Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NAKON SASTANKA SA ŠEFOVIMA KLUBOVA ODBORNIKA “Nastavak sjednice ipak sutra”

Gradonačelnik Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa šefovima klubova odbornika Skupštine Grada, na kojem je dogovoreno da će nastavak 23. sjednice Skupštine, koji je danas odložen, ipak biti održan sutra sa početkom u 9.00 časova.

-Smatrao sam da je ovaj sastanak prijeko potreban. Došli su šefovi klubova, a na sastanku smo dogovorili da ipak sjednicu nastavljamo sutra, sa početkom u 9.00 časova. Ne možemo dozvoliti da bilo ko od nas mora da uči odbornike da bude odbornik i da radi svoj posao, za koji ga je narod izabrao. Ja se od toga moram ograditi, moje je da pripremim akte, a rukovodstvo Skupštine, baš kao i svaki obronik treba da vodi računa o tome. Svaki klub odbornika treba da vodi računa o tome da bar 50 odsto njihovih odbornika prisustvuje sjednicama. Teško mi pada da sjednicu, koju smo trebali da završimo prošle sedmice, nismo još završili – kazao je on.

Iskoristio je priliku da pozove i predsjednika Skupštine da obezbijedi potreban kvorum, za održavanje sjednice.

-Mene bi mogli kriviti da nedostaje materijal, ali moj posao nije da obezbijedim kvorum za sjednicu. Odžravanje sjednica Skupštine Grada, kolegijuma i komisija nije predmet političke bitke.Takođe, odsustvo sekretara Skupštine isto nije i ne treba da bude predmet političke borbe. U najozbiljnijem smo problemu jer više od 50 dana nije potpisao nijedan akt. O tome smo i danas raspravljali na ovom sastanku. Imamo ponudu da akte objavimo u Službenom glasniku Republike Srpske, te bi nas oko 60 hiljada KM to koštalo – kazao je on.

Poručio je kako upravo zbog toga je potrebno da se u što skorije vrijeme riješi pitanje sekretara Skupštine Grada.

-Prošlo je više 55 dana otkako smo usvojili besplatne građevinske dozvole i mnoge druge bitne odluke, ali ne možemo izdati rješenja jer čekamo da i te odluke budu objavljene u Službenom glasniku – ističe gradonačelnik.

Poručio je kako je Skupština Grada je na ovoj sjednici, koja je prekinuta u prošli četvrtak, glasala o 37 tačaka dnevnog reda, te da su odbili one tačke koje su najbitnije.

-Odbila je tri ključna akta – subvencije za javni gradski i prigradski prevoz, te su na taj način uskratili penzonere sa najnižom penzijom da se voze besplatno. To je meni neprihvatljivo, to je odstupanje od naših politika koje smo zacrtali prije tri godine. Grad Banja Luka ima obezbijeđen novac za subvencije prevoznicima, ali odbornici predvođeni skupštinskom većinom su tu odluku u četvrtak odbili. Odbijanje te odluke znači da će porodice sa četvoro i više djece, nakon tri godine opet morati plaćati javni prevoz, ne zato što mi nemamo novac za tu namjenu, nego zato što nema skupštinske odluke. Dakle, penzioneri sa najnižom penzijom ne mogu imati besplatan javni prevoz zbog SNSD – a i njihovih koalicionih partnera – kaže on.

Ipak, kako je istakao gradska administracija od te odluke neće odustati.

-Mi ćemo predložiti ponovo tu odluku u septembru, ali prevoznici nisu spremni da voze kao dosada bez usvojene odluke. To je opstrukcija i sve je to protiv interesa Banje Luke. Ja ću im reći da promjene svoju političku strategiju.  Daćemo im šansu da se izjasne po to pitanju. Ukoliko i dalje ne žele besplatan javni prevoz za određene kategorije i povoljniji javni prevoz za mnoge druge kategorije stanovništva, ukoliko ne odustanu od svoje odluke, mi ćemo više hiljada penzionera i porodica sa četvoro i više djece obavjestiti o tome – nagalasio je on.

Dodao je i to da su na istoj sjednici odbili još dvije izuzetno bine odluke.

-SNSD je odbio i subvencije poslovnim subjektima u Gajevoj ulici, čije je poslovanje otežano zbog rekonstrukcije. Mi sredstva za tu namjenu, kao i volju imamo, ali nema odluke Skupštine Grada. Dodatno, mi smo pripremili odluku da dvorana na  Laušu u sklopu Osnovne škole „Sveti Sava“ bude dodijeljena upravo školi na upravljanje, za njihove potrebe i njihove časove. Ipak, SNSD traži da ova dvorana ide na upravnjanje Sportskom centru „Borik“ – zaključuje gradonačelnik.

Šef kluba odbornika SNSD – a, Dragoslav Topić poručio je kako je okvirno postignut dogovor, da zbog javnosti ali i kvoruma, Skupšina Grada održava više sjednica sa manjim brojem tačaka, a kako bi u jednom danu mogli da se pređu dnevni red i izglasaju tačke.

Šef odbornika kluba PDP – a Dragan Milanović dodao je kako je dogovoreno da svi šefovi prozovu odbornike iz svojih klubova, te da ih obavijeste o sutrašnjem održavanju sjednice.

-Moramo se držati nekih pricipa i ove stvari ne treba da se dešavaju ovako – kazao je on.

Banjaluka

UKLONJENA DIVLJA DEPONIJA NA PUTU ZA MANJAČU! Grad riješio problem nepropisno odloženog otpada

Nadležne gradske službe sanirale su još jednu divlju deponiju na putu za Manjaču.

-Dugogodišnji problem nepropisno odloženog otpada kod izvora „Careva voda“ na putu za Manjaču, iznad nule, uspješno smo riješili i uklonili deponiju. Postavili smo kamene prepreke kako bi se ubuduće onemogućilo nepropisno odlaganje otpada – kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ovom prilikom pozivamo sugrađane da otpad ne odlažu na mjesta koja nisu za to predviđena i da ne stvaraju divlje deponije, te da zajedno čuvamo naše rijeke, naselja i grad.

Nastavi čitati

Banjaluka

UDRUŽENJE DISTROFIČARA BANJALUČKE REGIJE obilježilo 50 godina rada i postojanja

Udruženje distrofičare regije Banje Luke ovih dana obilježava 50 godina uspješnog rada i postojanja, a na centralnom obilježavanju prisustvovali su predstavnici Grada.

Kako je poručila šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice, Nevena Blagojević – Podrić, mnogo uspješnih projekata je realizovano.

-Udruženje distrifičara regije Banje Luka obilježilo je ovih dana 50 godina postojanja i bavi se rješavanjem problema oboljelih od mišićne distrofije i srodnih neuro-mišićnih oboljenja. Čestitam im ovaj značajan jubilej i želim da naglasim to da su mnogi projekti uspješno realizovani poput organizovanog prevoza „IN taksi“ prilagođenog licima sa invaliditetom, personalne asistencije i slično – kazala je.

Ona je dodala da je ovo Udruženje svojim aktivnostima uticalo da položaj osoba sa invaliditetom bude vidljiviji u društvu i da zajedničkim pristupom lakše rješavaju njihova pitanja.

Istovremeno je izrazila nadu da će ovo Udruženje nastaviti uspješno da radi i naredne godine uz kao i do sada podršku Grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

SJAJAN “ZIMZOBAL” VIKEND je pred nama! Evo šta vas OČEKUJE!

Vikend donosi sjajan program Zimzobala, te iskoristite priliku da uživate u zimskoj čaroliji u srcu našeg grada.

Uz bogatu gastronomsku ponudu u prekrasnom ambijentu Parka „Petar Kočić“, petak poslijepodne iskoristite za zumbu sa Sašom Kecmanom, a već od 19.00 časova očekuje vas i dobra zabava uz Akustik bend.

Subota, 9. decembar donosi zanimljiv program za najmlađe. Osim Škole klizanja koja će biti organizovana od 9.00 do 11.00 časova na Trgu Krajine, svi mališani imaće priliku da uživaju u Festivalu čokolade koji priprema vrtić „Sreća“, ali i animatorima koji će naše mališane zabavljati od 12.00 do 14.00 časova.

U subotu vas očekuju i plesne radionice u terminu od 15.00 do 16.00 časova, dok će u večernjem terminu sve posjetioce Zimzobala zabavljati „Con Brio bend“.

Škola klizanja za sve mališane biće dostupna i u nedjelju, 10. decembra u terminu od 9.00 do 11.00 časova, a nakon toga biće organizovane i kreativne radionice za najmlađe. U večernjem programu od 19.00 časova nastupiće Eho bend.

Podsjećamo, „Zimzobal“ je prošle nedjelje uz Djeda Mraza i mnoštvo iznenađenja i poklona koje su obezbijedili prijatelji Grada iz Tvornice keksa „Lasta“ otvorio svoja vrata za sve posjetioce.

Sve to označilo je početak još jedne „Banjalučke zime“, tokom koje vas očekuje osim sjajne gastronomske ponude očekuje i preko 300 sati zabavnog programa. Svakako to je uvertira u spektakularnu proslavu Nove godine uz dva vrhunska izvođača Željka Samardžića i Lepu Brenu.

Nastavi čitati

Aktuelno