Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ O ĐAJIĆU “Brate kojim praškom pereš taj veš, OČITO KORISTIŠ NAJSKUPLJI, znamo i koji” (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održao je danas pres konferenciju kod Kliničkog centra Banjaluka uprkos naporima Đajića da istu spriječi na najmorbidniji način, glasnom muzikom i uznemiravanjem pacijenata.

Riječ je, kako je Stanivuković najavio o aferi pranja veša i namještenog tendera vrijednog 13,3 miliona KM koji Đajić prije nekoliko dana nije uspio da “progura” ali i dalje nastavlja da pokušava.

– Rabota otkrivanja kriminala na UKC -u je vrlo jednostavna, golim okom se ovdje vidi i kriminal i korupcija. Danas smo došli ovdje da pitamo doktora da li pere veš ili pare i kako je moguće da ono što su ranije plaćali 5,6 miliona danas košta 13,3 milionja maraka, kome ide ta razlika od 6 ili 7 miliona, pita Stanivuković.

On je dodao da je legitimno da kao gradonačelnik Banjaluke i kao narodni predstavnik postavim pitanje, da li je taj novac za Bobice, Jagodice, Breskvice, razne koncerte i za koju vrstu uživanja koje on daje mladim ljudima.

-On truje mlade ljude “besplatnim” događajima koje organizuje, da li su se ikada javnost i građani pitali ko plaća te događaje? Plaća doktor, ali ne plaća iz svog džepa, ‘plaća na uštrb zdravlja ljudi, dodao je Stanivuković.

Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH poništila je prije nekoliko dana 13,3 miliona maraka vrijedan tender za pranje, sušenje i peglanje bolničkog veša koji je raspisao Univerzitetski klinički centar Republike Srpske jer je direktor Vlado Đajić gušio konkurenciju.

Godinama unazad ove poslove za UKC su radile hemijske čistionice „AD“ iz Banjaluke. Po svemu sudeći, Đajić nije želio da mijenja poslovne partnere u ovom poslu pa je propisao uslove koje jedino „AD“ može da ispuni.

Međutim, u cijelu priču se sa žalbom umiješala praonica „Perfect clean“ iz Prijedora, te je tako cijela istina izašla na vidjelo.

Oni su u svojoj žalbi naveli da se postupak zloupotrebljava, a da se tender namješta kroz davanje nezakonitih pogodnosti i propisivanje uslova za tehničku i profesionalnu sposobnost koju može ispuniti samo jedan preferirani ponuđač u cijeloj zemlji i regionu.

Tako oni navode da je UKC tražio ponuđača koji je ranije radio slične ili iste poslove u vrijednosti od 1,8 miliona maraka, što kako su istražili, ispunjava samo firma koja odranije sarađuje sa UKC-om.

„U predmetnoj javnoj nabavci ne može biti pravedne i aktivne konkurencije, jer konkurencija i takmičenje podrazumijevaju više subjekata ne samo jednog“, naveli su oni u žalbi koju je KRŽ prihvatio.

Oni su u svojoj žalbi naveli da se postupak zloupotrebljava, a da se tender namješta kroz davanje nezakonitih pogodnosti i propisivanje uslova za tehničku i profesionalnu sposobnost koju može ispuniti samo jedan preferirani ponuđač u cijeloj zemlji i regionu.

Tako oni navode da je UKC tražio ponuđača koji je ranije radio slične ili iste poslove u vrijednosti od 1,8 miliona maraka, što kako su istražili, ispunjava samo firma koja odranije sarađuje sa UKC-om.

„U predmetnoj javnoj nabavci ne može biti pravedne i aktivne konkurencije, jer konkurencija i takmičenje podrazumijevaju više subjekata ne samo jednog“, naveli su oni u žalbi koju je KRŽ prihvatio.

Podsjećaju da su već jednom oborili tender, a da je UKC umjesto da smanji zahtjevane iznose uradio nešto sasvim suprotno, te sa traženih 1,5 miliona postavio uslov da je ponuđač ranije imao ugovor minimalno vrijedan 1,8 miliona KM.

UKC: Treba nam ozbiljna i sposobna firma
Sa druge strane iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj su se pravdali da je njihov zahtjev daleko ispod zakonom dozvoljenog praga, te da su sve radili kako bi dobili samo ozbiljne ponuđače koji su sposobni da iznesu jedan takav odgovoran i složen posao.

„Radi se o izuzetno složenom i specifičnom poslu koji podrazumijeva da se ponuđaču daju na korištenje prostori ugovornog organa u kojima bi obavljao predmetne usluge, da se na dnevnom nivou peru izuzetno velike količine bolničkog rublja kao i da se zbog prirode djelatnosti ugovornog organa ne smije dozvoliti da dođe do prekida u kontinuitetu pružanja predmetnih usluga“, naveli su oni obrazlažući svoje poteze.

Prema njihovoj ocjeni, potencijalna šteta koju može prouzrokovati izbor lošeg ponuđača koji nije sposoban, pouzdan i kompetentan da odgovori zadatom poslu je luksuz na koji oni ne mogu pristati.

„Jedino nam je bitno da je ponuđač pouzdan i sposoban da izvrši ugovor u onom obimu koji nam je kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi potreban, a sve u skladu sa uslovima utvrđenim u tenderskoj dokumentaciji“, kazali su u UKC-u.

Inače, UKC će morati da plati i 10.000 maraka za vođenje žalbenog postupka te da plati troškove advokata firme iz Prijedora koja se žalila.

Podsjećamo, CAPITAL je o ovom tenderu pisao u maju ove godine. Kroz njega se tražila firma koja će voditi vešeraj u naredne četiri godine i to u prostoru koji joj dodijeli UKC Republike Srpske.

Banjaluka

Kako da naručite cisternu vode u Banjaluci AKO PLANIRATE PUNITI BAZEN ILI ZALIVATI BAŠTU

U Banjaluci do 15. jula na snazi preventivno vanredno stanje zbog ogromne potrošnje vode. Nadležni su apelovali na građane kojima je potrebna voda za punjenje bazena ili zalijevanje vrtova, ili imaju problema sa vodosnabdijevanjem, da naruče “dostavu”.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić da se sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od 3KM po kubiku.

Oni koji budu imali probleme sa urednim vodosnabdijevanjem mogu se javiti i putem telefona na broj 051 498 -261 radnim danom od 8 do 16 časova, a nakon toga na broj Obavještajno-komunikacionog centra koji je dostupan 24 časa na broj 121.

Kada je riječ o vodi koja se koristi za punjenja bazena za kupanje, Babić je istakao da na području grada posluju firme koje se bave dopremanjem vode za ove namjene, te apelovao na sugrađane da pokažu solidarnost te da pitku vodu ne koriste u ove svrhe, prenosi Mondo.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA VODI RAČUNA O SVIM GENERACIJAMA: Penzionerima smo posebno dužni

Još jedna podjela besplatnih karata za penzionere.

Još jedna uspiješna podjela karata za naše penzionere. Banjaluka vodi računa o svim generacijama, a generaciji penzionera i starijim od 65 godina smo posebno dužni.

Napisala je ovo na društvenim mrežama Mirna Savić-Banjac, narodna poslanica PDP-a u Parlamentu Srpske.

– Besplatnim kartama za prevoz izrazili smo zahvalnost za sve ono što su oni uradili za ovaj grad. Banjaluka je porodica ! – zaključila je ona.

Nastavi čitati

Banjaluka

SAMO U BANJALUCI: Umjesto na kardiologiji, radni dan proveo u fabrici obuće

Đajićev kandidat za gradonačelnika dr Nikola Šobot, kardiolog po struci proveo je dan u fabrici obuće Bema u Banjaluci, kojom rukovodi njegov partijski kolega Marinko Umičević.

Nakon obilaska pogona i razgovora sa radnicima i Umičevićem, doktor Šobot je rekao da je oduševljen radom Tvornice obuće “Bema” i sa svim što je imao priliku da vidi. Ovo mu je kaže prvi dolazak, a obećao je da će i u budućnosti obilaziti “Bemu”, na obostrano zadovoljstvo, ne precizirajući čije.

Ovaj put izostala je Šobotova glavna pratilja direktor UKC Vlado Đajić koji se vjerovato oporavljao od burno provedene noći u nekom od banjalučkih noćnih disko klubova.

A možda iz njega još nije izašao šejtan o kojem je svojevremeno pričao domaćin u Bemi, inače i odbornik SNSD-a Marinko Umičević. On je optužio Đajića prije nekoliko mjeseci da je u njega ušao šejtan i da sebe ne vidi sa Đajićem u nekom daljem zajedničkom radu u SNSD.

UMIČEVIĆ “U Đajića je ušao ŠEJTAN! Opoziv je bio ČIST FIJASKO, tri godine nemamo sastanak GRADSKOG ODBORA”

Umičević je tada rekao da tri godine nije bilo sastanka Gradskog odbora SNSD-a, te da su pojedinci gotovo privatizovali banjalučki SNSD.

Šta se od Umičevićevih optužbi iz januara do danas promijenilo u banjalučkom odboru SNSD i da li je šejtan izašao iz Đajića uskoro će pokazati odborničke liste ove partije za predstojeće lokalne izbore. Hoće li šejtan nositi listu i kako će na to reagovati Umičević?

Nastavi čitati

Aktuelno