Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NAJAVIO “Podrška po djetetu za privatni vrtić iznosiće 100 KM, a za dvoje djece iz porodice 300 KM”

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da će značajno biti povećane subvencije za sufinansiranje troškova boravka djece u privatnim vrtićima.

-Imali smo jutros roditelje čija djeca idu u privatne predškolske ustanove i mogu da poručim da razumijem njihove zahtjeve. Važno je samo da pronađemo međusobno poštovanje i uvažavanje jednih za druge odnosno da roditelji razumiju koliko Grad može, a da mi što brže idemo u tom pravcu da uradimo najbliže njihovim zahtjevima – kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je da je Banja Luka porodica i da pruža finansijsku podršku roditeljima kroz više mjera i da je ova administracija prva koja je uvela sufinansiranje privatnih vrtića i nastaviće to dalje da snaži.

-Najviše je ova gradska adminstracija uradila za naše porodice. Naša mogućnost sada jeste da subvencije za privatni vrtić povećamo minimalno 70 odsto i to na način da po djetetu iznosi 100 KM, a ako je dvoje djece iz iste porodice ta subvencija biće 300 KM. Vidim da je od danas prisutnih, najmanje njih polovina zadvoljno. Uglavnom, napravićemo zajedno dogovor i sa njima, kao i sa vlasnicima privatnih vrtića da oni ne povećavaju cijene kada mi povećamo subvencije – pojasnio je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na današnje zasjedanje Skupštine grada Banje Luke ističući da je žalosno što su sa dnevnog reda povučene brojne važne tačke, među kojima i one koje se odnose na izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda na rijeci Crkvena i izmještanje kladionica i kockarnica od škola kroz povećanje taksi.

-SNSD nije za to i dio odbornika iz većine. I ovaj put veliki broj tačaka je skinut sa dnevnog reda. Skinuli su i važnu tačku koja se odnosi na finansiranje puta u Česmi, gdje je u pitanju samo tehnička stvar. U tu odluku smo planirali uvrstiti i drugu dionicu puta kroz Debeljake – kazao je gradonačelnik.

Banjaluka

TUŽNA GODIŠNJICA: Obilježene 32 godine od smrti 12 beba na Kliničkom centru

Povodom obilježavanja 32. godina od tragične smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, danas je na Novom groblju služen parastos i simbolično je položeno i 12 ruža na spomenik 12 beba, dok su na spomen obilježje „Život“ koji se nalazi u centru grada položeni vijenci i ruže.

U ime Grada Banje Luke obilježavanju su prisustvovali savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo. ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović i predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković.

Kako je poručila savjetnica Šukalo – ništa ne može da bude iznad ljudskog života, iznad života jednog djeteta.

-Ovo je dan kada se sjećamo jednog od najtragičnijih događaja za naš grad, za Banju Luku. Dan koji treba da nas opominje, dan iz kojeg treba da naučimo lekcije koje su iza nas i dan u kojem treba da znamo da ništa ne može da bude iznad ljudskog života, života jednog djeteta. Ovo nije jedini dan kada se Banja Luka prisjeća nevino nastradale djece, te povodom svih značajnih dana koje Banja Luka obilježava posjećujemo ovo mjesto. Grad će u narednom periodu dodatno da radi na istorijskoj promociji kao i promociji časova istorije koji bi govorili o nezapamćenoj tragediji koja se desila u Banjoj Luci i za koju nikada niko nije odgovarao – kazala je ona.

Podsjećamo, odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, tako da ni boce sa kiseonikom nisu mogle biti dopremljene iz Beograda u Banju Luku, uprkos brojnim apelima da se to učini, usljed čega je preminulo 12 tek rođenih beba u inkubatorima.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a majke 12 beba su proglašene civilnim žrtvama rata.

Nastavi čitati

Banjaluka

PODRŠKA GRADA: Uručena rješenja o stipendiranju sportistima

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac uručila je danas 22 rješenja o stipendiranju najuspješnijih sportista, a u okviru programa razvoja sporta na području Banje Luke.

-Od srca čestitamo sportistima na postignutim rezultatima i želimo im da nastave da nižu uspjehe. Grad stoji iza njih i stalno nastoji da poboljša ambijent i uslove za sport i sportiste. Radujemo se otvaranju sportskog odjeljenja Gimnazije na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića i neka Banja Luka nastavi da nosi epitet grada sporta – poručila je savjetnica Savić – Banjac.

Kategorisani sportisti za 2024. godinu, kojima su danas uručena rješenja o stipendiranju su:

1) Sportisti Prvog razreda – seniori:

Pavle Dujaković (karate),
Dušan Mačkić (kajak).
2) Sportisti Internacionalnog razreda – juniori:

Luka Pejić (karate),
Filip Marinković (džiu džica).
3) Sportisti Prvog razreda – juniori:

Boriša Zirojević (košarka),
David Vučić (plivanje),
Marija Damjanović (košarka),
Sonja Devura (košarka),
Sergej Trbojević (plivanje),
Nikola Šarić (košarka),
Aleksej Bogdanić (rukomet),
Sofija Pajić (džudo),
Nikša Petrović (rukomet),
Dario Pejić (stoni-tenis),
Milenko Rožić (rukomet),
Marija Vulić (košarka),
Novak Jaćimović (tenis),
Adrian Đurđević (džudo),
Đorđe Pajić (džudo),
Una Mičić (džudo),
Anastasija Ignjatić (tenis), i
Tibor Gajić (džiu-džica).

Nastavi čitati

Banjaluka

POTPISAN SPORAZUM O BRATIMLJENJU Banje Luke i grčkog grada Uranopolis

Banja Luka i Uranopolis od danas imaju zvanično potpisan Sporazum o saradnji.

-Posljednja stanica do našeg najsvetijeg mjesta, Svete Gore i Hilandara, je Uranopolis sa kojim Banja Luka od danas ima bratske odnose – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je potpisao ovaj sporazum o saradnji.

Kako je poručio, to je mjesto u kojem će se vijoriti srpska zastava, pjevati srpska himna i mjesto u kojem ćete se osjećati kao u Banjoj Luci, našoj Zapadnoj prestonici.

-Uz naše kulturno-umjetničko društvo “Srpski vitezovi”, načelnika opštine Aristotel Steljosom Valjanosom, predstavnike grčke Vlade, uvaženo sveštenstvo Grčke i Srpske pravoslavne crkve i našim protom Vojom Balabanom, potpisali smo ovaj važan sporazum kojim smo još jednom učvrstili bratske odnose između srpskog i grčkog naroda. Banja Luka je postala bogatija za još jednog iskrenog prijatelja i bratski grad – kazao je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno