Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 32. GODIŠNJICE U MAŠIĆIMA! “Teška vremena od 1991. do 1995. godine rodila su i najveće među nama”

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je obilježavanju 32. godišnjice od osnivanja 16. krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u selu Mašići kod Gradiške, u okviru koje je služen parastos i položeni su vijenci poginulim borcima.

Tom prilikom, poručio je da teška vremena stvaraju hrabre ljude, te da su upravo ta teška vremena od 1991. do 1995. godine rodila i najhrabrije među nama.

-Nažalost, mi Srbi uvijek imamo teška vremena. Upravo ta teška vremena od 1991. do 1995. godine rodila su i najveće među nama, one koji su dali svoj život za Republiku Srpsku. Jedni od njih su pripadnici 16. krajiške motorizovane brigade kojima smo danas odali poštu molitvom i polaganjem vijenaca. Ta teška vremena se umjesto oružja nastavljaju danas kroz diplomatiju i druge načine. Na nama je da to prepoznamo i budemo mudri – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da je svako mjesto dalo borce i živote za Republiku Srpsku.

-U tom pravcu imamo svijest i na svakom ovom parastosu crpimo dodatnu motivaciju, mudrost i energiju da i danas budemo jednako spremni za žrtvu i borbu sa ovim modernim izazovima koje imamo. Oni zahtijevaju jedinstvo, da budemo tu jedni uz druge. Jedinstvo nikada nije jednoumlje, ono znači da nadležnost, ustavnost i imovina Republike su trajne i neupitne kategorije i svaki Srbin i svaki predstavnik institucije mora da tako misli, a po nekim drugim idejama možemo da se razlikujemo. Banja Luka je na to spremna – poručio je gradonačelnik.

Kako je najavio, zajedno Gradiška, Banja Luka, Vlada Republike Srpske, svako shodno svojim kapacitetima, učestvovaće u izgradnji još jednog spomen obilježja 16. krajiškoj motorizovanoj brigadi.

-Neka živi Republika Srpska, Srbija, naš narod gdje god bio i da se borimo za neupitne i trajne vrijednosti, za našu budućnost – zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kazao je da je naša obaveza da dođemo ovdje i odamo poštovanje, divljenje za jednu od najvećih brigada Vojske Republike Srpske, koja je formirana u Mašićima.

-Naše opredjeljenje je da baštinimo tradiciju ove i svih drugih brigada Vojske Republike Srpske, a isto tako je i obaveza da se trudimo da se to ne zaboravi. Ovdje ćemo zajedno izgraditi spomen sobu i spomen park u znak ove brigade. Izgradnjom ovog kompleksa pokazaćemo jedinstvo i slogu, da sačavuamo Republiku Srpsku koja je u ovim trenucima u puno izazova da bude ugrožena – kazao je on.

Predsjednik Udruženja boraca 16. Krajiške motorizovane brigade Nedeljko Madžar kazao je da je ovo bio jedan od onih dana kada možete za sebe reći – da ako ste bili sa tim ljudima – da ste ponosni i srećni što živite u tom vremenu, bez obzira na sve one teškoće koje su iza vas.

-Riječi i jednog i drugog gradonačelnika su te koje nam daju optimizam i nadu da će se ispuniti naša želja i realizovati ideja o jednom memorijalnom centru u Mašićima – zaključio je Madžar.

Banjaluka

NA SJEDNICI USVOJENE DVIJE TAČKE gradonačelnik: Skupština tačke bira KAO SA „ŠVEDSKOG STOLA“, VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE I DALJE ČEKAJU

Borili smo se da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe 88 tačaka, međutim po ko zna koji put svjedoci smo istog scenarija – odbijanja da se o važnim tačkama za građane Banje Luke uopšte raspravlja.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sjednice na kojoj su odbornici Skupštine Grada raspravljali i usvojili samo dvije tačke dnevnog reda, a koje se odnose na davanje saglasnosti za zamjenu nekretnina.

Kako je kazao, ove dvije tačke jesu važne jer su na ovaj način riješeni preduslovi za izgradnju pristupnog puta za most u Česmi, kao i izgradnju trafo-stanice u centru grada koja će obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom, no ipak, prema njegovim riječima mnogo važnih tačaka ipak ostaje na čekanju.

-Nekada je bila praksa da na dnevni red dođe 50 odsto od predloženih tačaka, što je takođe bilo nedovoljno, međutim taj procenat se sveo na svega dva odsto. Ostaje nejasno kako ovim ljudima prioritet nije pitanje vodosnabdijevanja na podsistemu Tunjice 1 i 2 – istakao je gradonačelnik.

Naglasio je još jednom da je ova gradska administracija vratila 29 miliona više kredita u odnosu na zaduženja, te da 10 miliona KM uloženih u rješavanje vodosnabdijevanja Dragočaja, Ramića, Piskavice i potkozarskih sela kapitalno ulaganje.

Uložili smo u sistem Banjica i danas na platou Manjače više nemamo izazove sa vodosnabdijevanjem, kao ni u Bronzanom Majdanu, Donjim Kolima, Jagarama i Poniru. Na isti način možemo riješiti i sjeverni dio grada, međutim za tako nešto nažalost nije bilo podrške– rekao je Stanivuković.

Dodao je da podrške nije bilo ni za besplatne placeve za mlade bračne parove i višečlane porodice, ni za Urbanistički plan kao važan strateški dokumen na koji Banja Luka čeka decenijama, kao ni za otpis duga za Komunalnu naknadu.

-Pred odbornicima je bio i izvještaj za projekat Voda 3, koji je potrebno da dostavimo EBRD-u kako bismo i dalje mogli koristiti njihova sredstva za ove namjene. Međutim ni ovo pitanje nije važno Skupštini. Uzeli su samo dvije tačke kao sa švedskog stola i jasno je da je ovo političi. Bilo kako bilo mi našu borbu nastavljamo, tražićemo rješenja i svakako sve ove važne odluke predložićemo ponovo – zaključio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Grada zakazao je vanrednu sjednicu sa samo dvije tačke dnevnog reda – prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina Grada Banja Luka sa „Korićanac ZRUG“ d.o.o. Banja Luka i „Elektroprenos“ i te tačke su usvojene.

Nastavi čitati

Banjaluka

HAOS U SKUPŠTINI “Svi se KRSTIMO, ne možemo da vjerujemo NA ŠTA JE SPALA OVA SJEDNICA, RUGLO!”

Šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović rekao je da gradonačelnik može predložiti dopunu dnevnog reda, a da je predsjednik Skupstine grada u obavezi da dopuni i dostavi odbornicima dnevni red.

“Predsjednik SG je prekršio Poslovnik o radu i nije uvrstio u dnevni red sjednice prijedlog gradonačelnika. “Niste ispoštovali proceduru”, rekao je Milanović presjedniku SG Ljubi Ninkoviću.

Odbornik PDP-a Smilja Moravac Babić naglasila je da gradonačelnik koristi svoje dispozitivno pravo da predloži dopunu dnevnog reda.

“On je to uradio i vi to morate učiniti, morate dopuniti dnevni red i to je imperativ”, istakla je Moravac Babić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je od sekretar Skupštine grada odgovori zašto nije postupio po Poslovniku.

“Odbornici imaju pravo na odgovor zašto nije dopunjen dnevni red”, rekao je Stanivuković i zatražio da mu dostave njegov dopis o dopuni dnevnog reda i obrazloženje sekretara.

“Za vas ne važi Poslovnik, zašto niste stavili moj prijedlog dopune u dnevni red? Sekretar je dužan da da objašnjenje. Poštujem demokratiju i stav većine ali to ne znači da mi možete osporiti pravo da dostavim dopunu dnevnog reda”, upozorio je Stanivuković.

On je pozvao sekretara Igora Šukala da radi svoj posao.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić izrazio je nezadovoljstvo radom Skupštine grada.

“Svi se krstimo, ne možemo da vjerujemo na šta je spala ova sjednica, ovo je ruglo”, rekao je Stanić.

Ovo treba da se završi i da se nađe rješenje, poručio je Stanić.

“Prošli put ste stavili dopunu i nije prošlo, sada ste stavili samo svoje tačke na dnevni red i niste uvrstili tačke koje je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković”, rekao je Stanić obraćajući se Ninkoviću. Tražim da i to uvrstite u dnevni red i da se izjasnimo o tome, dodao je Stanić.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović ukazao je na povredu Poslovnika o radu Skupštine grada. Ako je gradonačelnik predložio određene tačke, zašto je problem da glasamo o tome, pitao je Savanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

Za BOLJE USLOVE RAD Saniran krov na OŠ „Dositej Obradović“

Saniran je krov Osnovne škole „Dositej Obradović“, za šta su sredstva obezbijedili Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom i Grad Banja Luka.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kazala je da u posljednje tri godine imamo rekordna ulaganja gradske administarcije u obrazovanje na teritoriji Banje Luke.

-Pored izgradnje novih škola, izdvojili smo značajno veća sredstva i za rekonstrukciju i podršku školama u odnosu na raniji period – poručila je savjetnica Šukalo i zahvalila gradskom timu za pripremu projekata za međunarodne organizacije koji je za ovaj projekat aplicirao i dobio podršku za projekat od Ambasade Bugarske.

Naglasila je da će fokus i dalje biti na podršci obrazovanju.

-Stiže nam nova školska godina i besplatni udžbenici. Radimo i detaljne analize za naredni period, a sve kako bi uslovi za naše školarce bili što bolji – rekla je Šukalo, navodeći da su u planu i projekti rekonstrukcije dvije kotlovnice u OŠ „Đura Jakšić“ i u Poljoprivrednoj školi.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“, Danijela Lolić kazala je da je rekonstrukcija krova uspješno završena, na čemu je zahvalila Ambasadi Bugarske i Gradu Banjoj Luci koji su sufinansirali ovaj projekat.

-Ovo je zaista vrijedna investicija, koja je na dobrobit svih naših učenika i zaposlenih – kazala je ona.

Nastavi čitati

Aktuelno