Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ O CENTRU BANJALUKE! Na parkingu “Autoprevoza” biće trg i zelenilo

Na parkingu “Autoprevoza” biće trg i zelenilo kojeg nema u sadašnjem regulacionom planu, a kada je riječ o naselju Borik, betonizacijom se ne može nazvati gradnja objekata na mjestu nekadašnje “Fruktone”, gdje je sad trenutno krš i beton.

Ovo je istakao gradonačelnik Draško Stanivuković osvrćući se i na regulacioni plan centra grada, koji se tiče parkinga “Autoprevoza”, ali i na regulacioni plan koji obuhvata lokalitet kod “Fruktone”.

On je podsjetio na sve ono što je urađeno u prethodnom periodu, naglasivši da se na mjestu nekadašnjeg kina “Kozara” gradi prelijepi park, a na mjestu tzv. Kupusišta park i vrtić.

– Sa ponosom mogu reći da smo najviše uradili za zelenilo u Banjaluci, parkove i zaštitu životne sredine, a podsjećam da u ovom trenutku gradimo pet parkova – istakao je Stanivuković.

Kako kaže, izgradili su najviše kilometara biciklističkih staza i čak pet kilometara šetališta uz rijeku Vrbas, a umjesto automobila u centru grada, grade pješačke zone. Prokomentarisao je i zahtjeve mještana Borika kada je riječ o lokalitetu sadašnje pijace u ovom naselju.

– Kada je riječ o lokalitetu gdje se nalazi pijaca u Boriku, gdje građani umjesto objekata traže više parka, zelenila, ali i parking mjesta, za mene je to apsolutno prihvatljivo i tražiću od projektantske kuće da to uvaži i da sasluša sve druge primjedbe – kazao je on.

Dodao je da planira da pozove sve građane na javnu prezentaciju ovih rješenja, da bi zajedno našli najbolje rješenje i uradili ono što je najbolje za Borik.

– Svaki stanovnik Banjaluke u svom gradu ima prijatelje te je ovakva javna polemika odraz demokratskog društva za koje se svi borimo – poručio je Stanivuković.

Banjaluka

VELIKI PETROVDANSKI SABOR Drinić: Ako ZABORAVIMO KO SMO, nestaćemo kao narod

Potkozarje je večeras riznica kulturnog i nacionalnog identiteta našeg naroda.

Rekao je to prijatelj KUD-a “Potkozarje”, narodni poslanik Nebojša Drinić koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju.

Osim domaćih ansambala na Saboru koji se održava već pet godina učestvuju kulturno – umjetnička društva iz Srbije i Makedonije, što po riječima Drinića govori o prijateljskim vezama koje se iz godine u godinu produbljuju.

– Naša je obaveza običaje da čuvamo i prenosimo na mlađa pokoljenja, jer su oni sa pravoslavnom vjerom, osnova nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda. Kao što je rekao Njegoš ako zaboravimo ko smo, gdje su nam korijeni, onda ćemo kao narod nestati. Postajemo “poput slamke međ’ vihorovima”, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Aktuelno