Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA TREĆOJ SMOTRI folklora “Dragočajska šarenica”! (FOTO)

Kulturno-umjetničko društvo „Dragočaj“ je i ove godine, u sklopu manifestacije „Banjalučko proljeće“ organizovalo dvodnevnu smotru folklora pod nazivom „Dragočajska šarenica“.

Ovom predivnom događaju koji je okupio mlade ljude iz zemlje i regiona prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima.

– Predivno veče uz treću smotru folklora “Dragočajska šarenica” koja je i ove godine okupila mnoštvo omladine, kako iz Republike Srpske tako i iz zemalja regiona. Ovi talentovani mladi ljudi su nam i ovoga puta prezentovali sve ono na čemu rade sve ove godine, a to je očuvanje kulture, tradicije i običaja kroz ples, tradicionalne pjesme i šarenolike narodne nošnje – poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da uputi čestitke organizatorima KUD-u “Dragočaj”, Saneli Žigić, Dubravki Bikić na sjajnoj organizaciji, ali i da zahvali svim članovima i njihovim roditeljima na trudu i zalaganju za očuvanje tradicije i kulturne baštine.

-Hvala roditeljima koji svoju djecu upućuju ka očuvanju naše tradicije kao i svim društvima iz Banje Luke koji su nastupali na ovoj folklornoj smotri – rekao je Stanivuković, te najavio da će se ovom događaju odazvati i u godinama koje dolaze.

U sinoćnjem programu nastupili su KUD „Dragočaj“, „Piskavica“, RKUD „Pelagić“, KUD „Potkozarje“, „Sveti Sava“, „Đerdan“ kao grupa iz Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Dragočaja.

Program „Dragočajske šarenice“ biće nastavljen i danas, 25. maja od 19.00 časova kada se očekuju nastupi KUD -a „Dragočaj“, „Šarenica“, SKUD „Beli anđeo“, te KUD-ova „Omarska“, „Petar Koćić“, „Đerdan“ i „Budućnost“.

Podsjećamo, KUD „Dragočaj“ je osnovan 2018. godine i trenutno broji 130 članova, koji su raspoređeni u četiri uzrasne grupe, uzrasta od četiri do 70 godina.
-Mnoštvo omladine, kako iz Republike Srpske tako i iz zemalja regiona, okupili su se danas kako bi prezentovali sve ono na čemu rade sve ove godine, a to je očuvanje kulture, tradicije i običaja kroz ples, tradicionalne pjesme i šarenolike narodne nošnje.
Čestitam organizatoru, KUD-u “Dragočaj”, Saneli Žigić, Dubravki Bikić i svim članovima ovog kulturno-umjetničkog društva na odličnoj organizaciji, zaista sam uživao, istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik se zahvalio roditeljima koji svoju djecu upućuju ka očuvanju tradicije kao i svim društvima iz Banjaluke koji su nastupali na ovoj folklornoj smotri.

Banjaluka

U MANDATU OVE GRADSKE ADMINISTRACIJE izgrađeno je najviše parkova u ISTORIJI BANJALUKE

Protiv “betonizacije” Banjaluke danas govore oni koji su podigli ruku za svaki regulacioni plan koji je usvojen u protekle tri i po godine.

Ovako je Vuk Višekruna, član Predsjedništva PDP Banjaluka, prokomentarisao poziv odbornika SPS, Darka Miloševića, upućen šefovima odborničkih klubova u Skupštini grada Banjaluka, na hitan sastanak kako bi zajedno pripremili i potpisali zajedničku izjavu protiv “betonizacije” Banjaluke.

Još je licemjernije to što pozivaju oni koji više od 10 puta nisu podigli ruku za izmjenu regulacionog plana za gradnju najvećeg gradskog parka – poručio je Višekruna.

Višekruna je dodao da je u mandatu ove gradske administracije izgrađeno najviše parkova i uređeno najviše zelenih površina u istoriji Banjaluke.

Nastavi čitati

Banjaluka

Dim iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, INTERVENISALI VATROGASCI

Gust dim izbio je danas oko 12.45 sati iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, ali je na sreću utvrđeno da se ne radi o požaru i da nema ozbiljne prijetnje za imovinu i ljude.

Kako saznajemo na mjestu događaja, u pitanju je najvjerovatnije reakcija na agregatu koji se upalio nakon što je u Banjaluci nestalo struje.

Brzo su intervenisali pripadnici Vatrogasne jedinice Banjaluka, ali nije bilo potrebe za lokalizacijom požara niti angažovanjem većih snaga.

Nastavi čitati

Banjaluka

UPOZORENJE DA SE VODA KOROSTI SAMO ZA OSNOVNE POTREBE: “Bićemo prinuđeni da uvedemo određene mjere”

Iz banjalučkog Vodovoda apelovali su na potrošače da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne životne potrebe.

Tehnički direktor Vodovoda Željko Raljić rekao je da je zbog velikih vrućina enormna potrošnja vode, zbog čega Vodovod nije u mogućnosti da distribuiše vodu za stanovništvo u prigradskim dijelovima grada, prvenstveno u podsistem Tunjice, odnosno Kuljane, Ramiće, Dragočaj, Mišin Han, Potkozarje, Veriće i Piskavicu.

“Bićemo prinuđeni da uvedemo određene prinudne mjere”, rekao je Raljić.

On je dodao da je u većem dijelu grada obezbijeđeno uredno snabdijevanje, ali da je problem u prigradskim naseljima, zbog nemogućnosti da distribuišu dovoljne količine vode.

“U prigradskim naseljima je veliki broj bazena, to nam pravi veliki problem”, naveo je Raljić za RTRS i dodao da problem predstavlja i zalijevanje bašta.

Pregled stanja u kritičnim područjima
Iz Vodovoda preciziraju da u rezervoarima Tunjice 1 i 2 ima određena količina vode, tako da donji dijelovi Dragočaja i ostalih naselja koja su direktno na ovim rezervoarima imaju vodu.

“Nivo vode u Tunjicama, međutim, ne omogućava prepumpavanje u rezervoar Ramići, pa su Kuljani, više zone Dragočaja i Ramići i dalje bez vode”, navode iz Vodovoda, objavljeno je na njihovom zvaničnom sajtu.

Iz Vodovoda dodaju da je rezervoar Prijakovci bez vode. Kako navode, jutros su pušteni Rekavice i Mandići i na tom području trenutno situacija je zadovoljavajuća.

“U Krminama je pukla cijev i ispraznila taj rezervoar, tako da su bez vode Krmine i Ljubačevo. Ekipa Vodovoda već je otišla na intervenciju”, poručuju iz Vodovoda.

Najave radova i mnogući prekidi u vodosnabdijevanju
Korisnike obavještavaju da će danas biti izvođeni radovi u Šarplaninskoj ulici (Petrićevac), Ciglanama (Šargovac) te u Barlovcima.

Ekipe Vodovoda zadužene za lokalne vodovode danas će mijenjti pumpu u Bočcu, te rješavati kvar u Krminama, zbog kojeg su bez vode ostali Krmine i Lubačevo.

U saopštenju se dodaje da u periodu izvođenja radova može doći do privremenog prekida u vodosnabdijevanju potrošača u dijelovima navedenih ulica i naselja.

Iz Vodovoda potrošače mole za strpljenje i razumijevanje. Ističu da kvalitet proizvedene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Nastavi čitati

Aktuelno