. Ona mora da prije svega nudi bolja rješenja i bolje ideje od onih koji su na vlasti i protiv kojih je usmjerena”, naglašava Vuković.

Ističe da što se tiče Milorada Dodika razumije njenu ostrašćenost, s obzirom da je Trivićeva bila protivkandidat Dodiku i da je imala solidan rezultat.

“Imala je vrlo solidan rezultat u ovim ambijentima političke korupcije. Činjenica je da se kradu i kupuju glasovi i to rade svi, i ovi što su pobijedili i ovi što su izgubili, samo što ovi što su izgubili nisu imali dovoljno mehanizama i novca za pobjedu.

Što se tiče njenog odnosa prema Stanivukoviću, ja mislim da je Stanivuković jedan od rijetkih lidera PDP-a koji ima tu vrstu političke filozofije koja je po meni vrlo efikasna i produktivna i on je jedan pragmatičan političar koji je i nastao u politici kao klasični opozicionar, ali imajući u vidu da je on na vlasti i da rukovodi najvećim gradom Republike Srpske ta funkcija je po meni značajnija od bilo koje ministarske funkcije i on kao odgovoran čovjek mora da vodi računa o građanima Banjaluke i mora da sarađuje i sa političkim protivnicima”, poručuje Vuković.

Dalje dodaje da Stanivukovića vidi kao talentovanog političara, ali da su prave slabosti vidljive na slici stanja PDP-a.

“PDP je kao stranka poprilično propala i poprilično zapuštena, te ima ograničavajući faktor. Moja procijena je da će on poslije turbulencija sa Borenovićem koji je loš političar, Stanivuković preuzeti PDP, a bilo bi dobro za PDP da Jelena Trivić nije otišla iz ove stranke”, kaže Vuković.

Smatra da je njenim odlaskom stranka poljuljana iznutra, ali se ne slaže sa njenom konstatacijom da je Draško Stanivuković pogazio principe i ideale.

“Ja mislim da Stanivuković nije izdao principe i ideale pomoću kojih je došao na vlast ali mislim da je završni udarac u nestajanju PDP-a nanijela Jelena Trivić sa osnivanjem Narodnog fronta i to je veoma vidljivo. Da li će ona napraviti neki iskorak koji će ponuditi neke nove ideje to očekujemo da vidimo”, poručuje Vuković.

Prethodnih dana medijski naslovi su pisali o tome da bi Jelena Trivić mogla da bude kandidat na izborima za poziciju gradonačelnika Banjaluke. Brojni analitičari su smatrali da bi ovakva najava mogla najviše da pogoduje SNSD-u, te da bi se mogao ponoviti scenario iz 2012. godine kada je razijedinjena opozicija omogućila pobjedu vladajućem SNSD-u.

“Čuo sam za tu ideju da će Jelena Trivić biti protivkandidat Stanivukoviću i slažem se sa tom tezom da bi to moglo da stvori blagu opoziciju. Kao ujedinjena, opozicija ima neke šanse. Razjedinjena nema šanse i to se pokazalo sve ove godine. Bilo bi to loše po meni i po PDP i po politiku. Mislim da Jelena Trivić ako želi ozbiljno da se bavi politikom, ona mora da se ogleda u jednoj novoj borbi, i to bi bio indiikator da li ona može da pobijedi. Mislim da bi u tom pogledu izgubili i ona i gospodin Stanivuković jer bi razjedinjene političke snage to doprinjele”, zaključuje Vuković.

Nebojša Tojagić politički analitičar smatra da svako jačanje jednog dijela opozicije označava slabljenje drugog dijela.

“Rast PDP-a u Banjaluci je uzrokovao pad SDS-a. Tamo gdje je jak SDS tamo gotovo da i nema PDP-a. Formiranje nove opozicione stranke značilo je, bar kratkotrajno, slabljenje i SDS-a i PDP-a”, smatra Tojagić.

Politički analitičar smatra da uz sve navedeno postoji velika neusaglašenost u opozicionim redovima oko brojnih stavova i različitih pitanja.

“Uz sve to definitivno postoji i višak sujete zbog koje se pojedini megalomaski predstavljaju kao lideri iza kojih stoji narod. U takvoj opoziciji opcija Jelene Trivić imala je dosta prostora za početni rast. Sve je evidentnije da im podrška pada i da se Narodni front polako osipa”, poručuje Tojagić.

Smatra da upravo u tom kontekstu treba tražiti razloge najave kandidature Jelene Trivić i namjeru da vidi složnost opozicije i spremnost na nekakav kompromis.

“Mislim da je i ona više nego svjesna da bi samostalni izlazak na izbore za gradonačelnika definitvno predstavljao njen debakl, dok bi njeni birači samo umanjili rezultat opozicionog kandidata i povećali šanse SNSD-a. Da li u manjku dijaloga i razuma, a višku sujete i inata treba već sad tražiti uzroke opozicionog poraza? Mislim da je rano za takve ocjene”, naglašava Tojagić.

Analitičar ističe da se trenutna slika opozicije bar u Banjaluci sve više svodi na PDP i gradonačelnika Stanivukovića.

“Stanivuković sebe nesumnjivo vidi u pokušaju da izbori novi mandat na mjestu gradonačelnika. Uđe li zaista u trku Jelena Trivić onda najviše razloga za zadovoljtsvo ima SNSD. Matematika je jasna i pokazuje da bi najvjerovatnije Imali izborni scenario kao i 2012. godine kada je kandidatura Čavića i Stevandića označila pobjedu Slobodana Gavranovića”, zaključuje Tojagić.

Više kandidata pogoduje SNSD-u

Novinar Goran Dakić smatra da je Jelena Trivić izabrala neobičnu političku taktiku nakon osnivanja Narodnog fronta.

“Ta se taktika zasniva, prije svega, na medijskoj tišini. Postoji nebrojeno mnogo pitanja koja bi joj se mogla postaviti, ali ona za sada ta pitanja vješto izbjegava”, poručuje Dakić.

On dalje dodaje da prvo od tih pitanja je svakako vezano za odluku da formira “Narodni front” sa političarima koje je do juče kao član PDP-a oštro kritikovala.

“Zašto je odlučila da pravi stranku sa preletačima koje je godinama kao dio PDP-a kritikovala”, upitao je Dakić.

Smatra da će se Trivićeva boriti sa podjednakom strašću i protiv Dodika i protiv Stanivukovića jer je uvjerena da joj je Dodik ukrao izbornu pobjedu, a Stanivukovića već duže vrijeme optužuje da sarađuje sa Dodikom.

Kada je u pitanju najava kandidature Trivićeve na izborima Dakić smatra da rezultat ovakve kandidature zavisi od toga kako će se razvijati situacija u SNSD-u.

Ističe da se Đajić svim silama bori da bude prvi pik SNSD-a, ali da se može desiti i da sam Stanivuković bude izbor Dodika jer su svi dogovori mogući.

“I dalje je na snazi činjenica da veći broj kandidata na bilo kojim izborima odgovara jedino SNSD-u”, zaključio je Dakić.

Insajder in

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Društvo

Obilježene 32 godine od proboja “Koridora života” – velika pobjeda Republike Srpske (FOTO)

Na Dugoj njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, koji su položili vijenac ispred republičkih institucija.

U ime Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH Sanja Vulić i Obren Petrović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici grada Doboja i drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana kod Doboja na Duge Njive, te predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ponosni smo na ovu akciju, sjećamo se svakog trenutku, tih majskih, junskih dana 1992. godine. Za ideju Republike Srpske u ovoj akciji živote su dali najhrabriji sinovi Srpske – rekao je Novica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je da je i ova akcije neraskidivo vezana sa Vidovdanom i njenim junacima.

– Zahvalio bi se svim učesnicima ove operacije što su uspješno odradili akciju i probili “Koridor života” koji je zaista to značio za Republiku Srpsku. Bitka za Koridor ne može se ispričati za 10 minuta. Ovu priču moraju učiti naša djeca u školama kao jedan od najsvjetlijih primjera u istoriji srpskog naroda – istakao je Ostojić, piše RTRS.

 

Nastavi čitati

Politika

DODIK O ENERGETSKOM SISTEMU BiH “Ovdje sve propada, PITANJE JE DANA kada će doći do KOLAPSA”

– Sve što je na nivou BiH propada, pa tako i elektroenergetski sistem. Samo je pitanje vremena kada će se to pokazati i doći do kolapsa, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući jučerašnji nestanak električne energije u cijeloj regiji.

– Mi smo onemogućeni blokiranjem tih ogromnih sredstava da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Odnosi koji baziraju se na netrpeljivosti između Bošnjaka i Hrvata po tom pitanju ko će biti glavni u ime Federacije, blokirali su ta sredstva svih ovih silnih godina – istakao je Dodik.

On je poručio da imamo ozbiljan zastoj i on nije samo u pogledu trenutnog snabdijevanja električnom energijom.

– Vi nemate sada okvir u kome možete da gradite novo energetsko postrojenje, jer je prenosni sistem veoma tanak i veoma slab. Da Republika Srpska to radi, ja vjerujem da mi ne bi imali nikakav problem – naglasio je Dodik.

Nastavi čitati

Aktuelno