Connect with us

Banjaluka

Stanivuković nakon Skupštine: Usvajanje Rebalansa KLJUČNI KORAK za ostvarenje SNOVA

-Usvajanje Rebalansa budžeta za 2023. godinu i Odluke o izgradnji najvećeg sportskog kompleksa za Baljaluku znači ostvarenje snova koje naš Grad dugo sanja.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, komentarišući današnju sjednicu Skupštine Grada, kao i sam značaj usvajanja ovog dokumenta.

– U maju počinjemo izgradnju Centralnog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno otadžbinskog rata, zatim gradimo četiri mosta i pet važnih saobraćajnica kroz najveća banjalučka naselja: Šargovac, Kuljane, Motike i Česmu – naglasio je gradonačelnik Stanivuković.

On je istakao da su ovo samo neki od projekata koje Banja Luka dobija današnjim usvajanjem Rebalansa.

Dodatno, kako navodi, ovom odlukom je omogućeno i da Banja Luka dobije najveći sportski kompleks.

-Pored najvećeg sportskog kompeksa, gradimo i prvi kolektor, nove pješačke zone, vidikovac na Banj brdu, pozornicu kod Pravnog fakulteta, uređujemo obala Vrbasa, ali pred nama su i drugi važni projekti koji će biti realizovani- rekao je on.

Dodao je kako nema sumnje da će Banja Luka tokom ove godine zasijati u punom sjaju i spremno dočekati proljeće, Dan grada i najveći sportski događaj.

Za nas je važan svaki dan jer svaki novi dan znači i novu priliku da uradimo ono što je značajno za naš Grad i naše sugrađane – zaključio je Stanivuković.

Banjaluka

Uređenje obale i korita Ivaštanke u cilju smanjenja rizika od poplava

U okviru redovnih poslova na uređenju vodotokova na području grada Banja Luka, ovih dana uređene su obale rijeke Ivaštanke, a sve s ciljem smanjenja rizika od poplava.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, radovi su izvedeni na prvoj i drugoj dionici u ukupnoj dužini od 140 metara, a trenutno se izvodi uređenje na trećoj dionici u dužini od 50 metara.

Izvršeno je i čišćenje rijeke od nanosa, kao i profilisanje korita rijeke u svrhu postizanja proticajnog kapaciteta i zaštita kosina krupnim kamenom u cilju zaštite od daljnjeg djelovanja erozije i ispiranja kosina.

I u proteklom periodu aktivno se radilo na uređenju i čišćenju vodotokova s ciljem smanjenja rizika od poplava, pa je tako prošlog mjeseca, između ostalog – uređeno korito rijeke Prekuše u Donjoj Piskavici u ukupnoj dužini od 600 metara, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

Zbog izlijevanja bujičnih potoka: Ekipe banjalučke Civilne zaštite od juče na terenu

U Banjoj Luci je juče zbog velikih količina padavina došlo do izlijevanja bujičnih potoka u pojedinim dijelovima grada, zbog čega je angažovan Tim za hitne intervencije Civilne zaštite, čiji su pripadnici od juče na terenu.

Naime, sinoć je Vatrogasna brigada imala 23 intervencije, od kojih se čak 16 odnosi na ispumpavanje vode iz kuća i podruma u pojedinim ulicama, te sedam tehničkih intervencija na području mjesnih zajednica Obilićevo i Starčevica.

-Interventne ekipe će i u toku današnjg dana pratiti situaciju na terenu, u kontinuitetu zaprimati sve prijave građana, te postupati po istim – navedeno je iz ovog Odsjeka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ogromne lutke, dobošari i džinovi dolaze u Banjaluku

Foto: Gradska uprava

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača “TrotoArt”, koji se održava od 16. do 18. juna, u grad na Vrbasu dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske, a prvi put će biti izvedena urbana opera na otvorenom “Velike lutke i dobošari”, koju će u okviru ovog festivala izvesti “Trans ekspres cirkus” iz Francuske.

“Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimiranih u tri ogromne lutke u pratnji dobošara. ‘Velike lutke i dobošari’ su na programu u subotu, 17. juna, od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića”, navode iz Gradske uprave te dodaju da će se grupa “Haos animatori” iz Novog Sada najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna, u 20.30, na Trgu Krajine te da će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatreni podijum, vatrenu violinu te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou “Senjora Gomez”, koji će se održati 17. i 18. juna, dok iz Novog Sada dolazi grupa “The Bad Week”, bluz bend sastavljen od autohtonih uličnih svirača, a nastupiće u subotu u 19.30 kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

I tamburaški orkestar opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. i 18. juna, u 12.30 časova, kod Narodnog pozorišta RS, dok će se grupa “Teatrosk” iz Skoplja predstaviti performansima – žive statue 16. i 17. juna, od 19 časova.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuleno